ANNONSE
Annonse

Vil ta ungdom på alvor

Thalita Blanck (t.v.) i organisasjonen Voksne for barn har inngått et samarbeid med Bydel Nordre Aker med fokus på Ungdom psykiske helse. Her med bydelens SaLTo-koordinator Unni Haug. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Bydelen vil ta ungdoms psykiske helse på alvor for å bedre ungdomstiden og hindre at elever dropper ut av skolen. Nå inviteres alle åttendeklasse-foreldre til stormøte.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

NORDRE AKER: Bydel Nordre Aker har inngått et samarbeid med den ideelle organisasjonen Voksne for Barn (VFB) om å styrke det forebyggende arbeidet for barn og ungdoms psykiske helse. Thalita Blanck er fagkoordinator i organisasjonen og ansvarlig for foredragsserien "I hodet på en tenåring" som nå muligens skal ut til ungdomsskoleforeldre i Nordre Aker. Etter planen skal møtet finne sted 22. oktober.

— Sammenhengen mellom tydelige og tilstedeværende voksenpersoner, og barn og unges psykiske helse, er avgjørende for hvordan de unge mestrer livet i ungdomsårene. Det er de foresatte som kan sette rammer og struktur for en trygg og god oppvekst, sier Blanck.

— Foresatte kan være med og forebygge psykisk uhelse

— og dermed forebygge for eksempel frafall på videregående skole, sier hun.

Unni Haug er SaLTo-koordinator i Nordre Aker, og samlet sist uke blant andre ansatte i skolen, helsetjenestene og forebyggende politi til seminar om psykisk helse.

— Det er viktig at de som jobber med ungdom i bydelen kjenner til hverandre, danner nettverk og snakker sammen. Det er det vi ønsker å oppnå med slike seminarer i SaLTo-regi, sier Haug.

Ved å "utdanne" de ansatte på skolene og i ungdomsmiljøene skal det bli lettere å fange opp dem som sliter psykisk i ulike grader.

— Det kan være en sosiallærer eller en annen lærer, voksne i Natteravnene eller FAU. Det viktige er at voksenpersoner som er synlige i nærmiljøet er til stede og kan bistå de unge, være til stede og eventuelt videreformidle profesjonell hjelp, sier Blanck.

Det er derfor en styrke om flere foreldre kjenner til hverandre, kan diskutere og bidra til et tryggere oppvekstmiljø, og vet hvordan man kommer i kontakt med fagfolk, dersom man ser at egne eller andres barn sliter eller faller utenfor.

Psykisk helse er allerede representert i skolen, med flere undervisningsopplegg. Et av disse er "STEP

— ungdom møter ungdom". Opplegget drives av VFB og gir et tilbud til ungdomsskoleelever om å delta i sosiale trivselsopplegg. Deltakerne skal deretter fungere som en ungdomsressursgruppe.

— De unge skal ikke være psykologer men de vil vite om hva som finnes av hjelp og kan tipse venner om hvordan man kan oppsøke det, sier Blanck, som håper STEP også kan komme i gang på skolene i Nordre Aker.

VFB driver dessuten en bekymringstelefon for voksne og barn, der de som har det vanskelig eller lurer på hvordan de kan hjelpe dem som har psykiske plager, kan få råd anonymt. Nummeret er 810 03 940.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse