- Villig til å ofre tilliten

Politet er villig til å ofre tilliten til publikum i kampen for høyere lønn. (Arkivfoto)

Mandag 3.mars kan ingen kriminelle føle seg trygge.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
22.02.2008 kl 10:42

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
MAJORSTUEN: Denne dagen forsterker alle politistasjonene med større mannskap. Men etter denne dagen vil politiet kreve handling, noe som kan koste tilliten til publikum.

– Vi vil vise Oslos befolkning hva vi kan få til med nok resurser. Men lønnskampen er også viktig. Vi er villig til å ofre tilliten til publikum for å få gjennomslag, sier Øystein Holten.

Hovedtillitsvalgt ved Majorstua politistasjon, Øystein Holten, er lei av å høre at politiet syter for mye.

- Vi hører stadig vekk at vi syter og klager for mye. Nå vil vi motbevise dette. Derfor samler vi troppene og vil vise hva vi kan få til med nok resurser.

Dugnad

For øyeblikket holder politiet på å skaffe frivillige til å jobbe.

- Dette skal ikke bli noe problem. Folk kommer til å stille opp, fortsetter Holten.

De frivillige vil også gjøre dette uten betaling.

- Den døgnåpne vakta bare er mulig fordi folk jobber dugnad, ikke fordi arbeidsgiver, som er regjeringen, betaler for det, opplyser han.

Skal slippe kø

Til vanlig er alle politistasjonene, bortsett fra Sentrum politistasjon, i Oslo åpent mandag til torsdag fra 07.00 til 20.00. Sentrum politistasjon er den eneste stasjonen som har døgnåpent i Oslo. I helgene stenger de andre dørene klokken 15.00.

Mandag 3. mars holder alle stasjonene i Oslo åpent hele døgnet.

- Ingen skal stå i kø den dagen. Målet er at alle skal få hjelp umiddelbart. I tillegg forsterker vi Sentrum politistasjon, sier Øystein Holten.

Holten sier at begynnelsen av uken er veldig hektisk.

- Hver mandag opplever vi at vi har for mye å gjøre. Sakene fra helgen har hopet seg opp og vi har ikke nok resurser til å ta alt unna. Men på mandag skal alle få se hva vi kan få til med nok resurser, sier han.

Må avvise folk

Politiet opplever også til stadighet at de må avvise folk som kommer på stasjonen for å få hjelp.

- Vi er underbemannet og sliter med rekrutteringen. Denne kombinasjonen, samt stort arbeidspress, gjør at vi til stadighet må avvise folk som kommer innom stasjonen. Dermed må vi prioritere alvorlighetsgraden i saken, sier han.

- Det er ingen god følelse å måtte avvise folk hos oss, forsikrer han.

Han tror også politiet vil slite i fremtiden om noe ikke gjøres.

- Veldig mange går av med pensjon de nærmeste årene. Politiutdannelsen tar tre år og dermed ligger vi bak skjemaet, sier Holten.

Han ser virkelig frem til å vise publikum hva de kan få til med nok resurser.

- Vi gleder oss og håper at publikum får se hva vi kan få til med nok folk. På tirsdagen må vi tilbake til hverdagen, sier Øystein Holten.

Lønnskamp

Nordre Aker Budstikke skrev for to uker siden om politiets kamp om høyere lønn. I Oslo sliter de med å rekruttere unge politifolk på grunn av de høye kostnadene det medfører å bo her i byen.

Grunnlønnen til en ferdig utdannet politistudent er kr. 280 000, mens gjennomsnittslønnen til norske politifolk er 320 000 kr.

- Lønnen samsvarer ikke med samfunnsoppgaven vi har. Det er ingen annen yrkesgruppe som lever under den frykten og det presset som politiansatte kontinuerlig opplever når de er på jobb. Belastningen i politiet har aldri vært større og presset mot hver enkelt av oss er formidabelt, sier Holten.

Han mener at når de opplever å bli så lite verdsatt er det naturlig at man på et tidspunkt går lei.

- En naturlig konsekvens er at man rett og slett mister motivasjonen, man orker ikke mer. Nå er tiden kommet for å si ifra. Gi politiet et grundig lønnsløft og vi vil oppleve et motivert politikorps. For det er ingen tvil om at samfunnet er avhengig av et motivert politi, sier Holten.

Villig til å ofre tilliten

Holten sier at lønnskampen er såpass viktig at de er villig til å ofre den gode tilliten de har opparbeidet seg med publikum.

- Årets lønnskamp er så viktig for oss at vi er villige til å ofre tilliten mellom oss og publikum. Det er også litt av et signal fra en av de mest engasjerte og lojale yrkesgruppene som finnes, sier han.

- Den døgnåpne vakten 3-4.mars er en dugnad for å synliggjøre at publikum kan komme til oss når de trenger hjelp. Og hjelp skal de få. Men tiden fremover mot lønnsoppgjøret vil vi synliggjøre at det er slutt på tiden hvor lojaliteten til arbeidsgiver er større enn lojaliteten til oss selv, avslutter en alvorlig Øystein Holten.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse