Vin for kalde høstdager

TØRR MADEIRA: Super til supper.

Rødvin, portvin og madeira – det smaker av høst og forventninger om julekos.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

I et stort nyhetsslipp senhøstes dominerer naturlig nok rødvinene. Her er det godbiter fra mange land, men vi får ikke de typiske kostbare julegavevinene og flaskene i storformat.

På hvitvinssiden er det få nyheter denne gangen, men noen fine tyskere fra Rheingau er vel verdt å få med seg.

Vinmonopolet fokuserer dessuten på portvin og madeira ved dette nyhetsslippet. De søte vinene forbinder mange av oss med juleknask, dessert og rolig peiskos. Mange ulike typer kommer i hyllene, og de eldste og mest kostbare har nok sine tilhengere som selv vet å finne fram.

Alle de 79 nye vinene er prøvesmakt. Her presenterer vi de beste kjøpene.

Rødviner

Paul Mas Estate Carignan 2008

Frankrike (Hérault). Nr. 15655. Kr. 116,90. Testvare.

Ungt og blodferskt fra Sør-Frankrike. Vinen er tett, ungdommelig blårød og det dufter syrlige mørke bær, røyk, anis og krydder. Vinen har fin fylde, stor frukt og velbalansert friskt helhetsbilde. Til alle anledninger som ikke er veldig høytidelige og formelle.

Vigne Nuove di Musella Valpolicella Superiore 2007

Italia (Veneto). Nr. 48345. Kr. 129,90. Testsalg.

Valpolicella fra unge vinstokker med klar, rød farge og duft av kirsebær, sjokolade og kaffe med fint eikeslør over. Fin fylde og frukt med velintegrert eik og frisk, syrlig fasthet i ettersmaken. Til italiensk mat, tomat, pasta og basilikum.

Allozo Tempranillo Gran Reserva 2002

Spania (La Mancha). Nr. 41170. Kr. 157,30. Testsalg.

At vinen er sju år gammel, vises på et begynnende preg av mahogni i rødfargen. Det dufter syrlige røde bær, krydder og vanilje. I munnen er vinen myk og innsmigrende med saftige røde bæraromaer, og et krydret og småkomplekst helhetsbilde. Til lammestek og liknende godsaker.

Inés de Monclús Garnacha 2008

Spania (Somontano). Nr. 58009. Kr. 89,90. Testsalg.

Rimelig vin fra foten av Pyreneene i Nord-Spania. Middels tett, blårød vin med ren duft av mørke bær. Saftig og middels fyldig med fint bærpreg og ok fasthet i avslutningen. Til uformelle og lystige lag med gode venner.

Marques de Monistrol Cab-Temp

Spania. Nr. 15486. Kr. 299,90 for 3 liter Bag-in-Box. Testsalg.

Spansk bordvin på kartong fra Marques de Monistrol sør for Barcelona som i årevis har supplert Norge ved god vin til rimelig pris. Her er det middels tett, klar rødfarge med duft av vanilje og røde bær. Middels fyldig vin med rent og fruktig innsmigrende helhetsbilde. Tilsvarer 75 kroner per flaske, så dette er slett ikke ille.

Celler de l'Abadia Terrer d'Alzinar Joven 2008

Spania (Priorat). Nr. 80325. Kr. 224,50. Basisutvalg.

Fra knudrete fjellområder noe sør for Barcelona, et område med svingete, bratte grusveier og gamle vinstokker. Denne har tett mørk farge og stor, fruktig duft av anis, furunål og skogsbær. Stor, fruktig fylde med voldsom konsentrasjon og smaksintensitet. Ung og flott, kanskje et lagringsprosjekt for de nysgjerrige.

Incyon Nero d'Avola Shiraz 2008

Italia (Sicilia). Nr. 15658. Kr. 309,00 for 3 liter Bag-in-Box. Testsalg.

Middels tett rødfarge og ren fruktig duft av mørke bær og anis. Ren, slank og saftig vin med fin balanse og sympatisk helhetsbilde. På hytta og i kjellerstua

— med eller uten potetgull.

Cavalier Pepe Terra del Varo Aglianico Irpinia 2007

Italia (Campania). Nr. 80321. Kr. 139,90. Basisutvalg.

Vi er i bakdalene opp mot fjellene øst for Napoli. Her yter druen Aglianico sitt beste til kraftfulle røde viner. Mørk farge og rustikk duft med jordlige aromaer og rå, mørke bær. Stor fylde og fin, stram frukt med fast og snerpende avslutning. Absolutt til smaksrik, stekt kjøttmat og gryter.

Santa Ana Eco Malbec-Cabernet Sauvignon 2008

Argentina (Mendoza). Nr. 80314. Kr. 125,60. Basisutvalg.

Sympatisk søramerikaner med middels tett rødfarge og duft av søte skogsbær og lakris. Stor fylde og volum med fin, saftig fruktighet og lang ettersmak. Mye vin for pengene. Til grillet biff i dag, og etter fem år i kjelleren, hvem vet?

Luc Rouge Collioure 2008

Frankrike (Collioure). Nr. 15657. Kr. 167,00. Testsalg.

Fra kunstnerbyen Collioure på Middelhavskysten. Middels tett rødfarge med duft av mørke bær, mynte og krydder. Fin, myk fruktighet i denne velkonsentrerte og sympatiske vinen med ungdommelig fast avslutning. Til mat og prat blant virkelige og innbilte kunstnere.

Frankland Rocky Gully Cabernet Organic 2008

Australia (Frankland River). Nr. 80316. Kr. 144,60. Basisutvalg.

Vi er i Vest-Australia sørøst for Perth, og i et av landets nyeste og svært lovende vinområder. Vinen er rødblå med ung, ren duft av mørke bær, eukalyptus og anis. Den har fin fylde og konsentrasjon med ren, ungdommelig frukt, fin fasthet og snerpete avslutning. Kan både drikkes og lagres.

3 Pomares 2007

Portugal (Douro). Nr. 80324. Kr. 129,90. Basisutvalg.

Vi får ikke bare portvin fra den varme Douro-dalen, men også stadig mer vanlig rødvin. Denne er tett, mørk blårød med duft av mørke bær og snev av eik. Vinen har ungdommelig, rustikk stil med litt aggressive tanniner, rå frukt og snerpete avslutning. Litt opphold i kjelleren er å anbefale, men de som synes vin skal gjøre litt vondt, kan jo drikke den i dag.

Meia Encosta 2007

Portugal (Dao). Nr. 15065. Kr. 102,00. Testsalg.

Middels tett, blårød ungdommelig vin med duft av mørke bær og eikefat. Stor, fyldig og fruktig vin med varmt, inntagende helhetsbilde. Fast og litt snerpete avslutning. Absolutt matvin til stekt kjøtt og gryter.

Tommasi Poggio al Tufo Rompicollo 2007

Italia (Toscana). Nr. 15248. Kr. 138,00. Testsalg.

Tommasi fra Valpolicella lager moderne vin i Maremma, Toscanas nye vinområde mot havet i sør. Her er det mørk rød farge, duft av eik, krydder og mørke bær. Vinen har saftig fruktighet og fin konsentrasjon. Fem gram restsukker trekker noe ned for meg, men kan nok gjøre denne til en vinner i hytteveggen på jenteturer, for å være litt flåsete.

Castellani Poggio al Casone Chianti Superiore 2005

Italia (Toscana). Nr. 15647. Kr. 119,90. Testsalg.

Vi er i den delen av Chianti-området som ligger nær byen Pisa, nemlig Chianti Colline Pisane. Rimelig, økologisk dyrket Chianti med tett og mørk blårød farge, krydret kirsebærduft og middels fyldig, ren fruktig smak der eikelagringen har satt fint lite preg på fruktigheten. Hverdagslig Chianti til hyggelig pris.

Castello di Brolio Chianti Classico 2006

Italia (Toscana). Nr. 41987. Kr. 289,00. Testsalg.

Vi er i kjerneområdet i Chianti, på slottet til familien Ricasoli, som har en lang historie som kvalitetsprodusent i området. Vinen er mørk, tett rød, med stor, kompleks duft av kirsebær, eik, krydder og tobakk. Stor, bred og fyldig smak med fin konsentrasjon, og fast avslutning med lang ettersmak. Virkelig edel vin. Dyr, men verdt prisen.

Hvitviner - og én champagne

Leitz Rüdesheimer Berg Roseneck Riesling Trocken 2007

Tyskland (Rheingau). Nr. 80331. Kr. 179,80. Partivare 720 flasker.

Produsenten Leitz kan gjerne stå for alt godt som har skjedd med tysk vin de siste ti årene. Han selger da også svært bra i Norge. Dette er et av hans mer kostbare produkter, fra bakkene ovenfor turistbyen Rüdesheim. Litt uutviklet duft, med typisk aroma av sitrus, fersken og blomster. Fin, stram fylde med friskt og tørt helhetsbilde. God å drikke nå, men også et lagringsprosjekt for dem som liker mer utviklet Riesling.

Kühn Quarzit Riesling Trocken 2008

Tyskland (Rheingau). Nr. 80332. Kr. 159,00. Basisvare.

Årgang 2008 var like god som 2007 i Rheingau, kanskje enda litt strengere og mer veldefinert. Denne vinen er stilmessig som den første, med noe mindre fylde og volum. Men du verden, godt i dag og enda bedre om noen år.

Leitz Rüdesheimer Berg Rottland Riesling Trocken 2008

Tyskland (Rheingau). Nr. 80362. Kr. 179,80. Basisutvalg.

Nok en god vin fra Johannes Leitz. Denne har i sin ungdom ennå en litt lukket duft, og smaksbredden er uutviklet. Men Riesling-preget og fylden er der. Et par år i kjelleren, kanskje fem, anbefales. Drikk heller de enklere Riesling-vinene hans mens du venter.

Diebolt-Vallois Blanc de Blancs Brut

Frankrike (Champagne). Nr. 40046. Kr. 249,00. Testsalg.

Vellaget og rimelig champagne med ørlite sødme, velegnet for dem som synes de knastørre blir for krevende. Det dufter rent eple, og eplearomaer preger også smaksbildet med elementer av sitrus og brøddeig. Både til nyttårsfeiring og annen feiring, og vellykket til veldig mye julemat.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon