Vin for Valentine's

VIN: Asprinio Brut, I Borboni, Campania, Italia.

Forrige ukes andrevalg er minst like lett å anbefale nå. Total harmoni – uten å koste skjorta.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.02.2008 kl 10:00

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

VIN: Ole Martin Alfsen er Food and beverage consultant og vinkelner ved Gastronomisk Institutt. Aktuell med boken "Mat og drikke".

Se bildet større

ANBEFALT: For Valentine's Day.

Til plukkfisk mente jeg jo at49300 Asprinio Brut, I Borboni, Campania, Italia. Kr 124.90 (Fullsortiment) kunne være et nesten fullverdig alternativ til hveteøl. Servert til Tom-Victors tartar med fet rømme og pepperrot blir smaken løftet opp til helt nye høyder. Så hvis du ønsker å score på Valentine's Day: Dette er faktisk hva du leter etter!

I utgangspunktet var jeg på leting etter en champagne. Men en champagne kan fort ta over hele showet og framstille maten som en billig rekvisitt. Selv om denne boblende gudegaven godt kan få kjøre over litt her og der, kan det enkelte ganger lønne seg å snakke med litt lavere stemme – og spare de store kanonene til det virkelig kniper.

Her synes jeg det er vakkert når salte og umami-rike tunfiskterninger og kaviar, fet rømme samt en kraftig, skarp gressløkolje treffer munnhulen og siden møtes av de italienske dråpene. Vinen er fruktig, skummende og den klarer å friske opp og rense, uten å ta livet av retten. Samtidig beholder den sin egenkarakter.

Har du likevel stort behov for å trekke fram hele batteriet og virkelig slå på stortromma, vil for eksempel den mineralske og slanke 33904 Legras St. Vincent 1996, Champagne, Frankrike. Kr 420,30 (BU) og den litt fyldigere 42609 Lanson Gold Label 1996, Lanson, Champagne, Frankrike. Kr 359,- (Partiutvalg)

sitte perfekt.

Og uansett hva du måtte foretrekke – boblende eller stille – er det viktig å fokusere på fruktighet. Knusktørre og veldig syrlige viner vil sjelden klare jobben mot kaviar, fisk og fet rømme. Det merket jeg spesielt godt med de helt tørre champagnene. De framsto etter hvert som magre og hule, og gir deg visse usmaker – ikke minst transmaken i kaviaren – i retur. Akkurat dét er kanskje ikke det heldigste du kan oppnå under en eventuell date.

#Av Ole Martin Alfsen

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse