Vin til nyttårsanden: Vin som går and

EKSPERT: Ole Martin Alfsen er Vinkelner og Fagansvarlig Mat og Drikke ved Kulinarisk Akademi. Ansvarlig for Vinkelnerutdannelsen i Norge, og aktuell med boka "Mer".

La oss være litt sære når vi legger bak oss 2008!

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

ANBEFALT: Cornas Granit 30 2005, Vincent Paris, Rhône, Frankrike.

Noen som synes and med appelsin kan høres vel eksotisk ut? Selv var jeg i årevis skeptisk til kombinasjoner av kjøtt og frukt, inntil jeg fikk smake and à l'orange, og frydefullt konstaterte hvordan andens sødmefulle og fete kjøtt harmonerte med de friske, syrlige sitrustonene.

På nyttårsaften bør man tillate seg en vin som rager høyere enn hverdagens enklere flasker.

Andektigheten – og det feststemte i situasjonen – krever litt mer eleganse og karakter.

Syrlighet er første bud til and med appelsin, fulgt av leskende frukt, saftighet, friskhet og en tydelig tanninstruktur som ikke må være blant de tørreste og groveste.

En klassisk rød burgunder vil være et naturlig førstevalg for mange. La meg tilføye at New Zealand kan by på mang en Pinot Noir som fint vil gjøre samme nytte, og at en moden Amarone eller en yngre Ripasso med god friskhet, også kan fungere godt.

Det samme kan en ikke for tørr Barbaresco eller Barolo, mens en blanding av nebbiolo og barbera kan fremstå som saftig og leskende, samtidig som den gir tilstrekkelig struktur.

Selv en ung, saftig syrah fra Nord-Rhône – med sin mørke, innsmigrende frukt, gode syre og lett krydrede karakter – viste seg å passe fint til fuglen her.

Dette kan være en Crozes Hermitage, eller for eksempel 48493 Cornas Granit 30 2005, Vincent Paris, Rhône, Frankrike. Kr 239,- (Fullsortiment)

som er ganske tilgjengelig til Cornas å være – og passet fortreffelig til anderetten.

Det som likevel lokket fram det største smilet på min munn, var en baga fra Portugal:46786 Vinhas Velhas 2005, Luis Pato, Beiras, Portugal. Kr 200,30 (BU).

Denne underkjente druen kan kanskje oppleves som litt sær, men det må bli bra når den trakteres med samme respekt som Tom-Victor viser anden her.

Den deilige smaken av søt fugl blir framhevet av flott, konsentrert frukt, god syre og faste – men likevel saftige og leskende – tanniner.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse