Vin: Tertevin

SØT: Tokaj Aszu 5 Puttonyos 2000 The Royal Tokaji Company, Tokaji, Ungarn.

Intens smak av pære må møtes med noe like intenst, søtt og friskt i glasset.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.02.2008 kl 10:46

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

VIN: Ole Martin Alfsen er Food and beverage consultant og vinkelner ved Gastronomisk Institutt. Aktuell med boken "Mat og drikke".

Se bildet større

ANBEFALT: En tokaier til pære-tatin.

Første gang jeg smakte en pære-Tatin, var hos en av kokkeverdens store guruer – Marco Pierre White – i London tidlig på 90-tallet. Dette var en fantastisk opplevelse som likevel blekner i forhold til denne "rakkaren" fra Tom-Victor.

For sjelden har smaken av pære vært så intens. Det er nesten ikke til å tro hvordan gode, velsmakende og aromatiske pærer kan smake enda mer når de kommer opp i temperatur, smakes til med litt ekstra sukker og svøpes i fett, karamell og praline.

Denne herligheten må vi møte med en lignende sødme, samme smaksintensitet og selvfølgelig friskhet. Når det dukker opp aromaer som karamell og nøtter, kan det være godt med viner laget av botrytiserte, eller godt tørkede druer. Dette øker konsentrasjon og smaksintensitet – og gir ofte et mer komplekst smaksbilde, uten at det kjører over de delikat karamelliserte pærene med for eksempel for høy alkohol.

Er du glad i friskhet og syre, kan jeg anbefale 7631 Tokaj Aszu 5 Puttonyos 2000 The Royal Tokaji Company, Tokaji, Ungarn. Kr 235,- (Hovedsotiment) Dette er en vin som både møter aromaene, sødmen og gir et nærmest lett og friskt etterspill på grunn av sin høye syre. En rundere kombinasjon som kan opptre mer som en forlengelse av maten selv, kan være en østerriksk eller tysk Trockenbeerenauslese. Her var jeg var så heldig å ha tilgjengelig en 48507 Scheurebe Zwischen den Seen TBA No. 6 2002, Alois Kracher, Neusiedlersee, Østerrike. Kr 306,60 (BU) som var helt himmelsk. Men selv enklere TBA-viner vil kunne sitte veldig godt. En litt annen vei er via tørkede druer: 13496 Passito di Pantelleria Ben Ryé 2006, Donnafugata, Sicilia, Italia. Kr.199.00 (BU) oser av tørket frukt og karamell. Denne vinen fungerer også veldig bra – rik, søt og innstendig i munnen som den er.

#Av Ole Martin Alfsen

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse