Vin til ballerina-bomba

ANBEFALT: Moscato d'Asti 2007, Saracco, Piemonte, Italia.

Denne gang var det mye uforutsett som skjedde på kjøkkenet til Tom-Victor.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.04.2008 kl 09:05

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

VIN: Ole Martin Alfsen er Food and beverage consultant og vinkelner ved Gastronomisk Institutt. Aktuell med boken "Mat og drikke".

Selv om kaka smakte nydelig, ble den nok ikke helt som planlagt.

Marengsen hadde fått såpass mye varme at den var mer som sprø, porøse pikekyss enn som den tiltenkte bunnen – uten at dette fikk så mye å si for vinvalget.

Det jeg derimot måtte ta hensyn til, var at fruktene og bærene var minimalt sukret, kombinert med en ganske raus bruk av salt. Her hjalp sødmen og fettet i vaniljekremen veldig godt til: Alle smakene løftet seg og det var faktisk ikke behov for ytterligere sukker på frukten.

En ytterligere intensivering og forsterkning av frukt- og bærsmakene opplevdes da marengsen selv kom med i en munnfull. Det var som om det hele virkelig løsnet og til og med ble friskere. For så vidt ikke en ny oppdagelse, alle som har forsøkt søt melon til salt spekeskinke har erfart hvordan salt og søtt kan reagere positivt sammen. Det er bare så sjelden vi får oppleve salt i desserter på denne måten. Et kjærkomment innslag, som anbefales på det sterkeste.

Vinene jeg forsøkte til stortrivdes også med det litt salte. Og skulle du droppe saltet selv, er jeg sikker på at disse vinene kommer til å fungere godt også da. En lett musserende Moscato d"Asti er ikke å forakte, så lenge kremen ikke blir for fet og søt.

Lett tilgjengelig er 33040 Asti 2006 Fontanafredda, Piemonte, Italia. Kr 124,90 og 32677 Moscato d'Asti 2007, Saracco, Piemonte, Italia. Kr 119,90.

#Av Ole Martin Alfsen

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse