Vin til fasan

TIL FASAN: Sauvigny-les-Beaune 2004, J.M Pavelot, Burgund, Frankrike.

Den beste rødvinen til fasan finner du muligens i Burgund. Men du kan like gjerne gå for noe hvitt i glasset.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.11.2007 kl 09:05

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

VIN: Ole Martin Alfsen er Food and beverage consultant og vinkelner ved Gastronomisk Institutt.

Se bildet større

ANBEFALT: Burgund passe bra til fasan.

På kjøkkenet er en fasan som i naturen: Majestetisk og forsiktig på samme tid. Majestetisk fordi den smaker så delikat og så mye, på tross av en lys og nærmest kjedelig farge på kjøttet. Forsiktig på grunn av teksturen. Som hos fugl generelt, preges kjøttet av fine fibrer som ikke skal ha for mye tanniner før det fliser seg til. Mange kokker er redde for å oversteke fasan, derfor serveres den ofte med rike, fete fløtesauser som til en viss grad kan redde dagen og samtidig gjøre det lettere for en del viner å passe inn.

Smakskraft og eleganse er nøkkelord for en vin som skal matche bra. Fuglen har en delikat aroma som lett kan frarøves med et for kraftig eikepreg. Vi bør i stedet se etter en vin som er litt utviklet og bløt, med god friskhet for å rense opp i kremen som ofte dukker opp på tallerkenen.

Pinot noir er muligens det beste alternativet. Den har rett struktur og aromaintensitet, og blant de unge, tilgjengelige vinene på Polet vil jeg anbefale 45380 Sauvigny-les-Beaune 2004, J.M Pavelot, Burgund, Frankrike. Kr 218,- og 2887 Mercurey Clos Tonnerre 2004, M. Juillot, Burgund, Frankrike, Kr 215,- (begge grunnsortiment)

Utover dét vil jeg gjerne utfordre deg til å tenke helt annerledes. For du skal ikke undervurdere en rik, rund, frisk og fyldig hvitvins egenskaper i denne settingen. Den kan i aller høyeste grad matche aromaene – og strukturen vil ofte være lettere å kombinere med fasanen. Som regel vil da modne/utviklede viner fungere best. Både moden konsentrert, riesling og fatgjæret/-lagret chardonnay – gjerne fra Burgund – kan fungere supert til fasan. Et yngre alternativ kan være hvite viner fra Rhône; da aller helst fra området Condrieu, helt i nord.

#Av Ole Martin Alfsen

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse