Vin til hjort

VIN: Ch. Chantalouette 2003, Pomerol, Bordeaux, Frankrike.

Hjortefilet smaker relativt mildt til vilt å være, og krever mindre aromatiske viner enn kraftigere vilt.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.11.2007 kl 09:05

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

VIN: Ole Martin Alfsen er Food and beverage consultant og vinkelner ved Gastronomisk Institutt.

Se bildet større

VINVALG: Vi tar en fransk én til hjort "the italian way".

Kjøttet er magert, noe som betyr at vinen må ha en bløt struktur – og heller ikke tilbehøret, som er lett og preget av grønne smaker, ber om tørre tanniner. Den karakteristiske viltsødmen bør møtes med en liknende sødmefull frukt i vinen.

Vi kan lete mange steder i verden etter en bløt, hjortevennlig vin. Italienske viner basert på den bløte, friske barbera-druen kan fungere bra, både fruktige Alba-viner og mer jordlige, strukturerte Asti-viner. Til hjort med klassisk vilt-tilbehør kan en ripasso-vin gå bra, men til bønnemøtet her ville jeg spart på de mest sødmefulle vinene. Fra sydlige områder kan også en primitivo, andre alternativer fra syd er det mindre kjente området Cirò, med den enda mindre kjente druen gaglioppo.

Frankrike kan også bidra med flere alternativer. I sørlige Rhône finnes det mange gode alternativer i flere prisklasser. Gigondas gir fyldige, fruktige og strukturerte viner som kan være supert, men nok litt i overkant med dette tilbehøret. Lirac gir som regel bløtere og mer tilgjengelige viner, og prisene er som regel lavere. Et eksempel kan være 31335 Ch. de Ségries 2004, Lirac, Rhône Frankrike. Kr 139.90 som er tilgjengelig i hovedsortimentet på Vinmonopolet. En god, saftig Côtes du Rhône kan også være et rimelig og hederlig alternativ til den litt lettere hjorten her.

En annen, og fremdeles bløtere, vin som kan kle dette helt perfekt, er en merlotbaset Bordeaux. De er det mest av i de østlige områdene av Bordeaux, hvor den bløtere og rundere merlot dominerer. Områder som St-Emilion og Pomerol er flotte alternativer, som også gjerne koster litt. Men har du råd, forsøk gjerne 45078 Ch. Chantalouette 2003, Pomerol, Bordeaux, Frankrike. Kr 254,90 (BU) som etter litt tid i karaffel, åpner seg og gir et deilig aromaspill, flott struktur og saftig, lang ettersmak med maten.

#Av Ole Martin Alfsen

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse