ANNONSE
Annonse

Krever vin med muskler

Vin til lammestek

ANBEFALT: Radici Taurasi Riserva 1999, Mastroberardino, Campania, Italia.

Når produsenten heter Mastroberardino, kan ikke vinen du får være noen pingle.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 17.10.2008 kl 11:15

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE
Annonse

Lammelår skal være saftig, rosastekt, smakfullt og fett som her. Da fylles munnhulen til bredden av inntrykk og vi aner virkelig behovet for en vin med muskler.

Det skal både syrlighet og tanniner til for å tilfredsstille munnhulens behov. Mange vil da tradisjonelt vende nesen mot Bordeaux, og utviklede viner som kan gi større smaksrikedom. Men dét er slett ikke den eneste veien å gå.

Gode lammeviner finnes i nær sagt alle vinproduserende land. I Campania sør i Italia ligger vinområdet Taurasi, hvor de lager nydelig, men relativt kostbar vin basert på den lokale druen aglianico.

Den kan minne om Nord-Italias nebbiolo, både i struktur og aroma, selv om aglianico ofte er litt varmere og mer moden i frukten. Som både Bordeaux og Barolo, fungerer også Taurasi bra med mange av lammestekene som serveres i Norge om høsten.

Spesielt om tilbehøret går i jordlige toner som sopp og linser, som her – men også til bakte røtter og pureer av røtter kan dette være midt i blinken.

Blant stjernene i området finner vi den den relativt tradisjonelle produsenten Mastroberardino. Deres Riserva blir lagret på en kombinasjon av små franske fat og store Italienske fat/botti, før ytterligere flaskemodning før salg.

10530 Radici Taurasi Riserva 1999, Mastroberardino, Campania, Italia. Kr 279.90 (Fullsortiment) er god nå, men har likevel mange år framfor seg i en god kjeller. Denne vinen finnes også tilgjengelig i den enda bedre 2001-årgangen på noen utsalg.

Den fremstår i dag med aromaer av varm og sødmefull stenfrukt og søte bær, blomster, krydder, hud og lær. Deilig struktur og flott intensitet og fylde, og til maten gjør den akkurat det den skal og renser og frisker opp så munnhulen blir riktig så glad.

Taurasi-området har lange historiske røtter og det sies at druen har vært beplantet her i over 3000 år, etter at grekerne introduserte den i Italia. Strukturen er allerede nevnt, og kan for noen være litt tøff å tåle.

Men det gir samtidig vinene et stort lagringspotensial – jeg hadde en fantastisk opplevelse med en 1982-årgang av en annen av produsentens viner for noen år siden. Dekanter vinen og la den få en liten times luft, så vil den også fremstå som lettere tilgjengelig!

Dersom prisnivået på en Taurasi føles litt drøyt, finnes det gode alternativer laget på samme drue, fra områder ikke langt unna. Verdt å nevne – om en noe enklere og lettere – er 59028 Aglianico Zi Filicella 2006, Ciro Picariello,Campania, Italia. Kr 149.90 (BU) og 32318 Aglianico del Vulture 2004, Fratelli d'Angelo, Basilicata, Italia. Kr 152.00 (BU)

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.