Krever vin med muskler: Vin til lammestek

ANBEFALT: Radici Taurasi Riserva 1999, Mastroberardino, Campania, Italia.

Når produsenten heter Mastroberardino, kan ikke vinen du får være noen pingle.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.10.2008 kl 11:15

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

EKSPERT: Ole Martin Alfsen er Food and beverage consultant og vinkelner ved Gastronomisk Institutt. Aktuell med boken "Mat og drikke".

Se bildet større

VIN: Til lammelår trenger vi en vin med muskler.

Lammelår skal være saftig, rosastekt, smakfullt og fett som her. Da fylles munnhulen til bredden av inntrykk og vi aner virkelig behovet for en vin med muskler.

Det skal både syrlighet og tanniner til for å tilfredsstille munnhulens behov. Mange vil da tradisjonelt vende nesen mot Bordeaux, og utviklede viner som kan gi større smaksrikedom. Men dét er slett ikke den eneste veien å gå.

Gode lammeviner finnes i nær sagt alle vinproduserende land. I Campania sør i Italia ligger vinområdet Taurasi, hvor de lager nydelig, men relativt kostbar vin basert på den lokale druen aglianico.

Den kan minne om Nord-Italias nebbiolo, både i struktur og aroma, selv om aglianico ofte er litt varmere og mer moden i frukten. Som både Bordeaux og Barolo, fungerer også Taurasi bra med mange av lammestekene som serveres i Norge om høsten.

Spesielt om tilbehøret går i jordlige toner som sopp og linser, som her – men også til bakte røtter og pureer av røtter kan dette være midt i blinken.

Blant stjernene i området finner vi den den relativt tradisjonelle produsenten Mastroberardino. Deres Riserva blir lagret på en kombinasjon av små franske fat og store Italienske fat/botti, før ytterligere flaskemodning før salg.

10530 Radici Taurasi Riserva 1999, Mastroberardino, Campania, Italia. Kr 279.90 (Fullsortiment) er god nå, men har likevel mange år framfor seg i en god kjeller. Denne vinen finnes også tilgjengelig i den enda bedre 2001-årgangen på noen utsalg.

Den fremstår i dag med aromaer av varm og sødmefull stenfrukt og søte bær, blomster, krydder, hud og lær. Deilig struktur og flott intensitet og fylde, og til maten gjør den akkurat det den skal og renser og frisker opp så munnhulen blir riktig så glad.

Taurasi-området har lange historiske røtter og det sies at druen har vært beplantet her i over 3000 år, etter at grekerne introduserte den i Italia. Strukturen er allerede nevnt, og kan for noen være litt tøff å tåle.

Men det gir samtidig vinene et stort lagringspotensial – jeg hadde en fantastisk opplevelse med en 1982-årgang av en annen av produsentens viner for noen år siden. Dekanter vinen og la den få en liten times luft, så vil den også fremstå som lettere tilgjengelig!

Dersom prisnivået på en Taurasi føles litt drøyt, finnes det gode alternativer laget på samme drue, fra områder ikke langt unna. Verdt å nevne – om en noe enklere og lettere – er 59028 Aglianico Zi Filicella 2006, Ciro Picariello,Campania, Italia. Kr 149.90 (BU) og 32318 Aglianico del Vulture 2004, Fratelli d'Angelo, Basilicata, Italia. Kr 152.00 (BU)

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse