Vin til lokk(e)mat

ANBEFALT: Cirò Riserva Duca San Felice 2003 Librandi, Italia.

Det er fascinerende hvor godt en drue dyrket lengst sør i Italia kan harmonere med reinsdyr som beiter langt, langt nord i Norge.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

VIN: Ole Martin Alfsen er Food and beverage consultant og vinkelner ved Gastronomisk Institutt. Aktuell med boken "Mat og drikke".

Se bildet større

VINVALG: Smaker av søte røde bær.

Tom-Victors ragu er i sannhet en spennende kreasjon. Og så snart forseglingen er brutt, strømmer de lifligste dufter opp og setter fart på både appetitt og spyttproduksjon.

Her er vanvittig mye smak av vilt, sødmefulle røtter, løk og skogsopp – på tross av den buljongliknende konsistensen – og sviskene setter en sødmefull karakter på det hele. Her må vi ha en smaksrik vin, med tydelig og rik fruktsødme. Tanninene må holdes på avstand, på grunn av sausens konsistens og det magre kjøttet. Friskhet er da nødvendig for at kombinasjonen ikke skal bli for slapp.

Et godt alternativ er da en grenache-basert vin fra syd-Rhône, så lengde den har friskhet nok. En Ripasso – som har mer markant sødme, og er en slags mellomting mellom en Valpolicella og en Amarone – vil også fungere bra. Og hvis du er blant dem som liker varm, sødmefull og tettpakket frukt, kan jeg anbefale et par friske shiraz-utgaver fra Australia: 20125 Shiraz 2005, Hope Est, Hunter Valley, Australia. Kr 131,60 (Bestillingsutvalg) og 10257 Keystone Shiraz Viognier 2006, Tatachilla Wines, Australia. Kr 125,- (grunnsortiment)

Men det finnes en stjerne på himmelen, langt syd i Italia, som heter gaglioppo. Denne relativt ukjente druen dyrkes i Calabria, og er hoveddruen bak appelasjonen Cirò. På tross av liten produksjon og utbredelse i dag, er dette en av de eldste og historiske viktige italienske vinene, blant annet som offergaver til gudene. Og med kombinasjonen viltragu + 32570 Cirò Riserva Duca San Felice 2003 Librandi, Italia. Kr 167.00 (Bestillingsutvalg) er ikke dét til å undres. Vinen smaker av søte røde bær kombinert med tørket frukt, krydder og jordlige toner og alt gifter seg så lekkert med maten at det virker som om de er skapt for hverandre.

#Av Ole Martin Alfsen

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse