Vin til Malakoff

VIN: Ole Martin Alfsen er Food and beverage consultant og vinkelner ved Gastronomisk Institutt.

Mange hetviner kan funke til Malakoff. Valget falt på en portvin.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
19.10.2007 kl 09:05

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

PORTVIN: Niepoort 10 YO Tawny, Douro, Portugal.

Seig og saftig nøttebunn toppet med fet og kraftig krem med milde kaffearomaer, bombet med krokan og overøst med cognac-kaffekaramell. Her trenger vi en relativt fyldig, sødmefull og alkoholsterk sparringspartner. Den vil gi den rette balansen i smakskraft, fylde/vekt og sødme, samtidig vil alkoholen ta tak i alt fettet på en effektiv måte og rense gommene uten følelse av alkoholstikk.

Siden Malakoff smaker i retning av Tiramisu, kan en søt Marsala være et naturlig valg. Den vil i høyeste grad fungere. Men følger vi tanken om et behov for relativt høy alkohol, er det flere dører som åpner seg. Ha likevel i bakhodet at en rød hetvin bør ha en lagret, utviklet karakter, slik at aromaene ikke bugner av ferske, mørke bær og med stikkende alkohol. En utviklet vin vil få polert ned kantene, integrert alkoholen og aromaene går mer i tørket frukt og karamell – som gjerne harmonerer bedre med smakene i desserten.

Her vil en søt Madeira kunne tilføre en kjærkommen syrlighet, i tillegg til sødme og alkohol. En lagret Moscatel de Setúbal vil gjøre jobben godt uten den samme syrligheten. Likevel falt jeg ned på en portvin til slutt. Nærmere bestemt en 10 YO Tawny. 13921 Niepoort 10 YO Tawny, Douro, Portugal. Kr.165,- (1/2 flaske/fullsortiment ) smaker av tørkede frukter, røde bær, nøtter og har en treaktig, krydret undertone. Den klarer utfordringen fra kaken og renser det hele opp og legger seg aromamessig perfekt inn i landskapet. I tillegg bidrar den med en fruktighet som utfyller det hele – og gir en lang og saftig ettersmak.

#Av Ole Martin Alfsen

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse