Italiensk mat - italiensk vin: Vin til Rotollo di spinachi

EKSPERT: Ole Martin Alfsen er Food and beverage consultant og vinkelner ved Gastronomisk Institutt. Aktuell med boken "Mat og drikke".

Til dagens rett, Rotollo di spinachi, velger jeg en sangiovese-basert vin.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
31.10.2008 kl 10:45

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

ANBEFALT: Morellino di Scansano Tomaiolo 2006, Castellani, Toscana, Italia.

Se bildet større

ITALIA: Elegant mat bør følges av elegant drikke – og enkelt kan faktisk også være elegant.

Pasta blir gjerne framstilt som lettvint mat, og vinvalgene har en tendens til å følge i samme, enkle retning. Det er også helt på sin plass. Du har lite igjen for å skyte spurv med kanoner – men hva når en pastarett blir såpass krevende som her?

La oss først ta en titt på råvarene. De er ikke spesielt kompliserte i seg selv, og rotolloen bringer ikke med seg noen spesielt krevende momenter i munnhulen.

Her kunne vi i prinsippet ha slått oss til ro med en enkel "pastavin". Men elegant mat bør følges av elegant drikke – og enkelt kan faktisk også være elegant.

10635 Morellino di Scansano Tomaiolo 2006, Castellani, Toscana, Italia. Kr 104,90 er en sangiovese-basert vin med lett innslag av franske druer. Den har en frisk og saftig bærfrukt preget både av søte og syrlige stenfrukter, et forfriskende drag av kjølig og fuktig skogbunn. Den har syrligheten og frukten vi trenger til tomatene, tanninene er bløte og kolliderer verken med spinat eller tomat.

Samtidig har den vekten, fylden og fastheten i finish som gjør at både parmesan og fet, sødmefull ricotta får en nødvendig sparringspartner – og strukturell motstand.

Dette er ikke den vinen som roper høyest, men den er vellaget og balansert, og den holder det den lover på en stillferdig og elegant måte.

Ikke så ulikt Tom-Victor selv.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse