Vin til Salat "FFF"

ANBEFALT: Sauvignon Blanc les Fumées Blanches 2007.

Her trenger vi en ung, slank hvitvin med god friskhet og fruktkarakter.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
29.08.2008 kl 09:15

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

EKSPERT: Ole Martin Alfsen er Food and beverage consultant og vinkelner ved Gastronomisk Institutt. Aktuell med boken "Mat og drikke".

Se bildet større

SALAT: En lun sensommer-salat som denne krever ikke all verden av vinen.

Fennikel sies å være trøblete med vin, fordi den anispregede smaken kan gi en nærmest kjølig, nummen følelse i munnhulen.

Jeg kan være med på dette så lenge fennikelen er rå. Men når den tilberedes, transformeres den til en langt mer sødmefull og anvendelig sak.

Tom-Victor glaserer den ytterligere, slik at den får en frisk, men samtidig sødmefull smak. Et prefekt underlag for den salte, kremede fetaosten og den litt fete salamien.

En lun sensommer-salat som denne krever ikke all verden av vinen. Samtlige elementer på tallerkenen ber om en ung, frisk hvitvin, så dette må vi fokusere på.

Og siden salaten ikke er veldig volumiøs, bør vinen være slank og ha god fruktkarakter. Eik er noe jeg personlig vil unngå – men et svakt eikepreg kan fungere om du foretrekker dét og vil vektlegge pinjekjernene og de karamelliserte tonene i fennikelen.

En enkel sauvignon blanc vil kunne ha rett friskhet, fylde og ikke minst aroma til denne retten. Viktig blir det da å velge en med god fruktighet, så den ikke tørker ut mot den sødmefulle fennikelen.

I tillegg til flere gode new zealandske alternativer er 47339 Sauvignon Blanc les Fumées Blanches 2007, Lurton, Vin de pays du Comté Tolosan, Frankrike. Kr 99.90 (BU) et rimelig, enkelt fransk alternativ som matcher bra til alle elementene.

Litt lettere tilgjengelig på flere vinmonopolutsalg er 20117 Prova Regia Arinto 2007, Comp. das Quintas, Bucelas, Portugal. kr 106,70 (Distrikssortiment).

Denne vinen har den friskheten vi trenger, er litt fyldigere enn førstnevnte og har en morsom herbal tone som trekker mot anis – og i så måte treffer midt i blink med fennikelen selv.

#Av Ole Martin Alfsen

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse