Vin til sjøkreps

VIN: Ole Martin Alfsen er Food and beverage consultant og vinkelner ved Gastronomisk Institutt.

Sjøkreps er eksklusiv mat – og fortjener å bli fulgt av like flott drikke.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.08.2007 kl 09:35

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

VIN: Bonterra Chardonnay 2005 fra California.

I utgangspunktet fungerer sjøkreps best med ueikede, mineralske viner med god konsentrasjon og kjølig, frisk fruktkarakter. Kraftig eik og veldig sødmefulle, tropiske aromaer vil snarere overdøve og forstyrre det delikate skalldyret enn å framheve det. Chablis er tradisjonelt et bra valg til sjøkreps. Men vi må som alltid ta hensyn til tilbehør og tilberedning, her er det faktisk helt avgjørende.

Mais, chili og smør gir meg umiddelbare assosiasjoner til USA, hvor det er vanlig å servere lokal hummer dampet sammen med maiskolber. Et ujålete måltid som spises med fingrene og skylles ned med kald pils. Det finnes visse likheter her, i form av all sødmen maisen bringer med seg. Likevel er dette litt mer luksuriøst og komplekst og fortjener større oppmerksomhet i glasset.

Tilbehøret her gjør totalen søtere, fetere. Selv den lille varmen fra chilien dempes av fettet og friskheten og sødmen i retten. Gratineringen gir også smøret og maisen en karamellisering som gir mer smak og sødmefull, karamellisert smak. Da faller fort en syrlig chablis igjennom og vil fremstå som spinkel og nesten sur.

Jeg får faktisk lyst på alt det jeg advarte mot i starten, nemlig sødmefull frukt, gjerne kombinert med litt eik. Dette lar seg gjøre fordi eiken nå vil kunne gi fint aromatisk samspill til karamellisert smør og mais, likeldes er mer frukt påkrevd for å møte all sødmen i retten som plutselig har dukket opp.

Er du veldig glad i det søte og rike, kan du vende nesen mot en kraftig, rik californisk chardonnay à la 46516 Bonterra Chardonnay 2005, Bonterra Vinyards, California, USA. Kr 169,90 (BU) som funker, selv om jeg personlig foretrekker en friskere og litt mer delikat kombinasjon. Jeg fant min ro med en portugisisk hemmelighet: 49100 Luis Pato Vinhas Velhas 2005, L. Pato, Beiras, Portugal. Kr 138,70 (BU) Dette må være et av de bedre kjøpene på Polet etter at den relativt nylig ankom bestillingslista. Her er alt som det skal; moden og sødmefull frukt, men med friskhet og et behagelig eikepreg. Nydelig her, men forsøk den også gjerne med sommerens grilla fisk og fugl.

#Av Ole Martin Alfsen

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse