ANNONSE
Annonse

Vin til sjøkreps

VIN: Ole Martin Alfsen er Food and beverage consultant og vinkelner ved Gastronomisk Institutt.

Sjøkreps er eksklusiv mat – og fortjener å bli fulgt av like flott drikke.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 17.08.2007 kl 09:35

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

I utgangspunktet fungerer sjøkreps best med ueikede, mineralske viner med god konsentrasjon og kjølig, frisk fruktkarakter. Kraftig eik og veldig sødmefulle, tropiske aromaer vil snarere overdøve og forstyrre det delikate skalldyret enn å framheve det. Chablis er tradisjonelt et bra valg til sjøkreps. Men vi må som alltid ta hensyn til tilbehør og tilberedning, her er det faktisk helt avgjørende.

Mais, chili og smør gir meg umiddelbare assosiasjoner til USA, hvor det er vanlig å servere lokal hummer dampet sammen med maiskolber. Et ujålete måltid som spises med fingrene og skylles ned med kald pils. Det finnes visse likheter her, i form av all sødmen maisen bringer med seg. Likevel er dette litt mer luksuriøst og komplekst og fortjener større oppmerksomhet i glasset.

Tilbehøret her gjør totalen søtere, fetere. Selv den lille varmen fra chilien dempes av fettet og friskheten og sødmen i retten. Gratineringen gir også smøret og maisen en karamellisering som gir mer smak og sødmefull, karamellisert smak. Da faller fort en syrlig chablis igjennom og vil fremstå som spinkel og nesten sur.

Jeg får faktisk lyst på alt det jeg advarte mot i starten, nemlig sødmefull frukt, gjerne kombinert med litt eik. Dette lar seg gjøre fordi eiken nå vil kunne gi fint aromatisk samspill til karamellisert smør og mais, likeldes er mer frukt påkrevd for å møte all sødmen i retten som plutselig har dukket opp.

Er du veldig glad i det søte og rike, kan du vende nesen mot en kraftig, rik californisk chardonnay à la 46516 Bonterra Chardonnay 2005, Bonterra Vinyards, California, USA. Kr 169,90 (BU) som funker, selv om jeg personlig foretrekker en friskere og litt mer delikat kombinasjon. Jeg fant min ro med en portugisisk hemmelighet: 49100 Luis Pato Vinhas Velhas 2005, L. Pato, Beiras, Portugal. Kr 138,70 (BU) Dette må være et av de bedre kjøpene på Polet etter at den relativt nylig ankom bestillingslista. Her er alt som det skal; moden og sødmefull frukt, men med friskhet og et behagelig eikepreg. Nydelig her, men forsøk den også gjerne med sommerens grilla fisk og fugl.

#Av Ole Martin Alfsen

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.