ANNONSE
Annonse

Dagens vinanbefaling:

Vin til spekelaks

EKSPERT: Ole Martin Alfsen er Vinkelner og Fagansvarlig Mat og Drikke ved Kulinarisk Akademi. Ansvarlig for Vinkelnerutdannelsen i Norge, og aktuell med boka "Mer".

Vinen svikter i siste sekund, men heldigvis finnes det øl som passer.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 17.04.2009 kl 09:05

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Det er en deilig liten rett dette her, enten den serveres som en liten forrett eller som en kanapé. Munnfullene er så delikate og vanedannende at de raskt ryker ned på høykant.

Men lekkerbisknene føles nok litt lettere enn hva de faktisk er, på grunn av den knasende sprø krutongen og den lett bitre og friske friseésalaten. Disse elementene bidrar til opprenskingen i munnhulen, og det trengs.

Laksen er fet og legger seg godt til rette, hjulpet av eggekremen som har en egen evne til å kle munnhulen nærmest som en film.

Altfor mange gode viner mister sin eleganse sammen slike eggeretter, og får en ettersmak som ofte er tørr, fruktløs og tidvis metallisk. Som for eksempel 80157 Albariño 2007, Dancing Coyote Wines, California, USA. Kr 139.60 (Fullsortiment) som i utgangspunktet er helt super til den fete, smaksrike og sterke laksen.

Vinen har den frukten og friskheten vi søker, men den ramler litt sammen og fremstår som tørrere og mer kantete etter møtet med eggene. Dette er et av flere eksempler på hvilken "skade" egg kan gjøre.

For å ta skikkelig tak med eggene kan CO2 (kullsyre) gjøre nytten. Den ekstra dimensjonen musserede viner bringer med seg, kan være svært vellykket sammen med krevende egg.

Samtidig har de musserende vinene som regel den friskheten som trengs til den fete laksen. Her kan du selvfølgelig velge en Champagne, gjerne Blanc de Blanc, laget utelukkende på grønne druer

— og følgelig slank og mineralsk.

Men dette koster. Andre musserede viner med god konsentrasjon og ren frisk frukt kan også fungere. Cremant-viner fra øvrige deler av Frankrike kan skilte med flere gode eksempler.

Ølets brede og lett farbare vei kan også gi deg alt du trenger! Du kan alltids redde deg inn med en lys og kraftig lager. Mange av dagligvarebutikkenes classic- vaianter kan gå bra, likeledes kan lyse Belgiske Blonde eller Dubbel med sine store aromaintensitet og ikke altfor høye alkohol kan være supert.

Flere varianter åv påskeøl, som holder til langt ut på sommeren, er også gode alternativer.

Spesielt vil jeg trekke frem Ægirs Påskesol som et glimrende eksempel, selv om det er vanskelig å få tak i. Et godt, norsk Gold øl kan sitte godt.

Glem heller ikke den lyse, tysk hveteølen som muligens vil være mest aktuell for de fleste.

Her får vi god friskehet til laksen, og samtidig en nærmest kremet munnfølelse som håndterer eggene som om det faktisk var en større mening med det hele!

Flere alternativer er tilgjengelige på Vinmonopolet, for eksempel Erdinger og Paulaner som begge gjør susen.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse