Vin til tre lag fugl

ANBEFALT: Vinhas Velhas 2004, Luis Pato, Beiras, Portugal.

En vin med friskhet, sødmefull fruktkarakter og en viss tanninstruktur vil berike både Ole, Dole og Doffen.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

DRIKKE: Ole Martin Alfsen er Food and beverage consultant og vinkelner ved Gastronomisk Institutt. Aktuell med boken "Mat og drikke".

Se bildet større

VINTIPS: Rødvin med andemotiv.

Overdådig og vulgært, eller morsomt og fascinerende? Uansett hva man måtte mene om Turducken, er smaken nydelig – om du er glad i fugl, da vel å merke. Den amerikanske begeistringen for det søte blir også understreket i tilbehøret, med vaniljesmakende søtpotetpuré.

Her kan du velge vin "my way, or the highway"! Min retning vil definitivt innbære friskhet og en viss tanninstruktur, dette trengs for å rense opp. For selv om både kylling og kalkun er magert i kjøttet, er anden fet og her er i tillegg alt skinn og fett rullet opp og inn i Dole, eller var det Doffen?

Merk deg også sødmen i spesielt pureen. Denne fordrer en vin med konsentrert fruktkarakter, uten at den nødvendigvis skal være søt. 46786 Vinhas Velhas 2004, Luis Pato, Beiras, Portugal. Kr 194,70 (Fullsortiment) har definitivt syrligheten og fastheten som trengs. Videre har den også en rik og sødmefull fruktkarakter som forsterkes med smaken av vanilje som kommer fra de fatene vinen har ligget på.

For noen kan dette bli litt for fast igjen – og behovet for en mindre massiv vin kan melde seg. Da kan en bløtere pinot noir, som 14422 la Dalignière Hautes-Côtes de Beaune 2005, les Caves des Hautes-Côtes, Burgund, Frankrike. Kr 159,00 (Hovedsortiment) gjøre nytten. En bløt, frisk og fruktig vin som renser opp i munnhulen i kraft av syre, ikke tanniner. Vinen smaker av friskere, lysere bær, den er lettere og har mindre fatpreg enn førstnevnte vin, men klarer likevel distansen. Et valg midt mellom disse kan være en god, saftig barbera, som ofte har litt mer sødmefull frukt, flott syre og bløte tanniner, ikke sjelden nennsomt pakket inn i en pen dose eik.

#Av Ole Martin Alfsen

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse