Vin til Wellington

Ch. La Reyne Prestige 1996, Ch. La Reyne, Cahors, Sørvest Frankrike.

Wellington er feststemt spise, så anstreng deg litt ekstra når du velger drikke. Da vil både måltidet og du selv løftes til helt nye høyder.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

VINEKSPERT: Ole Martin Alfsen er Food and beverage consultant og vinkelner ved Gastronomisk Institutt. Aktuell med boken "Mat og drikke".

Se bildet større

ANBEFALT: Dagens vin har ganske tøff struktur som har godt av litt tid på flaske for å bløtgjøres.

Denne Wellington må ha vært ganske lett å omgås, etter retten å dømme. Jeg har forsøkt mange forskjellige vintyper til delikatessen opp gjennom årene, og fått en serie svært minneverdige opplevelser. Såvel moden Rioja Gran Reserva som Ribera del Duero, Barolo og Bordeaux – da aller helst cabernet-baserte viner – kan for eksempel anbefales.

Andre nebbiolo-baserte viner kan også være supert, men også moden Chianti Classico, Brunello di Montalcino eller annen stor sangiovese kan være nydelig. En strukturert og frisk baga fra Bairrada i Portugal, eller en ikke for tung og sødmefull Douro er heller ikke å forakte.

Skal jeg sette opp enn liste over egenskaper jeg ønsker meg, vil det se omtrent slik ut:

Gjerne en noe utviklet vin, en som gjerne har en fast tanninstruktur, men som med alder har bløtgjort og modnet tanninene. Utviklede viner får også gjerne en mer kompleks og intens aroma, som også gjør dem mer interessante og som da passer godt til mat som ender opp å smake så mye som det gjør her. God friskhet er også – som vanlig – et sentralt og viktig element. Vi trenger noe som også skaper liv i kombinasjonen.

Denne gang fikk jeg lyst til å forsøke noe helt nytt da jeg gikk til bords: Cahors. Ideen har fulgt meg en stund, og endelig bød anledningen seg. Cahors er et område som ligger sydøst for Bordeaux og baserer seg på druer av malbec og noe merlot. Dette er viner som ofte i ungdommen er vanvittig mørke på farge, og med en ganske tøff struktur som har godt av litt tid på flaske for å bløtgjøres. 10677 Ch. La Reyne Prestige 1996, Ch. La Reyne, Cahors, Sørvest Frankrike. Kr 151.10 (Partiutvalg) er en av disse vinene. Den ble nylig sluppet her til lands og er en noe utviklet utgave med begynnende modning som gir seg i kast med Wellington med stor iver. Både aromaer og struktur spiller veldig på lag med maten og gir oss den forfriskende og rensende strukturen vi trenger her. En annen god cahors som kan klare brasene utmerket, er 11588 Ch. Leret-Monpezat 2002, Cahors , Frankrike. Kr 185.50 (BU). Dette er en vin som fremdeles kan oppdrives i 1998-utgaven hos enkelte Vinmonopol-utsalg.

#Av Ole Martin Alfsen

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse