Vis rakettvett

Skal du sende opp raketter på nyttårsaften? Sjekk 10 gode råd for rakettvett.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
1. Forbered fyrverkerioppskytingen mens det fortsatt er lyst, og før festen starter.

2. Les bruksanvisningen nøye.

3. Kontroller at fyrverkeriet ikke er skadet. Skadet fyrverkeri skal ikke brukes eller kastes i søpla, men leveres tilbake til forhandleren.

4. Sørg for at fyrverkeriet ikke kan velte. Det bør brukes et eget rør som rakettene skytes opp fra. Røret må stå støtt og kan for eksempel festes i bakken eller i en bøtte med sand. Eventuelt kan du bruke en stor bruskasse, men da bør man sette noen fulle flasker i den slik at kassen får litt tyngde. Raketter skal ikke settes direkte ned i snøen eller bakken.

5. Ved opptenning bør det ikke brukes åpen flamme, som kan bli så stor at den antenner raketten direkte i stedet for lunta. Bruk tennstav, sigarettglo eller liknende.

6. Sitt på huk, tenn lunten og gå unna. Etter at lunten er tent bør du umiddelbart vende ansiktet vekk og komme deg i sikker avstand fra fyrverkeriet. Du bør også bruke briller under opptenningen.

7. Bøy deg aldri over antent fyrverkeri.

8. Ikke tenn fyrverkeriet på nytt dersom det ikke tenner ved første forsøk. Selv om lunta ser ut til å ha slukket, kan det være en liten glo som kan medføre antennelse. Fyrverkeri som ikke tenner ved første forsøk skal stå i 30 minutter eller dynkes grundig i vann før det fjernes. Husk at barn gjerne bruker nyttårsdagen til å samle opp fyrverkeri. Det skal ikke kastes i søpla, men leveres tilbake til forhandler.

9. Hold god avstand fra oppskytingen. Ikke sikt på mennesker eller bygninger med raketter, men skyt rett opp i luften.

10. Alkohol og fyrverkeri hører ikke sammen.

Kilde: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse