ANNONSE
Annonse

Vurderer mobilforbud i friminuttene: – Helt useriøst

Tor Frøytvedt Dahl, leder i Oslo Unge Venstre og tidligere Nordberg-elev, har lite til overs for FAU-forslaget om mobilforbud på skolen. Foto: LIV AABERG/ILLUSTRASJONSFOTO NAB.NO (INNFELT)

– Jeg fikk hakeslepp da jeg leste Nordre Aker Budstikkes artikkel om mobilforbud på ungdomsskolen, sier leder i Oslo Unge Venstre, og tidligere Nordberg-elev, Tor Frøytvedt Dahl.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 17.01.2016 kl 21:21

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

NORDBERG: – I pausene og friminuttene er det mange som sitter med nesa ned i telefonen. Det er lite sosialt, sa assisterende rektor ved Nordberg skole, Lise Byom Nilssen, til Nordre Aker Budstikke onsdag.

Skolen og Foreldrenes Arbeidsutvalg (FAU) vurderer å innføre et totalt mobilforbud i skoletiden, også i friminuttene. Det vurderes å samle inn alle mobiltelefoner ved skoledagens begynnelse i et «mobilhotell», for å stimulere til mer sosial omgang mellom elevene i friminuttene, forklarte Byom Nilssen. Les mer om forslaget her.

LES OGSÅ: – Jeg har fylt 50' og opplever også drikkepress!

Tidligere elev: – Useriøst

– Dette er jo helt useriøst. Det er klart at elevene ikke kan sitte på mobilen i timen, men friminuttet er elevenes fritid i en lang skoledag. Den tiden bør de få bruke på den måten de vil, sier Oslo Unge Venstre-leder Tor Frøytvedt Dahl, som selv er tidligere Nordberg-elev.

Til Nordre Aker Budstikke opplyser både Morellbakken og Engebråten ungdomsskoler at et mobilforbud ikke er aktuelt hos dem. Forslaget Nordberg skole nå vurderer innebærer at elevene må levere telefonene fra seg i et «mobilhotell» slik at de ikke kan bruke den i løpet av skoledagen.

LES OGSÅ: Sangspirer på Morellen

Brukte selv mobiltelefon som elev på Nordberg

– Mobiltelefonen kommer alltid til å være der, og det er viktig at elevene blir vant til å ha mobilen tilgjengelig og samtidig være mentalt tilstede på skolen. Jeg vil faktisk oppfordre flere lærere til å ta i bruk ny teknologi i undervisningen. Det finnes for eksempel utrolig mange apper som kan brukes på en læringsfremmende måte, sier Frøytvedt Dahl.

Oslo Unge Venstre-lederen husker tiden på Nordberg godt, og at det var viktig for ham å ha mobiltelefonen tilgjengelig også på dagen.

– Jeg drev jo også med politikk da, og mange av fritidsaktivitetene mine krevde at jeg hadde mulighet til å svare på meldinger og lignende i løpet av dagen. Jeg synes det er synd at FAU og skolen setter alle elever i samme bås, og ikke viser forståelse for at mange elever bruker mobiltelefonen som et viktig verktøy i hverdagen.

LES OGSÅ: Slik ble ungdomsklubblederen fra vestkanten møtt av sine kollegaer i Oslo øst

Ingen snarvei til godt skolemiljø

Frøytvedt Dahl minner om "parolen" som sier at «Vi kan ikke forby alt vi ikke liker».

– Det ser sikkert litt rart ut at folk sitter fordypet i telefonen sin i friminuttet, men det er ikke grunn nok i seg selv til å gå til det drastiske tiltaket å fullstendig forby noe. Hvis skolen mener at det sosiale miljøet ikke er godt nok, da har de en annen stor og viktig oppgave. Det finnes ikke noen «quick fix» for et godt skolemiljø, avslutter han.

Tidligere i uken sa Lise Byom Nilssen ved Nordberg skole at mange opplever mobiltelefonen som forstyrrende, og blir stresset av å alltid ha den tilgjengelig og på.

– Men det er jo så klart mange for- og mot-argumenter til dette, understreket hun.

Saken vil bli drøftet videre utover våren, blant annet i skolens ledergruppe. Et eventuelt mobilhotell, og forbud, vil først være aktuelt fra høsten 2016.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

Nordre Aker Budstikke: Hold deg oppdatert med vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse