Internasjonalt på Kringsjå – Why not Norway?

Sirkusteltet på Kringsjå.

Den som trodde det var elefanter og klovner som skulle innta sirkusteltet på Kringsjå tok feil. Onsdag feiret nemlig flere hundre studenter fra hele verden semesterstart.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.08.2008 kl 15:50

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Claire Musikas og Jeanne Gaugenot fra Frankrike.

Se bildet større

Thom Hell på scenen.

Se bildet større

Thom Hell på scenen.

Se bildet større

Qin Yi og Zhang Ran koser seg på Kringsjå. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

KRINGSJÅ: – Is it anybody from Norway here? spør Andy Taffs, australsk standupkomiker som har bodd i Nannestad i mange år.

Ikke én arm reises.

– Ah, some real people for a change! utbryter Andy, og hundrevis av studenter med ølglass, og lefser pakket i matboks for anledningen, eksploderer i latter inne i sirkusteltet på Kringsjå.

Welcome to Norway!

– Vi har omtrent 1500 nye internasjonale studenter dette semesteret, sier Jonn Eggerud, boligsjef i Studentsamskipnaden i Oslo (SiO).

Forrige onsdag var de alle invitert til en «Welcome to Norway»-kveld, mellom blokkene i studentbyen på Kringsjå. Et hundretalls studenter møtte opp for å bli kjent med naboer i samme situasjon, og til å løse oppgaver, se film om norsk kultur og væremåte – med en svært humoristisk snert, og konsert med Thom Hell og Valkyrien Allstars.

Det er den!

– Det er to ord dere trenger å kunne på norsk: «det» og «den». Nordmenn bruker de hele tiden. For eksempel; «Er det en skjorte?», «Ja, det er den». «Å, er det den?», «Ja, det er den!», harselerer Andy Taffs fra scenen.

– Norge er veldig annerledes! utbryter Peggy Mwaba fra Zambia.

Hun skal studere norsk språk og litteratur de kommende fire årene.

– For eksempel, her snakker ingen med fremmede på bussen. Hvordan er det mulig? undrer Peggy, mens broren Besa nikker.

– På den annen side er det kanskje ikke så dumt, at folk «mind their own business», sier hun.

– Men hvorfor vil dere studere i akkurat Norge?

– Hvorfor ikke Norge? utbryter Peggy med et stort smil.

Starten på noe nytt

30 prosent av SiOs beboere er internasjonale studenter, ifølge Eggerud.

– Vi ser særlig at det kommer studenter fra Russland, Polen og de baltiske landene – og veldig mange fra Kina. Der er de opptatte av at de unge skal ut i verden, sier han.

Det er første gang SiO holder et arrangement av denne typen for nye internasjonale studenter, men det kan bli flere.

– Vi håper dette er starten på noe helt nytt. Vi ønsker at de internasjonale studentene skal føle seg velkomne, og få lære om norsk kultur, samtidig som de blir kjent med hverandre. Dessuten er det ikke for mange ting som skjer på Kringsjå, legger Eggerud til.

– Lange netter

– Himmelen er så blå, og folk er vennlige og tålmodige. Det er helt fantastisk! stråler Qin Yi fra Kina.

20. august kom hun og venninen Zhang Ran til Oslo og Kringsjå. Qin, som skal studere filosofi på Universitetet i Oslo de neste fire årene, er fascinert av at bilene stopper for fotgjengere.

– Jeg vil gjerne reise til Nord-Norge og se midnattssolen, og til Bergen. Jeg har i det hele tatt lyst til å oppdage Skandinavia.

Sosialantropologistudenten Can Zirh fra Tyrkia har vært i Norge i fem dager, men i 2004 deltok han på et åtte ukers sommerkurs. Det ga mersmak og nå skal han bruke de neste fire månedene på UiO.

– Oslo er en grønn by, det liker jeg veldig godt. Men jeg har forberedt meg til vinteren og kjøpt en stor, varm jakke, sier han.

– Også varer visst nettene lenge om vinteren har jeg hørt, konstaterer Qin.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse