ANNONSE
Annonse

Alt du lurer på om beboerparkering

Bydelene Sagene og Nordre Aker får begge beboerparkering i 2018. Men det er mange regler å sette seg inn i, og informasjonen fra kommunen kommer først ukene før ordningen trer i kraft. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Når skal beboerparkeringen innføres der jeg bor? Kan jeg bare parkere i egen gate? Hvor kan gjester stå, og hvordan skal de betale? Vi har spurt Bymiljøetaten om alt du trolig lurer på om beboerparkeringen som kommer i Sagene og Nordre Aker til våren. PS! Er du elbileier kommer det en god nyhet i denne saken.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE
Annonse

SAGENE / NORDRE AKER: I løpet av høsten 2017 og første halvår 2018 innfører ni av 15 bydeler helt eller delvis beboerparkering (se faktaboks).

Vi har tidligere skrevet at hele Bydel Sagene, og enkeltgater i Nordre Aker (på Tåsen, Ullevål og Nydalen) får beboerparkering en gang i 2018.

Trykk her for å lese hvilke Nordre Aker-områder som får beboerparkering!

Pris

Hensikten med beboerparkering er å hindre fremmedparkering i boliggater, og sikre at de som bor der får benyttet seg av gateparkeringen. Prisen for beboerparkering er 3000 kroner i året for én bil, og den øker dersom du har flere biler. For næringsdrivende starter prisen på 6000 kroner i året for en bil.

Prissystemet for beboerparkering:

Da vi i høst spurte leserne hva de synes om prisene for beboerparkering, svarte 71,2 prosent at det er for mye, 16,6 prosent mente det er en rimelig pris, og 11,5 prosent syntes prisen er høy, men nødvendig for å redusere bilbruken i byen. 4 prosent svarte at de ikke kjører bil. (671 personer svarte på undersøkelsen, og den er ikke nødvendigvis representativ).

Starter trolig i mai

Reaksjonene har vært mange etter at vi i høst skrev om beboerparkeringen som er på vei. For mange er informasjonen helt ny. Og det er knyttet usikkerhet til når ordningen starter. På Bymiljøetatens nettsider står det at Sagene får beboerparkering «Våren/tidlig vår 2018», mens Nordre Aker kommer «Sen vår/sommer 2018».

Vi har derfor sendt flere spørsmål til Bymiljøetaten for å skape mer klarhet i når og hvordan beboerparkeringen skal innføres. Kommunikasjonsrådgiver Anne Sofie Durkis svarer i en e-post.

Kan man si noe mer konkret om når beboerparkeringen innføres i bydelene Sagene og Nordre Aker?

– Detaljert plan for lansering av beboerparkering for de bydeler som er planlagt vår/sommer 2018, vil bli utarbeidet i løpet av vinteren. Vi er avhengig av å kunne plassere ut P-automater i områdene, og telen i bakken må være borte når dette arbeidet starter. Vi regner med at Bydel Sagene kommer i mai og områdene i Bydel Nordre Aker 2-3 uker senere.

Kjøp av beboerkort

«Eksakt dato for oppstart i den enkelte bydel vil komme når vi nærmer oss. Det vil bli mulig å søke om beboerparkeringskort i god tid før ordningen innføres,» stpr det på Bymiljøetatens nettsider. I tabellen på siden er "god tid" stort sett et par uker for bydelene som får beboerparkering nå i høst. Deretter fra én måned til litt lenger for de neste bydelene.

Når vil det åpnes for å kjøpe beboerkort?

– For de bydelene som lanseres nå i 2017 har vi valgt å starte salg av beboerparkeringstillateser 2-3 uker før lansering. Vi vil gjøre en evaluering av dette og eventuelt øke tidsrommet fra vi starter salg til lansering, skriver Durkis.

Du kan parkere i alle gater i egen bydel

Når det gjelder kvalifisering til å få beboerkort: Holder det å ha adresse i Bydel Sagene for å få kort, eller er det avgrensninger i enkeltveier?

– Det er det enkelte bydelsutvalg som har bestemt om bydelen skal ha beboerparkering og hvor eventuelt ordningen skal gjelde. Hvor ordningen gjelder, varierer fra bydel til bydel. Noen bydeler som for eksempel Bydel Sagene har besluttet å innføre ordningen i hele bydelen, mens i Nordre Aker er det besluttet å innføre kun i enkelte gatestrekninger. Områdene i Nordre Aker ligger nord for Marienlyst/Adamstuen og er merket med lyseblått på dette kartet (ekstern lenke).

Hvem kan søke? – OBS! OBS! for elbileiere!

– For å kunne søke om beboerparkeringstillatelse må du ha folkeregistrert adresse i et område/gatestrekning hvor beboerparkering innføres og du må være eier eller medeier av kjøretøyet. Du kan også søke om du har firmabil eller leasingbil, er pendler eller student.

– Næringsdrivende og kommunale virksomheter med registrert adresse i en bydel som har fått permanent beboerparkering og med særlige behov for biloppstillingsplasser for egne servicebiler, kan også søke om beboerparkering. Virksomheten må da være registrert som eier av bilen, og bilen må være utstyrt og innredet på en måte som gjør at bilen i seg selv er et arbeidsverktøy.

– Har du HC-kort, elbil eller hydrogenbil trenger du ikke beboerparkeringstillatelse. Da er det vanlige parkeringsbestemmelser som gjelder.

Og hva er de vanlige parkeringsbestemmelsene for el- og hydrogenbiler?

«Elbiler og hydrogenbiler kan parkeres gratis på offentlig avgiftsparkering. Dette gjelder også beboerparkeringsområder.» Så da vet du det.

LES OGSÅ: I 2019 får Oslo totalt 60 bomstasjoner. Her kan du se hvor de foreslås plassert

Har du beboerkort kan du parkere i alle beoerparkeringsgater i egen bydel

Kan du med kort i Bydel Sagene parkere i HELE bydelen, eller bare der du bor? Og hva med dem som bor i Nordre Aker – kan de bare parkere i egen gate, eller i alle beboerparkeringsgater?

– Har du beboerparkeringstillatelse i Bydel Sagene kan du parkere fritt på alle P-plasser regulert til beboerparkering i hele bydelen. Har du beboerparkeringstillatelse i Bydel Nordre Aker kan du parkere fritt på alle P-plasser regulert til beboerparkering i «hele bydelen» som da er enkelte gatestrekninger i bydelen, svarer Durkis i Bymiljøetaten.

Du er ikke garantert plass

Er man garantert plass dersom man kjøper beboerkort? Hvordan kan man sikre seg plass i egen gate?

– Nei, en er ikke garantert plass, men vår erfaring fra prøveordningen er at beboerparkering fungerer etter hensikten. Det blir enklere for beboere å finne parkeringsplass i offentlig gate.

– Tillatelsen gir rett til å parkere fritt på P-plasser regulert til beboerparkering i bydelen du bor. Disse plassene er regulert slik at det ikke er noen maksimal parkeringstid, men man må se til bilen for eventuelle endring av skiltingen i gaten som ved for eksempel vårrengjøring, snøbrøyting eller gravearbeider.

Slik skal veien merkes

Hvordan vil gater og bydeler med beboerparkering bli merket/skiltet slik at bilister som kommer dit får informasjon?

– Det som gjøres i praksis når vi innfører beboerparkering er at eksisterende gratis/uregulert offentlig gateparkering avgiftsbelegges. Området skiltes og P-automater plasseres ut. I tillegg plasseres det også ut P-infoskilt som viser vei til nærmeste P-automat. Gatestrekninger med beboerparkering blir skiltet med parkeringsskilt som vist i eksempelet under. Eksisterende avgiftsplasser blir værende for å tilrettelegge for handel/sirkulasjon/service og vil fungere som tidligere med maks tid og P-avgift. Beboerparkeringstillatelsen er ikke gyldig på disse plassene.

Slike skilt vil bli satt opp i gatene med beboerparkering:

Gatene vil merkes med slike skilt når beboerparkeringen er innført.

Slik skal gjester forholde seg

Hvor mye vil det koste for dem som ikke bor i gata/bydelen å parkere der?

– Gjester kan parkere i de samme områdene som beboerne mot å betale avgift. Det blir avgiftsparkering mellom kl. 09:00 og 20:00 på hverdager og lørdager. Det blir ikke maks P-tid, men det går kun an å kjøpe parkering for 24 timer av gangen.

– Forskriften angir at taksten skal følge gul sone, men at det skal være en progressiv takst slik at de siste timer er dyrere enn de første timene. Prisen er instrumentet for å redusere fremmedparkering i områdene. Tabellen under viser pris per time for gjesteparkering:

Hvordan skal disse betale for "gjesteparkering"?

– Gester kan betale for parkeringen på samme måte som ellers i byen; Parkeringsavgift kan kjøpes på mobil med appen «Bil i Oslo», Easypark-appen eller på Oslo kommunes P-automater. Alle P-automatene i byen skiftes nå ut område for område med nye billettløse automater. På de nye automatene må du taste inn registreringsnummeret på kjøretøyet når du betaler. Automaten skriver ikke ut P-billett, og du slipper å gå tilbake til kjøretøyet med P-billetten. Du kan be om kvittering for din parkering dersom du ønsker det.

Når får du informasjon

Hvordan vil de som bor i gater som får beboerparkering bli informert om ordningen, og hvor lenge i forkant vil det skje?

– De første tegnene på at det nærmer seg innføring av beboerparkering i et område er at det skjer ting ute i gatene. Vi plasserer ut skilt og nye P-automater i god tid før lansering av beboerparkering i område. Automatene og skiltene blendes frem til ordningen trer i kraft med blendingssekker med informasjon om at her kommer det snart beboerparkering og henviser til våre nettsider: www.oslo.kommune.no/beboerparkering for oppdatert informasjon.

– Minst to uker før ordningen lanseres i et område sender Bymiljøetaten ut informasjonsbrev til beboerne. Brevet kommer som E-brev (e-post) til de som har e-post/digitalpostkasse og til de som ikke har det sendes vanlig brev. Når vi åpner for å ta i mot søknader om beboerparkeringstillatelse i et område, annonseres det med kunngjøringsannonse i relevant(e) avis(er) og på bydelens facebookside.

LES OGSÅ:

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.