Den utrolige historien om nøkkelsliperiet til Mysterud

O. Mysterud i butikken, og fra NRK-programmet om nøkkelslipermaskinen. FOTO: SKJERMDUMP NRK

Eieren ble arrestert av nazistene, og Mysterud overtok slipeapparatet. 25 år senere, kom en gammel dame inn døra på butikken.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
18.02.2017 kl 13:31

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

SAGENE: Det har vært mye skrevet om nye Mysterud - som skal bli til en bar på Sagene. En ivrig gjeng sagenegutter har tatt tak i den isenkrambutikken, og i disse dager er den under ombygning til en helt ny bar, som åpner 24. februar - Mysterud Bar.

Nøkkelsliper

Men kan du historien bak det manuelle nøkkelsliperapparatet til O. Mysterud?

Den strekker seg helt tilbake til krigen.

Den gamle jernvarehandelen, som nå snart blir bar, var kjent for å drive butikk på en gammeldags måte. Familien Mysterud slipte nøkler og solgte spiker i løsvekt. Dette manuelle nøkkelsliperapparatet fikk Ove Mysterud på en interessant måte. I programmet Faktor fra NRK, forteller han historien.

Se bildet større

O. Mysterud - bak disken i lokalet som nå skal bli til en bar på Sagene. FOTO: Rune Aakvik, OSLO MUSEUM

LES OGSÅ: Sagene lunsjbar feirer tiårsjubileum, med artistbesøk!

Jødisk forretning

Nøkkelsliperapparatet kom opprinnelig fra en jødisk familie som ble arrestert av nazistene.

– Litt lenger oppe i Bergensgata på Bjølsen lå det en forretning som hadde dette apparatet. Under andre verdenskrig ble familien hentet av Gestapo, forteller Oddvar Mysterud i klippet fra NRK.

Senere fikk Mysterud-familien tilbud om å overta slipeapparatet - eller slipemaskinen.

Se bildet større

Nøkkelslipermaskinen. FOTO: SKJERMDUMP NRK

Tjuefem år senere

Historien på nøkkelsliperapparatet fikk en artig vri. Man skulle tro Mysterud overtok slipeapparatet og det var det. Men tjuefem år senere dukket enka til den jødiske eieren av butikken opp, og krevde erstatning for apparatet.

– Det kom en krokete gammel dame inn og lurte på om vi hadde tatt en nøklemaskin fra butikken der oppe. Og den forlangte hun penger for. 500 kroner måtte vi betale,
forteller Mysterud.

Se bildet større

Isenkrambutikken O. Mysterud som lå her - i Arendalsgate - som om ikke lenge skal bli til en helt ny bar. FOTO: SYNNE CHRISTIANSEN

Men erstatning var ikke noe problem. Det var noe annet som overrasket gamle Mysterud.

– Femogtjue år seinere kommer hun tilbake til Norge og har vært gjennom krigen og konsentrasjonsleir, sier han i NRK-innslaget.

LES OGSÅ: