– Det er menneskene som lager gården

Joso Valentik tilbringer mye tid ute i bakgården sammen med Elisabeth Pedersen og Ellen Marie Mossefin. De steller plantene, rydder, og tar ofte en hyggelig kaffeprat. FOTO: Eivind Røhne

I Lille Sandaker gård arbeider en gjeng engasjerte beboere aktivt for å gjøre uteområdet så hyggelig som mulig. Det vil de gjerne ha med flere naboer på.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

TORSHOV: Lille Sandaker gård på øvre Torshov er nok en av kommunens mest velstelte gårder. Blomsterbedene på plassen er fulle av friske blomster, og langs husveggene vokser store og flotte rosebusker. Mye av dette er takket være en gjeng ildsjeler som bor der.

– Man må ta litt grep selv hvis man skal ha det koselig rundt seg, sier beboer Elisabeth Pedersen. Både hun og mannen hennes, Joso Valentik, bruker mye av tiden sin ute i gården.

Der steller de med plantene, prater med naboer eller tar en kaffe. Ofte er også nabo Ellen Marie Mossefin med.

Bruker gården mest mulig

– Vi prøver å bruke gården så mye som mulig. Vi ser at det vi gjør ute i gården er viktig, forteller Elisabeth.

Engasjementet for å gjøre det hyggelig der de bor strekker seg mange år tilbake. Vaktmesterne i Lille Sandaker gård hadde det travelt, og spurte om Joso kunne tenke seg å hjelpe til litt. Det ville han, og sammen med en annen beboer ble han utstyrt med spade og rake fra kommunen. Det ble starten på en stor interesse for hagearbeid.

– Vi har vært med på å bygge gjerder og plantet, også har vi lagt heller og plen, forteller Joso.

Mye av dette arbeidet ble gjort da Boligbygg pusset opp gården noen år tilbake. Joso engasjerer seg også mye for å plukke søppel. Ser han papirsøppel ligge på bakken, plukker han det opp og kaster det. Kona Elisabeth forteller at en gang det var mye småsøppel rundt om i gården, hentet han poser og fikk med seg alle barna på ryddedugnad.

LES OGSÅ: Bor du i Bydel Sagene kan du nå adoptere en dyrkekasse!

En tryggere gård

Beboerne merker at færre kriminelle kommer inn i gården når beboerne bruker uteområdene mye. Dette er viktig for alle som bor der, men kanskje særlig for barna.

– Vi har hatt barn som har vokst opp her som kommer på besøk med hele familien i voksen alder til den trygge og koselige gården de har vokst opp i, forteller Ellen Marie Mossefin.

Se bildet større

Faksimile, BoBra.

Om sommeren er de engasjerte beboerne mye ute.

– Vi går ofte ut i elleve-tiden og er ute hele dagen. Noen ganger griller vi også. Vi flytter oss etter solen, smiler Elisabeth.

I gården er det flere benker og sittegrupper som man kan velge mellom. Der møtes de gjerne for å drikke kaffe eller cola, og spise kjeks eller bakst. Elisabeth forteller at engasjementet for å holde gården fin betyr mye for dem.

– Vi får penger fra Boligbygg til å kjøpe blomster og jord, sier hun. Når de vil ha mer blomster enn Boligbygg kan betale for, hender det likevel at de betaler litt selv, eller at flere naboer spleiser på blomster utenfor oppgangene.

Bare å sette i gang!

De tre er enige om at det er viktig å engasjere seg for hvordan det ser ut i gården man bor i. Alle som leier av Boligbygg kan søke om økonomisk støtte til å plante blomster eller grønnsaker i fellesområdene i gården.

Elisabeth har et godt tips for å komme i gang med å engasjere seg:

– Sett i gang, ikke vær redd for å bli med, og ta gjerne med deg flere! Det må ikke være felles dugnad i gården for at man skal gjøre noe, sier hun.

– Det spiller ingen rolle hvor du kommer fra, og du må gjerne ta med deg barna. Vil du kjøpe blomster og plante, så gjør det.

Saken er først publisert i Boligbyggs beboermagasin, BoBra. Vil du lese hele BoBra-magasinet? Klikk her for å komme til nettutgaven.

LES OGSÅ: Hvor bør folk få parkere sykkelen? Nå kan du komme med forslag

Nøkkelord