Det er superenkelt å lage din egen leverpostei

Hjemmelaget leverpostei på nybakt brød, det høres og ser godt ut. Foto: EKTE VARE

MATSPALTEN: Vi er store fans av tradisjonsmat – få ting er så næringsrikt som lever.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 17.06.2017 kl 19:30

Sagene Avis og Nordre Aker Budstikke presenterer i 2017 en ny matspalte i samarbeid Ekte Vare AS. Paret Sadie Lawler og Øyvind Våge fra Kjelsås er innehavere av den økologiske butikken i Dannevigsveien på Sagene. Her kan du lese flere tips og oppskrifter i Matspalten vår!

Vi er store fans av tradisjonsmat. Det er nok åpenbart. Og få ting er så næringsrikt som lever. Alle kulturer har tradisjonelle retter som bruker lever, og dette er ikke bare fordi man var flinkere til å bruke hele dyret før, men også fordi man visste at, sammenlignet med biff, så er lever en virkelig kraftkar.

Men det er blitt sånn nå til dags at vi kjøper en god del slike produkter ferdige. Fordi vi har det travelt, og fordi vi ofte innbiller oss at ting er vanskeligere å lage enn de er.

Superenkelt å lage

Og selv om vi kan skryte av å ha den reneste økologiske leverposteien på markedet i butikken, så inneholder denne fortsatt litt melk, og dette er jo ikke alle som tåler. Noen har også fått øynene opp for hvor gunstig det kan være å bruke lever i babymaten, og de aller, aller minste skal jo ikke ha melk i starten heller.

Da har vi løsningen. Superenkel leverpostei som alle kan spise. Lag opp store porsjoner så kan du fryse ned, og på en time (hvorav 45 minutter brukes på steketid) kan du lage nok leverpostei til et par måneder.

Hjemmelaget leverpostei - trinn for trinn med Ekte Vare AS. Foto: Sadie Lawler/Ekte Vare AS

Økologisk

Bare litt info om oppskriften først. Vi bruker alltid økologisk lever. Leveren er kroppens avgifntingsorgan, og dermed vil du ha lever fra dyr som har levd et rent, og fint liv, og spist naturlig mat. Husk også at lever fra de minste og yngste dyra, er den med minst giftstoffer og mildest smak. Start gjerne med kylling- eller lammelever.

Kokosolje - eller smult

Du ser også nedenfor at vi bruker kokosolje eller smør som fettkilde. Det mest tradisjonelle er å bruke smult. Men det tar betydelig lengre tid. Dette er uansett helt opp til deg. Har du smult og lyst så er det bare å kjøre på.

Superenkel leverpostei

(lager 2 stk. porsjoner med str. som et lite brød)

  • 1 pakke lever (ca. 0,5kg)
  • 200g smør/kokosolje eller en blanding
  • 1 egg
  • 1,5 boks kokosmelk/3dl fløte (vi kan finne på å bruke 2 bokser, vi liker det kremete)
  • Krydder etter eget ønske (vi brukte disse, men bare slå deg løs med nellik, kardemomme, etc):

- Muskat
- Pepper
- Italiensk krydderblanding

Ha leveren i en kjøkkensmaskin og kjør til det blir flytende. Fisk ut eventuelle slintrer (du må ikke). Smelt sammen kokosmelken/fløten og kokosolje/smøret. Pass på at det ikke blir for varmt, det trenger bare bli så mykt at det kan mikses.

På nybakt brød

Ha denne blandingen, krydderet, og egget oppi kjøkkenmaskinen og kjør til en fin masse. Hell det ut i former og ha på et stekebrett med litt vann i. Sett i ovnen på 175 grader i ca. 45 minutter. Leverposteien skal være bittelitt geléaktig når den er ferdig, ikke flytende og ikke helt stiv. La den hvile litt før du skjærer den.

Nyt på nybakt brød, eller bare med skje.

LES OGSÅ: Øyvind Våge fra Kjelsås og kona satser på Ekte Vare på Sagene: – Folk blir så glade når de går fobi og ser en agurk uten plastikk rundt

Her kan du lese mer fra Matspalten!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...