Kategoriheading

Det er superenkelt å lage din egen leverpostei

Det er superenkelt å lage din egen leverpostei

Hjemmelaget leverpostei på nybakt brød, det høres og ser godt ut. FOTO: EKTE VARE

MATSPALTEN: Vi er store fans av tradisjonsmat – få ting er så næringsrikt som lever.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.06.2017 kl 19:30

Bildeserie

Hjemmelaget leverpostei med Ekte Vare AS

Hjemmelaget leverpostei, på nybakt Brød. Foto: Sadie Lawler/Ekte Vare AS
Hjemmelaget leverpostei med Ekte Vare AS. Foto: Sadie Lawler/Ekte Vare AS
Hjemmelaget leverpostei med Ekte Vare AS. Foto: Sadie Lawler/Ekte Vare AS
Hjemmelaget leverpostei med Ekte Vare AS. Foto: Sadie Lawler/Ekte Vare AS
Hjemmelaget leverpostei med Ekte Vare AS. Foto: Sadie Lawler/Ekte Vare AS
Hjemmelaget leverpostei med Ekte Vare AS. Foto: Sadie Lawler/Ekte Vare AS
Hjemmelaget leverpostei med Ekte Vare AS. Foto: Sadie Lawler/Ekte Vare AS
Hjemmelaget leverpostei med Ekte Vare AS. Foto: Sadie Lawler/Ekte Vare AS

Sagene Avis og Nordre Aker Budstikke presenterer i 2017 en ny matspalte i samarbeid Ekte Vare AS. Paret Sadie Lawler og Øyvind Våge fra Kjelsås er innehavere av den økologiske butikken i Dannevigsveien på Sagene. Her kan du lese flere tips og oppskrifter i Matspalten vår!

Vi er store fans av tradisjonsmat. Det er nok åpenbart. Og få ting er så næringsrikt som lever. Alle kulturer har tradisjonelle retter som bruker lever, og dette er ikke bare fordi man var flinkere til å bruke hele dyret før, men også fordi man visste at, sammenlignet med biff, så er lever en virkelig kraftkar.

Men det er blitt sånn nå til dags at vi kjøper en god del slike produkter ferdige. Fordi vi har det travelt, og fordi vi ofte innbiller oss at ting er vanskeligere å lage enn de er.

Superenkelt å lage

Og selv om vi kan skryte av å ha den reneste økologiske leverposteien på markedet i butikken, så inneholder denne fortsatt litt melk, og dette er jo ikke alle som tåler. Noen har også fått øynene opp for hvor gunstig det kan være å bruke lever i babymaten, og de aller, aller minste skal jo ikke ha melk i starten heller.

Da har vi løsningen. Superenkel leverpostei som alle kan spise. Lag opp store porsjoner så kan du fryse ned, og på en time (hvorav 45 minutter brukes på steketid) kan du lage nok leverpostei til et par måneder.

Se bildet større

Hjemmelaget leverpostei - trinn for trinn med Ekte Vare AS. FOTO: Sadie Lawler/Ekte Vare AS

Økologisk

Bare litt info om oppskriften først. Vi bruker alltid økologisk lever. Leveren er kroppens avgifntingsorgan, og dermed vil du ha lever fra dyr som har levd et rent, og fint liv, og spist naturlig mat. Husk også at lever fra de minste og yngste dyra, er den med minst giftstoffer og mildest smak. Start gjerne med kylling- eller lammelever.

Kokosolje - eller smult

Du ser også nedenfor at vi bruker kokosolje eller smør som fettkilde. Det mest tradisjonelle er å bruke smult. Men det tar betydelig lengre tid. Dette er uansett helt opp til deg. Har du smult og lyst så er det bare å kjøre på.

Superenkel leverpostei

(lager 2 stk. porsjoner med str. som et lite brød)

  • 1 pakke lever (ca. 0,5kg)
  • 200g smør/kokosolje eller en blanding
  • 1 egg
  • 1,5 boks kokosmelk/3dl fløte (vi kan finne på å bruke 2 bokser, vi liker det kremete)
  • Krydder etter eget ønske (vi brukte disse, men bare slå deg løs med nellik, kardemomme, etc):

- Muskat
- Pepper
- Italiensk krydderblanding

Ha leveren i en kjøkkensmaskin og kjør til det blir flytende. Fisk ut eventuelle slintrer (du må ikke). Smelt sammen kokosmelken/fløten og kokosolje/smøret. Pass på at det ikke blir for varmt, det trenger bare bli så mykt at det kan mikses.

På nybakt brød

Ha denne blandingen, krydderet, og egget oppi kjøkkenmaskinen og kjør til en fin masse. Hell det ut i former og ha på et stekebrett med litt vann i. Sett i ovnen på 175 grader i ca. 45 minutter. Leverposteien skal være bittelitt geléaktig når den er ferdig, ikke flytende og ikke helt stiv. La den hvile litt før du skjærer den.

Nyt på nybakt brød, eller bare med skje.

LES OGSÅ: Øyvind Våge fra Kjelsås og kona satser på Ekte Vare på Sagene: – Folk blir så glade når de går fobi og ser en agurk uten plastikk rundt

Her kan du lese mer fra Matspalten!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse