Kategoriheading

Direktørboligen går nye veier

Nye veier: Amund Ringnes tidligere bolig blir nå rehabilitert, og planen er å åpne blant annet hageservering. FOTO: OMSORGSBYGG OSLO KF

Det skjer endringer for den flotte boligen i Biermanns gate. Kanskje kan du om ikke lenge nyte et glass vin i den tidligere direktørhagen?

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.04.2017 kl 10:16

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

SAGENE: På Sagene, i Biermanns gate 6, ligger en praktfull toetasjes murvilla. Eiendommen har vært sentral i forbindelse med Ringnes Bryggeri, men har i nyere tid vært grunnlag for politisk diskusjon, og videresalg.

Villaen er nabohuset til Barnas Stasjon som vi skrev om her.

– En av Oslos østkants mest herskapelige eiendommer

Står det i Byantikvarens uttalelse i forbindelse med salg av eiendommen, på anmodning av Eiendoms- og byfornyelsesetaten.

Villaen ble bygget i 1889 for bryggerieier Amund Ringnes, opprinnelig fra Sigdal, på tegninger av arkitekt Harald Olsen. Som 36-åring, i 1876, startet Amund Ringnes opp Ringes Bryggeri & Co, sammen med sin eldre bror Ellef og Axel Heiberg.

– Amund var bryggerimester, og av praktiske årsaker fikk han bygget sin praktfulle villa i umiddelbar nærhet til bryggeriet, står det videre.

Bygningen er oppført med arkitektur i nyrenessanse.

– Midtpartiet markeres ytterligere av en påkostet og rikt dekorert veranda i to etasjer, med støpejernsrekkverk. Alle dekorasjoner, som gesimsbånd og vindusomramminger er utført i omamentelementer i tegl, mens vegglivet er i pusset mur.

Videre i Byantikvarens uttalse står det at på nordsiden av huset er inngangspartiet med overdekning i støpejern. På fasaden som vender mot vest er flere vindusnisjer dekorert med veggmalerier med renessanse motiver av greske guder.

Se bildet større

Renesanse: Her kan du skimte greske guder på vindusnisjene. FOTO: OMSORGSBYGG OSLO KF

I 1915 overtar bryggeriet eiendommen, og Amund Ringnes dør to år senere.

– Fra ca. 1915 var murvillaen bolig for bryggerimesteren og senere bolig for driftbestyreren ved Ringnes Bryggeri, ifølge Ringnes sine nettsider.

Ungdom

Murvillaen var i over 70 år tilholdssted for ungdom.

– Etter at Oslo kommune i 1937 kjøpte eiendommen, ble det kommunalt ungdomshjem. Senere på 2000- tallet var det akuttinstitusjon for ungdom i Biermanns gate 6, ifølge Oslo Byleksikon.

Frem til juni 2010 holdt Biermanns gate ungdomshjem til på eiendommen. Boligen ble ledig da Barne- og familieetaten flyttet ut 30. juni 2010, etter å ha brukt eiendommen som barnevernsinstitusjon.

Politisk uenighet

I mange år skulle boligen stå tom, også med behov for rehabilitering. Sidebygningen ble leid ut privat. Den 19. august 2014 ble eiendommen lagt ut for salg, noe Bydel Sagene ikke ønsket.

— Et enstemmig BU ønsker å bruke bygningen til kulturformål eller undervisning siden den ligger rett ved Sagene skole. En annen løsning vi har sett på, er å samle alle ungdomstiltak i bydelen i Biermanns gate 6, sier Stoltenberg til Aftenposten.

I bydelsutvalgets vedtak fattet den 06.02.2014, står det også at Bydel Sagene å beholde eiendommen.

Men kommunen derimot, så det ikke som lønnsomt å beholde eiendommen.

– I perioden fra hovedbygget ble ledig, har Omsorgsbygg Oslo KF, i tillegg til tapte leieinntekter på hovedbygget, hatt kostnader til forvaltning, drift og vedlikehold av eiendommen som langt har oversteget leieinntektene fra sidebygget. Det er blant annet brukt betydelige beløp på oppvarming, Vaktmestertjenester (ettersyn og drifl av uteområder), kommunale avgifter og alarmer. I tillegg kommer verdiforringelsen som oppstår når bygget står tomt og ikke vedlikeholdes, står det i byrådssak 50/15.

Finanskomiteens politiker, Ivar Johansen (SV), uttrykte flere ganger på sin blogg at han syntes kommunen var korttenkt.

– Samtidig er selvsagt et slikt salg særs uklokt: Med en forventet befolkningsvekst i Oslo på rundt 200.000 i løpet av noen år kommer kommunen til å stå overfor et ekstremt press på seg til å skaffe lokaler til tjenester for byens befolkning. I en slik situasjon er det selvsagt særs kort-tenkt å selge ut et så flott bygg, sentralt på Oslos østkant, skriver Ivar Johansen (SV) på sin blogg tilbake i 2015.

I dag

Oslo bystyret vedtok i mai 2015 å selge eiendommen til Storm Properties AS for 20,5 millioner kroner. Selskapets formål er kjøp, salg, utleie av fast eiendom, samt investering i verdipapirer, ifølge Brønnøysundsregisteret. Men andre planer er i gang for eiendommen.

– Akkurat nå jobber vi med å oppgradere «Villa Biermann». Hovedhuset, nytt anneks og deler av stallen skal leies ut som kontorer. Selve stallen og lysthuset i hagen, som ikke er oppført enda, skal brukes til restaurantdrift med utendørsservering om sommeren, forteller Lars Andreas Hellebust, styreleder i Storm Properties AS, til Sagene Avis.

Se bildet større

Pusses opp: I Biermanns gate 6 er Storm Properties AS i full gang med å sette i stand eiendommen. FOTO: MINA HAUGLI

LES OGSÅ:

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse