ANNONSE
Annonse

En av Norges mest kjente skuespillere og revyartister bodde i brannstasjonen

Slik så Sagene Brannstasjon ut i 1918. Foto: Anders Beer, Oslobilder

Det er nok ikke mange brannstasjoner rundt omkring i Norge som holder til i et så fasjonabelt, gammelt og vernet bygg. På «godt og vondt».

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 06.03.2017 kl 12:42

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

SAGENE: Et vernet bygg i Sandakerveien 58 er arbeidsplassen for 53 brannmenn.

– Her er det ikke mye vi får endret på, sier stasjonsleder Gøran Simonsson.

For Sagene Brannstasjon er på byantikvarens gule liste. I bygget fra 1914 befinner det seg fire vaktlag som stadig trenger større rom å utfolde seg i.

Stasjonsleder Gøran Simonsson er fornøyd med å jobbe ved Sagene Brannstasjon. Foto: SYNNE CHRISTIANSEN

LES OGSÅ: Vi besøkte Sagene brannstasjon: Mange tusen utrykninger, de fleste på grunn av helgefylla

Vernet

– Med tanke på historikken som ligger bak, vil jeg si Sagene Brannstasjon er den fineste brannstasjonen i Oslo. Men med en så gammel bygning, er det ting som ikke fungerer optimalt. Det er trangt om plassen og vi har lager på utsida som vi gjerne skulle hatt inne i vognhallen, forteller stasjonssjefen videre.

I følge Kulturminnesøk er Sagene Brannstasjon vernet etter Plan- og bygningsloven, noe som gjør det vanskelig å bygge ut, eller endre fasade.

Totalrehabilitert i 2015

Til tross for et vernet bygg, måtte det endring til for å få stasjonen i takt med moderne standard.

Fra 2005 ble Sagene Brannstasjon rehabilitert flere ganger. I 2015 var hele bygget totalrenovert og klart til bruk.

– Jeg begynte å jobbe på denne stasjonen i 2000. Før rehabiliteringa var det dårlig standard. Tidligere var det også leiligheter i andre etasje, og kjøkken og oppholdsrom var på hver sin side av bygningen, mimrer Gøran Simonsson.

I jugendstil - Sagene Brannstasjon er et historisk bygg fra 1915. Foto: SYNNE CHRISTIANSEN

– Etter totalrehabiliteringa kom kjøkken og oppholdsrom på samme side, og det ble generelt bedre standard. Nå har vi hele bygget til vår disposisjon, legger han til.

Hjemmet til revyartisten Leif Juster

Sagene brannstasjon er et bygg i stilistisk jugendstil. Med sine originale kjøreporter i tre og skiltet Sagene Brandstation som ruver på midten av bygget, er det vanskelig å overse.

– Du lurer sikkert på hvorfor det står Sagene Brandstation? spør Gøran Simonsson.

– Nå har det seg sånn at dette bygget først lå i Maridalsveien på nedsiden av ring 2. Etterhvert ble det flyttet to ganger og endte til slutt opp her i Sandakerveien, forteller han.

Historiske bilder av stasjonen viser gardiner som pryder vinduene i andre etasje. Her var det tidligere leiligheter. Formann Hans Nikolai Nilsen var en av de som bodde der. Han var far til den etterhvert så kjente revyartisten Leif Juster, som ble født og vokste opp i det antikke bygget, ifølge Norsk Leksikon.

Hester stod klare i bakgården

På den tida var det hester som var framkomstmiddel til ulykkessteder.

– De var faktisk raskere enn brannbiler på å komme seg ut. De var plassert i bakgården, og da alarmen gikk, sto de klare fremme i vognhallen, sier Gøran Simonsson.

Lite bygg, men stort samhold

I følge stasjonsleder Gøran Simonsson er det få som slutter i jobben på Sagene Brannstasjon. På grunn av turnusuker, tilbringer vaktlaga mye tid sammen.

Antikk filmprojektor - Gøran Simonsson viser frem den historiske projektoren som tidligere ble brukt til filmkvelder i helgene. Foto: MINA HAUGLI

– I mine første år her på stasjonen arrangerte vi filmkvelder i helgene. Etterhvert har krav til øvelse blitt mye større, så tiden strekker ikke til. Nå passer vi i stedet på å lage skikkelige middager sammen i helgene, sier stasjonssjefen.

60 år er pensjonsarbeider for en brannmann, men med særordning om å gå av når en bikker 57.

Lite gjennomtrekk

– Her på Sagene er det nesten ingen som slutter før pensjonsalder. I de få tilfellene det skjer, gjelder det blant de som kommer utenfra og vil flytte tilbake til hjemlige trakter.

Selv tror Simonsson det vil bli vanskelig å slutte før endelig pensjonsalder.

– De sier du har begynt på din siste jobb når en begynner her, smiler brannsjefen.

LES MER:

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse