ANNONSE
Annonse

En smakebit av Bjølsen

INTERNASJONAL KOKEBOK: Kokeboka "Verdens beste fra Bjølsen skole" inneholder oppskrifter fra skolens mange nasjonaliteter. Foto: Janina Lauritsen

Bjølsen skole har gitt ut internasjonal kokebok med et utvalg av de beste oppskriftene fra skolens mange nasjonaliteter.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 01.02.2018 kl 12:41

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

BJØLSEN: På Bjølsen skole er mellom 35 og 40 land representert. Redaktør av kokeboken "Verdens beste fra Bjølsen skole", Gro Røde, har samlet et utvalg av mattradisjonene.

Oppskriftene kommer fra Norge, Japan, Somalia, Irak, USA, India, Portugal, Italia, Polen, Ghana, Mongolia, Russland, Argentina, Marokko, Tyrkia og England.

- Kravet med oppskriftene er at de må ha en link til skolen. Vi hadde ikke sjans til å dekke alle 40 nasjonaliteter, kanskje dette er bok nummer en? sier Gro Røde.

Fikk inspirasjon fra Nord-Norge

Da Gro Rødes far fylte 80 år, fikk han en kokebok laget av en skole i Lofoten som het Lofotens Gull. Røde ble inspirert og tenkte at dette også kunne gjøres på Bjølsen. Så begynte hun å tenke; hva er Bjølsen og Oslos gull? Jo, det var selvfølgelig alle land, mat og skikker som finnes i Oslo, kom hun frem til.

Hvert år arrangerer foreldreutvalget på skolen internasjonal dag. Alle får beskjed om at nå må alle komme og ha med seg en rett fra sitt hjemland eller sin region i Norge.

- Jeg fikk idéen om å samle informasjon om det, etter å ha blitt inspirert av skolen nordpå som lagde kokebok.

Utvalget av folkene som er med i boka er litt tilfeldig. Det er folk redaksjonen møtte på internasjonal dag og andre som ble kontaktet fordi de kjenner dem gjennom å ha barn i samme klasse eller fritidsaktivitet.

MEDVIRKENDE: Anne Britt Granaas fra Bjølsen skoles kulturforum, og Khadra Gulaid, Selje Lyngset, Elisabeth Høvås og Gro Røde fra redaksjonen. Foto: Janina Lauritsen

Lokal patriotisme

- Det er en lokal patriotisme i dette flotte området. Bjølsen er en kulturrik skole med foreldre fra mange land. Det er masse spennende mat jeg tenkte det gikk an å spore opp, sier hun og legger til:

- Vi har vært en hel redaksjon på fem-seks stykker hele tiden, jeg hadde ikke klart dette uten dem.

For å komme ordentlig innpå både menneskene og maten, dro Rød og resten av redaksjonen på hjemmebesøk for å sanke oppskrifter. Og der fikk de lage akkurat det de ville, uten føringer fra redaksjonen.

- Folk her er så hyggelige og de er veldig generøse. Det beste på Bjølsen er alt det spennende med folk og smaker. Dette er det ekte Norge!

Elevene er en stor del av boka

I tillegg til oppskrifter og intervjuer fra hjemmebesøkene, har boka også elevoppgaver fra elevene i faget mat og helse. I niende klasse har elevene en større innleveringsoppgave som har temaet mat og oppskrifter fra hele verden. Elevene valgte land selv, og redaksjonen valgte oppskriftene med tilknytning til elever fra skolen.

Elevene fra medier og informasjon intervjuet voksne og barn om hva som er det beste de vet. Her var det også noen overraskende svar.

- Jeg er nordlending og opptatt av fisk. Jeg var redd fisken skulle bli borte her, men fisken ruler på grunn av sushi! sier Røde.

Boken er til salgs hos Sagene Bok og Papir, og overskuddet av salget går til gratis kulturaktiviteter for barn og unge i Bydel Sagene.

SMAKSPRØVER: På boklanseringen på Bjølsen skole kunne man få smake på noen retter fra boka. Foto: Janina Lauritsen

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse