Kategoriheading

Et ostesmørbrød er mye mer, enn bare et ostesmørbrød

Klart for varmen. FOTO: ØYVIND VÅGE

– Til ostesmørbrødet kan du bruke det litt triste, harde brødet, de litt småtriste tomatene eller løken du trodde ikke var noe god lenger. Og så få det hele til å bli et lite festmåltid. Les og bli inspirert!

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Sagene Avis og Nordre Aker Budstikke presenterer i 2017 en ny matspalte i samarbeid med Ekte Vare. Paret Sadie Lawler og Øyvind Våge fra Kjelsås er innehavere av den økologiske butikken i Dannevigsveien på Sagene. Her kan du lese flere tips og oppskrifter i Matspalten vår!

Det er så mye godt man kan spise, og mye av den maten man ofte synes er så god, og ikke ikke lager selv, er dessverre full av endel ulumskheter, stadig flere av oss ønsker å unngå.

Derfor tenkte vi at vi kan dele litt av en av de mest populære tingene vi vet om, nemlig ostesmørbrødet!

Det er en deilig enkel sak, et ostesmørbrød. Et par skiver, godt smør, en god skinke, smakfull ost, litt krydder og litt godsaker inni, pluss noen helt enkle krydder. Det er alt som skal til for å lage en liten smaksfest for ganen din, og her er hvordan vi helst gjør det:

Se bildet større

Ostesmørbrød kan gjøres på mange måter. FOTO: ØYVIND VÅGE

Du trenger:

  • Et par skiver godt brød
  • To gode, tjukke skiver ost
  • To gode stykker skinke
  • Litt rødløk
  • En god tomat
  • Grovkverna pepper
  • Grov sennep
  • Oregano
  • Smørbrødjern

Så enkelt er det; Ta et par skiver godt brød, vi bruker alltid surdeigsbrød – og gjerne brød som ikke er så mykt og flott som det var når du først kjøpte det. Husk – spis all maten!

Så smører du godt med smør på begge skivene og har på en god saus, også på begge skivene.

Se bildet større

Saus er godt på ostesmørbrødet. Og krydder selvsagt. FOTO: ØYVIND VÅGE

Saus

En tomatsaus, med for eksempel chili og hvitløk er helt glimrende, men vil du ha litt mer fart i sausen, kan vi anbefale både fermentert chilisaus som en frekk variant, eller en heit chilisaus for virkelig å toppe det.

Deretter legger du en god tjukk skive ost nederst, og legger skinka oppå. Smør så den grove sennepen på skinka før du tar et par ringer rødløk og en god tomat i skiver og legger oppå. Deretter følger du på med en ny god og tjukk skive ost.

Så er det bare å krydre med oregano på toppen og kverne grov pepper på den siste skiva før du legger den øverst.

Inn i jernet

Og deretter legge hele herligheten i smørbrødjernet og vente til osten er akkurat så smelta som du selv best liker den.

Når vi var små hadde vi ikke noe så fancy som et smørbrødjern, og da måtte vi finne fram det gamle vaffeljernet til mamma, og vi lagde det vi kalte «kamuflerte vafler». Det smakte akkurat like godt, men neste runde vafler fikk ofte et litt uvanlig hint av krydder og ost – uten at det var noe stort problem for oss.

Uansett, det å lage gode hjemmelaga ostesmørbrød er jo ikke noen trolldomskunst, men det som er gøy er at du kan legge i nesten hva du vil.

Forskjellig ost

Det er mange muligheter med både krydder, garnityr og ikke minst ost. Blåmuggost, hvitmuggost, chevre, mykoster og fastoster kan alle brukes, det er bare din egen smak som setter begrensninger her.

Se bildet større

Kanskje mye av det du ikke trodde kunne brukes lenger, smaker knallgodt på ostesmørbrødet? FOTO: ØYVIND VÅGE

Bruk det du har

En annen fordel med ostesmørbrød er at du kan bruke det litt triste, harde brødet, de litt småtriste tomatene eller løken du trodde ikke var noe god lenger, og få det hele til å bli et lite festmåltid, så finn fram restene, og bruk alt - alltid!

LES OGSÅ: Øyvind Våge fra Kjelsås og kona satser på Ekte Vare på Sagene: – Folk blir så glade når de går fobi og ser en agurk uten plastikk rundt

Her kan du lese mer fra Matspalten!