Kategoriheading

Flyttet postkassene: – 80-åring spurte om å få låne stige

Flyttet postkassene: – 80-åring spurte om å få låne stige

Når ikke opp: Etter postkassene ble flyttet har Petter, og flere av beboerne, problemer med å få tak i posten sin. (Bildet er blurret av personvernhensyn). FOTO: MINA HAUGLI

Flere beboere i den kommunale blokka sliter med å hente ut posten av postkassene, som nå er flyttet både høyere opp og lenger ned på veggen. I tillegg er postkassene flyttet helt ned i kjelleren på høyblokka.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
25.04.2017 kl 16:05

SANDAKER: Under forrige møte i Rådet for funksjonshemmede, orienterte leder Per Overrein om situasjonen i det kommunale bygget ved Frivillighetssentralen i Bydel Sagene, i Sandakerveien 61. Boligbygget er hele 15 etasjer høyt.

Postkassene er flyttet fra etasjene der beboerne bor, og helt ned til kjelleren. Dette skaper problemer for flere av beboerne.

Når ikke posten

En av beboerne er Petter A. Øines, han forteller at han faktisk ikke når helt opp til innerste del av postkassen.

Se bildet større

Tidligere: Her hang postkassen til Petter tidligere. Rett utenfor døra til leiligheten hans, og i passe høyde. FOTO: MINA HAUGLI

– Det er vanskelig å få ut posten for meg som har den øverste kassen. Jeg klarer ikke å få ut posten hvis den ligger helt innerst i kassen.

Videre forteller han om flere andre som sliter, blant annet de som sitter i rullestol.

– De kan jo verken reise seg eller komme seg opp av stolen, og de har også problemer med å få bøyd seg ned hvis de har den nederste kassen. De må be om hjelp, forteller han videre, og får støtte fra andre beboere som sitter rundt.

Flyttet postkassene

Tidligere hang postkassene i hver etasje, i en middels høyde. Rundt juletider ble de flyttet ned i kjelleren. Beboerne forteller at de ikke har blitt spurt om hva de synes om flyttingen og Postens beslutning.

– Vi fikk ikke være med å si hva vi mener, dette skjedde helt over hodene våre. Vi fikk kun brev om at det kom til å skje, ifølge Øines.

Heisskrekk

Daglig leder ved Frivillighetssentralen, Hilde Muri Krahn, som leier i boligblokken, kan bekrefte Petters historie.

Se bildet større

Ikke fornøyd: Daglig leder ved Sagene Frivilligsentral, Hilde Muri Krahn, forteller at den nye løsningen ikke fungerer og er problematisk for flere av beboerne. FOTO: MINA HAUGLI

– Det var mye uro i begynnelsen fordi beboerne ikke ble tatt med i noen dialog om endringen. Jeg tror man kunne spart mye misnøye om det hadde vært en dialog i forkant.

Videre forteller hun om en 80-åring som spurte om hun kunne låne en stige, fordi hun ikke nådde opp til posten sin, og at flere av beboerne er redde for å ta heis.

– Noen er livredde for å ta heis, og må nå få posten hentet for seg. En av beboerne i 9. etasje har ikke tatt heis på fire år, forteller hun.

Hun tror endringen har skjedd som følge av at Posten ønsker å effektivisere og spare tid og penger.

– Men kunne man ikke gjort unntak for en boligblokk hvor det blant annet bor mange uføre? undrer Krahn.

Posten: Misforståelse

I protokollen fra møtet i Rådet for funksjonshemmede, står det at beslutningen var tatt av Posten. Sagene Avis har vært i kontakt med Posten Norge, og de sier det er en delvis misforståelse.

– Postkasser er privat eiendom, men Posten kan anmode om plassering. Selve plasseringen er gjort av huseier Oslo kommune i samråd med Posten, opplyser John Eckhoff, pressesjef i Posten Norge AS.

På spørsmål om hvorfor postkassene ble flyttet ned i kjelleren, forteller han at det ikke var plass i 1. etasje til å sette kassene samlet, og at det ble vurdert at underetasje, rett ved heisen, var den mest hensiktsmessige plasseringen.

– Posten vurderer postkasseplassering ved boliger med flere etasjer i Oslo, med sikte på å samle postkasser nær gatenivå. Dette er en jobb vi gjør for å sikre god og effektiv distribusjon av post. Det er svært tidkrevende for budene å levere post til samtlige etasjer i blokker, fremfor å benytte et kasseanlegg nær gatenivå, sier han.

– Hvorfor har ikke Posten vært i dialog med beboerne om den nye løsningen?

– Vi har vært i dialog med Oslo kommune som er huseier.

– Men hva vil dere gjøre med problemet?

– Dere må nesten kontakte Oslo kommune. Vi tilpasser oss en eventuell endring av postkasseplasseringen, så lenge den tilfredsstiller vår anmodning om at kassene er samlet nær gatenivå, avslutter Eckhoff.

Boligbygg viser til Posten

Sagene Avis har vært i kontakt med Bydel Sagene, som viser til huseier i Oslo kommune, Boligbygg KF. Der vises det tilbake til pålegg fra Posten.

– Vi forstår at beboerne ikke ønsket postkassene samlet på ett sted, men dette er noe vi har måttet gjøre etter pålegg fra Posten Norge. Postkassene er plassert i henhold til Posten Norges anbefalinger, og kjelleren var det eneste stedet med plass til å plassere alle postkassene samlet, skriver Anine Johnsen, kommunikasjonsrådgiver i Boligbygg i en mail til Sagene Avis.

– Beboere som opplever problemer kan ta kontakt med Boligbygg, så skal vi finne en løsning, står det også i mailen.

LES OGSÅ:

Korpset satte omsetningsrekord i helgen – Dette er fremtiden når eldreflodbølgen kommer!
Ber bydelen brette opp ermene og ta tak i eldre medisinbruk

Nøkkelord

Annonse
Annonse