ANNONSE
Annonse

Første gang NM arrangeres på nasjonal bane i Norge

Kringsjå SK vant 3-0 mot Furuset LHK i seniorfinalen. Foto: PRIVAT

– Nå er vi i gang. Håper at enda flere deltar neste år, sier Jaswinder Singh.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

VOLDSLØKKA: Lørdag 23. september var det duket for norgesmesterskap-sluttspill på den splitter nye landhockeybanen på Voldsløkka. Tidligere har NM blitt spilt på slitte tepper og fotballbaner rundt i Oslo og Stavanger-området.

På grunn av usikkerhet rundt når banen skulle bli klar, var det færre lag som deltok i serien. Likevel ble årets mesterskap delt opp i fire forskjellige kategorier: U-16, U-19 , Old Boys og seniorfinale. Lagene som deltok var Kringsjå SK, Mortensrud-Aker og Furuset LHK.

LES OGSÅ: – Voldsløkka begynner å bli en real idrettspark

Her er Old Boys, U16 og U19-spillere samlet foran kamera. Foto: PRIVAT

Norgesmesterskap med bare Oslo-lag

Landhockeymiljøet i Norge er ganske snevert. Så snevert at jenter må spille med og mot gutter, og bare fem lag deltok i serien. Dette håper Jaswinder Singh, leder for seksjonsstyret i landhockey, å gjøre noe med.

– Det er satt opp en U-19 finale, der det er jenter fra Kringsjå som spiller mot gutter. Jentemiljøet er veldig lite, det er mange jenter som vil spille, men bare et lag. Derfor er de tvungne til å spille mot guttene. De bryr seg ikke, fordi de er sportsglade, og følger tap og vinn-med samme sinn, forteller Singh.

– Men etterhvert kan det bli kjedelig, og vi vil jo holde på de så lenge som mulig. Vi håper å få samarbeide med Ready bandy. De har mange jenter som spiller, og da kan vi kanskje opprette en egen serie for dem, sier Singh.

Årets Norgesmesterskap ble arrangert i Oslo, og på blokka stod det bare Oslo-lag. Grunnen er hvordan serien er satt opp.

– Vi har et kriterium som sier at du må delta i serien for å delta i NM. På grunn av geografiske avstander og økonomi, har derfor ikke barnelag i Stavanger og Trondheim muligheten til å delta, forteller Singh.

I tillegg spilte usikkerheten rundt nye Voldsløkka stadion inn.

– Siden vi var usikre på når banen var klar, var det vanskelig å få lagene fra Stavanger og Trondheim til å komme. Vi kunne ikke be de bestille billetter uten å vite dato på sluttspillet, sier Singh.

Jaswinder Singh har vært involvert i landhockeymiljøet siden oppstart i 1976. Foto: SYNNE SOFIE CHRISTIANSEN

Drømmer om utvidelse

Singh er fornøyd med at det endelig er på plass et skikkelig anlegg for landhockey, men håper at miljøet vokser seg større etterhvert.

– Dette er det eneste anlegget for landhockey i Norge, som følger standardene. Akkurat nå trener alle landhockey-lagene på denne banen, og vi håper at miljøet gror, og at vi får flere baner etterhvert, sier Singh.

Samarbeid med bandymiljøet er en smart idé, som fort kan utvide landhockeymiljøet betraktelig, forteller Singh. De spiller ikke om sommeren.

– Bandylag fra Ullevål deltok i serien i fjor, og klarte kvalifisere seg til sluttspillet. På samme måte som andre lag, trakk de seg i år på grunn av usikkerhet rundt den nye banen, forteller han.

Når alle fasiliteter er på plass, kommer det til å åpne opp for mange flere muligheter, og forhåpentligvis gjøre rekrutteringen enklere og billigere for alle å delta, mener Singh.

– Jeg er kjempeglad for at banen endelig er på plass, men det skal også komme garderober og toalett her. I tillegg samarbeider vi med Sagene og Bjølsen skole, og jeg har troen på mange flere vil delta neste år, både fra hele Norge og utlandet, sier han.

LES OGSÅ: Ullevål bandy fikk mye penger. Se hva de kjøpte

Spilt landhockey hele livet

Khidash Kiyani (27) er tidlig oppe for å rigge til arrangementet som finner sted på Voldsløkka. Han er en ivrig landhockey-spiller som har spilt siden han var ti år. Laget er Furuset, og under årets mesterskap, skal han både rigge til arrangementet, dømme kamper og selv spille seniorfinale mot Kringsjå SK.

– Jeg er utviklingskonsulent i Oslo og Akershus bandyregion (OABR), og akkurat nå er det frivillige som hjelper få på plass mesterskapet her i dag, forteller Kiyani.

Han er, i likhet med andre landhockeyspillere, kjempeglad for at det endelig er på plass et eget anlegg for sporten.

– Det er helt perfekt, endelig har vi fått en egen plass å spille på. I tillegg er banen skikkelig bra, sier han.

Når det gjelder utvikling og rekruttering, mener han det er på gang.

– Det kommer sakte, men sikkert, flere lag. Vi må få til enda mer rekruttering, påpeker han.

– Angående jenter, så er det kjempebra at de spiller. Vi er veldig glade for at de vil spille med oss, for det er viktig å ha jenter i sporten. Det er i alle fall en start, de har ikke spilt så lenge, så får vi håpe det kommer flere etterhvert, sier han.

Khidash Kiyani er både spiller for Furuset og utviklingskonsulent i OABR. Foto: SYNNE SOFIE CHRISTIASEN

Seriemester med Furuset

Han har vunnet serien med Furuset, og spilte finale mot tidligere norgesmester, Kringsjå SK.

– Det var faktisk reprise av finalen i fjor. Da tapte vi 1-0, legger han til.

Under årets senior-finale ble Kringsjå SK igjen Norgesmestere, men med resultatet 3-0 over Furuset LHK.

NM-vinnerne

Årets finaler så sånn ut:

  • U-13-16 finalen: Mortensrud-Aker vs. Kringsjå SK. Vinnerne ble Mortensrud-Aker SK.
  • U-19 finalen: Mortensrud-Aker SK vs. Kringsjå SK. Vinnerne ble Kringsjå SK.
  • Old Boys-finalen: Mortensrud-Aker SK vs. Kringsjå SK. Vinnerne ble Mortensrud-Aker SK.
  • Seniorfinalen: Kringsjå SK vs Furuset LHK. Vinnerne ble Kringsjå SK.

Etter finalene var spilt, var det klart for premieutdeling. Foto: PRIVAT

LES OGSÅ:

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse