Gammel moro og livsglede med klovnenese

Wenche Lindemann, Gerd Fjellum og Ellen Astrup Hansen i teatergruppa La Oss Le! FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Følelsen kan nesten ikke beskrives, sier Gerd Fjellum, om det å debutere på teaterscenen, som klovn, i en alder av 90 år.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

TÅSEN: – Klarer jeg dette? spurte jeg meg selv.

Gerd Fjellum, oppvokst opp på Sagene, men i dag bosatt på Lambertseter, møtte opp i sin barndoms nabolag på Trikkestallen på Torshov en gang i fjor. Bydel Sagene skulle starte klovneteatergruppen La Oss Le, av og med seniorer.

– Da jeg fikk på den røde nesen glemte jeg liksom meg selv. Jeg slappet av og ble en annen. Jeg kunne spille både klovn, katt og ku.

Generasjonsmøter

Tirsdag denne uken spilte La Oss Le oppsetningen «Vaffelhjertemysterier» i helt nye Tåsen Seniorhus i Pastor Fangens vei 22. Og

Se bildet større

La Oss Le reiser rundt i Oslo med Vaffelhjertemysteriet. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Dere kaller dere seniorer. Men jeg sier resirkulert ungdom.

Heidi Karsrud Nordal, prosjektleder for Alders- og demensvennlig by i Bydel Nordre Aker, kunne ønske ensemblet velkommen til det aller første arrangementet i det nye seniorhuset på Tåsen.

Her kommer blant annet seniorleiligheter, trimrom, sansehage, og ikke minst skal det bli et møtested for nabolaget, og hele bydelen, på tvers av genereasjoner.

Se bildet større

Barna i Tåsen barnehage er gledesspredere.

Derfor var salen fullsatt både av dem som har gått av med pensjon for lengst, og med «gledesspredere» fra Tåsen barnehage som kan telle alderen sin på én hånd.

LES OGSÅ: Vi besøkte Seniorhuset da det var under oppføring. Les mer om det og se bilder her!

Kontakt med barna

Se bildet større

Gerd Fjellum trollbandt barna fra Tåsen barnehage. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Med rød nese og klovnesminke synger Gerd om Rødhette, mens barna følger opplsukt med.

– Å få kontakt med barna er en herlig følelse. Når de ser forventningsfullt på meg, føler jeg at jeg kan bety noe for noen igjen. Man hører jo gjerne at «du er jo så gammel». Og det er jeg jo. Jeg fylte 90 i høst. Men det betyr ikke at man ikke duger lenger. Selv om man er gammel må det være lov å få prøve noe nytt, sier Gerd.

Helt fra hun selv var barn likte hun å spille teater. Og det ble litt skuespill sammen med søsteren på Sagene skole. Men drømmen om å bli skuespiller, ble først oppfylt i fjor.

– Ja, jeg blir nervøs, men det å stå på scenen vokser på deg. Når jeg blir sminket og får på kostyme blir jeg som et barn igjen. Det høres kanskje banalt ut, men jeg har det så fint når jeg får spille skuespill. Jeg har fått et nytt liv, og gleder meg til hver forestilling.

– Men jeg har ikke fått divanykker ennå, ler Gerd.

LES OGSÅ: Elsa kom i 90-årskrisen: – Det var ingen å ringe til lenger

SE BILDESERIE FRA FORESTILLINGEN HER!

Fra Porsgrunn

Se bildet større

Heidi Karsrud Nordal i Bydel Nordre Aker, og Liv Ragnhild Loven i Bydel Sagene. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

I 2015 startet samarbeidet mellom Bydel Sagene og Porsgrunn-baserte Teater Prospero, med en gruppe eldre amatørskuespillere.

– De kom og improviserte for lokale barnehagebarn og oss. Da ble jeg tent og tenkte at dette må vi få til hos oss også, sier Liv Ragnhild Loven, som jobber i Bydel Sagene.

Besøkene på frivillighetssentraler og seniorsentere var så populære, at bydelen ba Teater Prospero om hjelp til å starte opp en tilsvarende gruppe med eldre amatørskuespillere også i Oslo.

I dette arbeidet var Bydel Nordre Aker, ved Heidi Karsrud Nordal, med på å rekkruttere frivillige deltakere. I fjor høst hadde de sin første oppsetning, med Jose Maria Lopez som profesjonell instruktør.

LES OGSÅ: Testet maten i omsorgsbolig: – Hadde fått kjeft om jeg serverte dette hjemme

Et annerledes frivillig-arbeid

– Jeg anbefaler alle å spille teater. Erfaring eller ikke, sier Ellen Astrup Hansen og Wenche Lindemann.

De to pensjonistene har vært med i La Oss Le på Sagene siden starten.

– Det er kjempegøy å spille teater. Jeg får litt sommerfugler i magen, men det går fort over, sier Ellen.

Selv hadde hun vært med på kun én teateroppsetning før La Oss Le, mens Wenche har en fortid som dramalærer.

LES OGSÅ: Du store alpakka! Rullatorrekord da Oslos eldre møttes i «Myrerjordet Grand Prix»

Felles for dem begge var at det var en plakat om oppstart av teatergruppen for seniorer – eller evigunge og resirkulerte ungdommer – som ledet dem til Trikkestallen på Torshov i fjor. Siden i høst har de besøkt en rekke seniorsentre og sykehjem.

– For meg er det gøy å være frivillig på denne måten, heller enn å stå i kafeteriaen og selge kaffe og vafler på seniorsenteret, sier Ellen.

– Hva gjør det med dere å kunne ta den røde nesa på og gå på scenen foran de yngste og de eldste?

– Da slipper vi oss løs, og kan gjøre nesten akkurat det vi vil! sier Ellen.

Se bildet større

La Oss Le etter endt forestilling på Tåsen. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Hvordan Vaffelhjertemysterier ender, skal vi ikke avsløre, men at det smaker godt er sikkert. Tiltaket er finansiert av Bydel Sagene og Den Kulturelle Spaserstokken. La Oss Le skal i løpet av våren besøke Nordseterhjemmet (14. mars), Sofienberghjemmet (28. mars), Årvoll gård (25. april) og Manglerud gprd (9. mai).

SE BILDESERIE FRA FORESTILLINGEN HER!

LES OGSÅ: