Helt ekte på Sagene

Øyvind, lille Milla og Sadie utenfor butikken på Sagene. FOTO: EKTE VARE

– De store aktørene dikterer hva slags mat folk skal ha på bordet. Vi støtter opp om langvarig norsk kvalitetsproduksjon av mat, sier ekteparet Øyvind og Sadie foran butikken på Sagene, med lille Milla.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.02.2017 kl 09:16

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

SAGENE:I fjor sommer fortalte Nordre Aker Budstikke om Kjelsås-mann Øyvind Våge og kona Sadie Gross Lawler, som ønsker å arbeide helt i tråd med egne verdier. Og i kjølvannet av egne verdier, startet de opp den økologiske butikken Ekte Vare, i Sagene bydel.

Saken om paret Våge/Lawler ble en av de aller mest leste sakene i Nordre Aker Budstikke i fjor, lest av titusenvis.

Her kan du lese saken fra i fjor sommer.

Sagene Avis har nå på ny vært i kontakt med paret. Og bringer historien om den fortsatt ganske så nye økologiske butikken inn i nye Sagene Avis.

Se bildet større

Øyvind Våge og Sadie Gross Lawler pusset opp butikken i Dannevigsveien på Sagene helt selv. FOTO: SADIE GROSS LAWLER

– Ensformige kjedebutikker

Etter å ha bodd i storbyer som Barcelona, New York og London, savnet paret å ha tilgang til et bredt utvalgt matvarer.

– Vi flyttet tilbake til Oslo, og opplever kjedebutikkene som ensformige på tilbud. Vi kjøper opp all mat fra lokale, norske gårder og selger i vår butikk. Folk blir så glade når de går forbi og ser en agurk uten plastikk rundt, ler Sadie.

Utfordrer de store

Før butikken ble en realitet, startet det med at paret selv kjøpte mat direkte fra bønder - også for å støtte opp lokalt. Dette førte igjen til at flere av vennene deres, ville kjøpe fra Øyvind og Sadie.

– Det var da vi forstod at ren og lokal vare er noe mange fra vår generasjon har savnet, sier paret.

Drømmen om egen butikk ble til da paret flyttet tilbake til Norge.

– Vi synes de store aktørene dikterer hva slags mat folk skal ha på bordet, og at det kan være problematisk for småskalaprodusenter å få tilgang til det norske markedet. Vi ønsket å støtte opp om langvarig norsk kvalitetsproduksjon av mat, forteller Øyvind.

Se bildet større

Lokale egg fra Sørli gård. FOTO: SOFIE LØCHEN SMEDSRUD

En butikk hvor man kan finne alt man trenger, hvor alt er rent, lokalt og bærekraftig har vært målet. Kunder skal slippe å måtte lese innholdsfortegnelser, med tanke på tilsetningsstoffer, allergier eller å kanskje lure på hvordan dyrene bak maten har det.

– Man slipper å sjekke innholdsfortegnelsen på en pølse for eksempel, fordi den er helt ren. Det er ikke tilsatt noe laktose eller gluten, fordi det er som nevnt rent, nyslaktet kjøtt til pølse fra en lokal gård. Det vet vi at kundene våre setter stor pris på, sier Sadie.

«Ekte Vare» selger også mel, gryn, nøtter, frø, bønner, linser, krydder, sukker og salt i løsvekt. Men også mat fra bærekraftig frossen fisk og frossent kjøtt fra lam, svin, storfe og fjærfe.

– Bra for miljøet og billigere for kunden. Det er også viktig for så godt som mulig å bekjempe matsvinn. Eksempelsvis frukt og grønt som begynner å bli litt "vissent" selger vi billigere, i stedet for å kaste, forteller Øyvind.

Se bildet større

Bakervarene er bakt på surdeig fra Daglig Brød fra Abildsø Gård. FOTO: SOFIE LØCHEN SMEDSRUD

Lokale leverandører er blant annet blomster fra Blomsterhagen, såpe basert på kaffegrut fra Gruten i Sagene, og bakevarer bakt på surdeig fra Daglig Brød fra Abildsø Gård. I tillegg honning fra Geitmyra.

Butikk på gamlemåten

– Vi og mange fra vår generasjon er sultne på matvarer fra butikker som er drevet på gamlemåten. Vi mener priskrigen blant kjedene ikke er bra for hverken miljø, forbrukere eller produsenter, sier paret.

Som fortsetter.

– Vi mener priskrigen blant de store kjedene er med på å underbygge et kunstig forhold med matpriser. I butikkene er folk vant til å se at en agurk kanskje koster 14 kroner, men i realiteten er den verdt mye mer.

– Matvarebutikker kjøper vanligvis kilovis av varer til en god innkjøpspris, og har derfor råd til å tape mye mat og likevel ikke miste profitt. Det kan ikke vi, vi holder prisene så lave som vi kan, uten at vi taper mye mat.
Se bildet større

Mat fra bunnen av

Ofte får butikken inn varer som er høstet samme dag, og paret kjører gjerne langt for å få tak i kanskje spesiell yoghurt eller squash.
Se bildet større

– Det er tydelig at vår generasjon og yngre savner et bredere utvalg av mat med kjent opphav, og gjerne lokalt. Vi er lei av den samme, modifiserte maten. En frukt som holder seg i fire uker av gangen er ikke naturlig, mener Øyvind.

Se bildet større

Eierene kan fortelle deg hvor alle disse varene kommer fra, og kjenner sine leverandører. FOTO: SOFIE LØCHEN SMEDSRUD

Paret ble også foreldre for første gang, i fjor sommer.

- Etter foreldrepermisjon vil vi nok begge to jobbe i butikken på fulltid og fortsette å utvikle tilbudet, sier butikkinnehaverne, som også har en liten cafe i butikken.

– Der tilbyr vi blant annet ostesmørbrød, havrevafler, raw kaker, ferske bakevarer og kaffe.

LES OGSÅ:

Nøkkelord