Her kan du forhåndsstemme

Valget er allerede i gang. Den neste måneden kan du avlegge forhåndsstemme i 28 valglokaler i Oslo. FOTO: OSLO KOMMUNE / STURLASON

Hvis du allerede har bestemt deg for hvilket parti som får æren av din stemme i Stortingsvalget 2017, kan du fra og med 10. august forhåndsstemme.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.08.2017 kl 11:28

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

SAGENE: Valgkampen er for alvor i gang, og den neste måneden er sjansen stor for at representanter fra de politiske partiene vil stoppe deg med flyere på vei til t-banene, eller ringe på døra di for å prøve å kapre din stemme.

Valgdagen er mandag 11. september, og valglokalene er også åpne søndag 10. september.

Men vil du ikke vente så lenge, eller kanskje er du folkeregistrert et annet sted enn i Oslo, så kan du benytte deg av muligheten til å forhåndsstemme fra og med 10. august, og helt til fredag 8. september.

I Oslo er det 28 valglokaler spredt over hele byen. 24 av disse lokalene er midlertidige valglokaler som er satt opp i forhåndsstemmeperioden.

Tre av dem ligger i Bydel Sagene. Disse befinner seg på Deichmanske bibliotek på Sandaker senter, ved Sagene Samfunnshus (Gråbeinsletta), og på Storo Storsenter.

Men du kan selvfølgelig benytte deg av hvilket som helst forhåndsstemmelokale.

Åpningstider

Valglokalene er åpne fra kl. 10.00 – 19.00 på hverdager og kl. 10.00 – 18.00 på lørdager.

Merk at det er noen forskjeller: Forhåndsstemmestedet på Storo senter er stengt 16.-19. august, mens forhåndsstemmestedet på Blindern er stengt lørdager. Se oversikt over alle forhåndsstemmesteder og åpningstider på www.valglokaler.no.

Se bildet større

24 av 28 forhåndsstemmelokaler er midlertidige valglokaler, og befinner seg i tilknytning til kjøpesentre, bibliotek eller kollektivknutepunkt. FOTO: KRISTIN TUFTE HAGA

Husk legitimasjon - valgkort er ikke nødvendig

Velger må kunne vise legitimasjon. Legitimasjon skal inneholde velgerens navn, fødselsdato og bilde. Det er ikke nødvendig å ta med valgkort for å stemme, men det kan gå raskere om man gjør det.

Hvem kan stemme?

Norske statsborgere som fyller 18 år innen utgangen av 2017 og som er, eller har vært, registrert bosatt i Norge, har stemmerett ved Stortingsvalget.

Velgere som er folkeregistrert i en annen kommune enn Oslo, kan forhåndsstemme her fram til og med 8. september. På valgdagene må velger stemme i kommunen vedkommende var folkeregistrert 30. juni i år.

Antall mottatte forhåndsstemmer tidligere valg

  • Ved kommunestyrevalg og valg til bydelsutvalg i 2015 ble det tatt imot totalt 119.364 forhåndsstemmer (33,8%), av totalt 322.235 avlagte stemmer.
  • Ved stortingsvalget i 2013 ble det tatt imot 154.552 forhåndsstemmer (37%) i Oslo, av totalt 349.591 avlagte stemmer.