MATSPALTEN: Hva gjør man når man skal kose seg?

Tahinibrownies - helt på ekte. Foto: EKTE VARE AS

Baker brownies, så klart. Men hverken kos eller brownies behøver å inneholde store mengder hvetemel og raffinert sukker.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 07.08.2017 kl 11:25

Sagene Avis og Nordre Aker Budstikke presenterer i 2017 en ny matspalte i samarbeid med Ekte Vare. Paret Sadie Lawler og Øyvind Våge fra Kjelsås er innehavere av den økologiske butikken i Dannevigsveien på Sagene. Her kan du lese flere tips og oppskrifter i Matspalten vår!

De første ukene i august er litt som sommerens versjon av en søndag, syns jeg. En siste sjanse til å virkelig slappe av og klemme inn litt kos før man vender tilbake til hverdagen for fullt.

Og hva gjør man når man skal kose seg? Man baker brownies, så klart!

Men hverken kos eller brownies behøver å innebære store mengder hvetemel, raffinert sukker eller være fra ferdig posekake. Selv om det ikke nødvendigvis er noe galt i det, så blir det bare så mye mer spennende med skikkelige ingredienser. Like enkelt er det også.

Tahini

Denne brownien baserer seg tahini - sesampasta på godt norsk - som er en klassisk ingrediens fra midtøsten.

Tahini har en litt nøttete smak som passer utrolig godt sammen med sjokolade. Kombinert med kokosflak og havsalt får du en eksotisk og kompleks brownie.

Sukkeret er byttet ut med kokossukker og lønnesirup, som begge deler er litt snillere med blodsukkeret enn vanlig rørsukker.

Og det beste av alt? Denne brownien kan du trygt servere til dem som er nødt til å holde seg unna gluten og melk. Så hva mer er det egentlig å lure på?

Forarbeidene. Foto: EKTE VARE AS

Tahinibrownies

  • 2 egg fra glade høner
  • 16 ss tahini
  • 8 ss kokossukker
  • 5 ss lønnesirup
  • 6 ss kakao
  • 1 ss kokosmel
  • 1/2 ts natron
  • 1/2 ts ekte vaniljepulver
  • 1/4 ts havsalt
  • 100 g hakket, mørk sjokolade

Topping:

  • 50 g hakket, mørk sjokolade
  • 1 håndfull kokosflak

Havsalt

Forvarm ovnen til 175ºC. Bland sammen alle de tørre ingrediensene utenom kokossukkeret og sjokoladeen i en liten bolle.

I en større bolle visper du sammen kokossukker, egg, tahini og lønnesirup. Vend inn alle den tørre blandingen i den våte og pass på at alt blir godt blandet. Røren blir veldig tykk! Vend til slutt inn den hakkede sjokoladen.

Fordel røren jevnt utover i en godt smurt form på ca. 20x20 cm. Til dette kan det lønne seg å bruke en slikkepott som er smurt inn med litt olje. Strø til slutt over hakket sjokolade, kokosflak og et dryss havsalt.

En litt annerledes Brownies. Foto: EKTE VARE AS

Stek kaken i 15-25 minutter eller til det så vidt sitter igjen litt rester på en kniv når du stikker den i midten av kaken. Her gjelder det å følge med! La kaken avkjøles før du hvelver den ut av formen og skjærer den opp. Kaken holder seg fint i fryseren – hvis det blir noe igjen av den!

Oppskrift fritt etter Ambitious Kitchen sin «Grain Free Tahini Brownies».

LES OGSÅ: Øyvind Våge fra Kjelsås og kona satser på Ekte Vare på Sagene: – Folk blir så glade når de går fobi og ser en agurk uten plastikk rundt

Her kan du lese mer fra Matspalten!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon