ANNONSE
Annonse

Hvor lang er egentlig Akerselva?

8,2 kilometer er lengden mange bruker om Akerselva. Men stemmer det? Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

– 1,6 kilometer av Akerselva er sporløst forsvunnet på Sagene! skriver Miljøforeningen Akerselvas Venner.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 14.04.2017 kl 10:03

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

AKERSELVA: Er den 8,2 kilometer, 9,8 kilometer, eller 10 kilometer lang?

«Akerselva, du gamle og grå» heter det i Vilhelm Dybwads ironiske revytekst fra 1906. I dag er «ælva» selve livsåren gjennom Oslo. Blå og ren, med fisk og liv (omsider igjen etter klorutslippet i 2011), og med et grøntdrag fra Maridalsvannet til Vaterland.

En yndet turvei. Men hvor lang er den egentlig?

Akerselva i Nydalen. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Feil

Nordre Aker Budstikke og Sagene Avis har omtalt den engelske arkitekten Michael Marveng-Pucketts begeistring for Akerselva, som resulterte i inspirasjonsheftet Akerselva 8.2 – Kunst – Kultur – Forskning – Opplevelse. Les saken her.

Det har fått Akerselvas Venner til å se nærmere på lengden av elva. For er 8,2 kilometer egentlig fasit? I en artikkel på sine hjemmesider skriver de:

«La oss starte med brødrene André og Per Johan Placht. I 2002 kjøpte de 1600 m2 næringslokaler på gamle Lilleborg fabrikker. Etter noen år med boligbygging og næringsutvikling inviterte de i 2015 til et storslått event på Lilleborg, kalt «Akerselva 8.2». Arbeidermuseet på Sagene og Oslo Tekniske Museum var medarrangører. I invitasjonen til politikere og kulturpersoner, og på flagrende faner langs elva, ble det slått fast at "Akerselva er 8,2 km lang".»

Og det blå 8,2 km-skiltet er i dag synlig flere steder langs elva. Bildet øverst i denne saken ble tatt en helg i mars.

– 8,2 er utvilsomt feil, fastslår Are Eriksen, leder i Miljøforeningen Akerselvas Venner, på egen nettside.

Akerselva, ved Brekkedammen. ARKIVFOTO

LES OGSÅ: Målte hvor mye mikroplast det er i Akerselva. Resultatet er nedslående

Men hva er riktig? Tallene er mange

Miljøforeningen Akerselvas Venner har tatt på seg etterforskerbriller, og startet jakten på Akerselva egentlige lengde. Det har blitt en svært interessant og underholdene sak som kan, og bør, leses på deres nettsider. Her er en oppsummering:

Arbeidermuseet på Sagene opererer også med med lengden 8,2 kilomter, et tall de oppgir å ha fått fra Bymiljøetaten.

– I årenes løp har jeg sett mange tall om Akerselvas lengde – 9,6, 9,3, «snaut 9 km», «drøyt 8» og det reine og runde tallet 10. Men det tallet jeg fant oftest, var 8,2. Tallet kan vel også variere litt, avhengig av hvordan man måler, sier museets formidlingsansvarlig, Gro Røde.

I sin turguide på nett skriver Bymiljøetaten at elva er 8,2 kilometer. Samtidig finner Akerselvas Venner i Kommunedelplan Akerselva fra 1990, at det står: «Akerselva med omgivelser danner en 10 km lang sammenhengende bypark mellom Marka og Oslo sentrum».

Store Norske Leksikon skriver at Akerselva er 9 kilometer lang. Oslo byleksikon skriver at den er 9,9 kilometer lang (i 2010-utgaven), og ca. 8 kilometer lang (i 2000-utgaven). I 1987-utgaven og i 1966-utgaven er lengde ikke oppgitt. I sistnevnte bare at Maridalsvannet er «ca. 8 km fra Oslos trafikksentrum», ifølge Akerselvas Venner.

BILDER: Se Michael Marveng-Pucketts vakre bilder fra Akereslva her!

Svaret hos NVE

Det er først hos Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE), at Akerselvas Venner mener å finne fasit:

Akerselva er 9,78 kilometer fra Maridalsvannet til utløpet i fjorden.

Akerselvas Venner spør naturlig nok om det kan dokumenteres?

– Ja, det kan jeg. NVEs kart over Akerselva i målestokk 1 : 50.000 viser at Akerselva er nøyaktig 9,78 km lang, sier Astrid Voksø, senioringeniør ved Hydrologisk avdeling i NVE.

Les Miljøforeningen Akerselvas Venners fine sak her!

Her er kartet med beviset fra NVE:

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse