Hvordan resirkuleres gamle juletrær?

Litt for sent. Denne haugen med det vi med rimelig stor sikkerhet må kunne anta har vært brukt som juletrær, lå henslengt ved Nordpolen nederst i Grefsenveien/Sandakerveien 15. januar. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Det ble krise da noen prøvde å brenne juletrær i peisen. Reovasjonsetaten vil resirkulere treet ditt, men hvordan gjør de det? Og hva skjer med trærne til dem som ikke rakk den kommunale innsamlingen?

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.02.2018 kl 12:34

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

SANDAKER: Den første januarhelgen, i forbindelse med 13. dagsjul, kom følgende hjertesukk fra Brannvesenet på Twitter:

«Ikke brenn juletreet i ovnen! Denne helgen har vi vært på fem pipebranner. Brenning av juletre har vært en gjentakende årsak. Juletreet skaper nemlig mye gnister og røyk, som kan føre til pipebrann».

Oslo kommune har de siste årene hatt en fin juletreservice, med å hente brukte juletrær i løpet av den andre januaruka. Hele byen har fått besøk.

Trærne blir til…?

Årsaken er enkel: Trærne blir nemlig kildesortert, som alt annet avfall i byen vår. Alt du trenger å gjøre er å ta av pynten og transportere det til nærmeste hentepunkt.

Mens plasten vi kaster i blå poser blir til nye produkter, matavfallet blir biodrivstoff til bussene, og restavfallet blir varme og energi – hva skjer med jueltrærne?

Vi sendte en mail til Renovasjonsetaten for å finne ut av nettopp det.

– Alle juletrærne blir kompostert. Det er snakk om cirka 30.000 stk. Prosessen baseres på varmkompostering. Trærne blir kvernet og blandet med opptil 75 % hageavfall (i stor grad løv som kom inn i høst), svarer kommunikasjonsrådgiver Jørgen Bakke Fredriksen.

Og hvis du lurer på hva varmkomposteringe er:

– Komposittmaterialet holder 60-70 grader og vendes systematisk for å tilføre luft, og på den måten omdannes det til kvalitetskompost som kan brukes til jordforbedring og produksjon av ulike jordprodukter.

Etterslengere

Hvor mange av byens 336.099 husholdinger (tall per 1.1.2017) som hadde juletre vet vi ikke. Men det er ikke utenkelig at det er flere enn de 30.000 Renovasjonsetaten får samlet inn.

For mens noen synes det er koselig å ha jula enda en stund nærmere påske, er nok noen tusen av oss også litt treige, slik at vi ikke rakk den kommunale juletreinnsamlingen.

– Hva med disse trærne?

– Dersom det oppstår ansamlinger av trær ved hentepunktene våre, kan de meldes inn til postmottak@ren.oslo.kommune.no eller SMS «REN adresse avfallstype» til 2401, skriver Fredriksen.

I begynnelsen av 2017 skrev vi om juletrekirkegårdene, som denne på Kjelsås, som hopet seg opp i gatekryss og rundt søppelkasser. Trær som kom for sent til Renovasjonsetatens innsamlingsrunde.

– «Villfyllinger» som oppstår andre steder i bybildet meldes inn til Bymiljøetaten/Rusken, skriver Fredriksen.

Du kan sende inn meldinger via Bymiljøetatens bymelding-side.

Gamle juletrær kan også leveres hos kommunens gjenbruksstasjoner.

LES OGSÅ:

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse