Verdensdagen for psykisk helse: – Jeg er lei av å føle meg annerledes

Runar Daniel Walstad er åpen om det å ha angst. FOTO: PRIVAT

– Jeg vil tilbake til et normalt liv, sa Runar, som nylig åpent fortalte om det å ha angst. 10. oktober er Verdensdagen for psykisk helse, og alle er invitert til å delta i markeringen i regi av Bydel Sagene og Nordre Aker.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
09.10.2017 kl 12:08

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

KJELSÅS: Verdensdagen for psykisk helse er Norges største opplysningskampanje for psykisk helse og markeres 10. oktober. I år samarbeider Bydel Sagene og Nordre Aker om et fellesarrangement i anledning dagen.

– Vi har alle en psykisk helse, og dagen er med på å skape åpenhet og gi kunnskap om vår psykiske helse. Med årets tema «Noe å glede seg over» oppfordrer vi folk til å finne de små og store tingene rundt seg som gir glede for deg selv og andre. Det kan gi bedre psykisk helse i hverdagen, står det i invitasjonen fra bydelene.

Se bildet større

Per Chr. Ellefsen - «Eling» - skal snakke om «Noe å glede seg over», 10. oktober.
  FOTO: BYDEL SAGENE

Program

10. oktober kl. 12:00 - Trikkehallen, Midtoddveien 12, Kjelsås (ta trikk 11 eller 12)

12:00 Lunsj (enkel bevertning)

12:45 Åpning av bydelsdirektørene i bydelene Nordre Aker og Sagene

13:00 Innlegg av brukere

13.10 Innlegg av Per Christian Ellefsen «å glede seg»

13:30 Pause

13:45 Konsert med Marte Wulff og Einar Stenseng

Se bildet større

Marte Wulff og Einar Stenseng holder en liten konsert i anledning Verdensdagen for psykisk helse. FOTO: BYDEL SAGENE

Årets tema er som nevnt noe å glede seg over  og bygger videre på den røde tråden for Verdensdagen 2016-2018: «identitet og tilhørighet». Målet for kampanjen er blant annet å øke kunnskap om psykisk helse og hva som gir gode levevaner, spre informasjon om at å kunne glede seg over noe gir bedre psykisk helse og oppfordre folk til å skape meningsfulle hverdag for seg selv og andre.

LES OGSÅ: - Vi må tørre å snakke om psykiske lidelser

– Alle har en psykisk helse. Det er mulig å trene den opp. Ved å være bevist på hva som påvirker din psykiske helse kan du jobbe med deg selv og andre for å bli sterkere psykisk. Du kan rett og slett komme i bedre form. Da kan du bygge opp et «lager» som vil gjøre deg bedre rustet til å møte utfordringer, står det videre i invitasjonen fra bydelene.
 
Angst og depresjon er også i stor grad en del av vår psykiske helse.

Norsk Folkehelseinstitutt, ved seniorforsker Kristin Gustavson, forteller at det er vanskelig å vite hvor mange som sliter med angst eller depresjon, men at det antas at rundt 25 prosent av befolkningen får en angstlidelse i løpet av livet, mens rundt 20 prosent vil få depresjon. I løpet av 12 måneder vil om lag 15 prosent ha en angstlidelse og om lag 10 prosent depresjon.

Undervurdering

Nyere forskning kan tyde på at det undervurderes hvor mange som får psykiske lidelser i løpet av livet, og at de fleste kanskje må regne med å oppleve en eller flere perioder med angst eller depresjon. Det er imidlertid store forskjeller på hvor alvorlig rammet folk blir av disse lidelsene.

Angst

For kort tid siden fortalte Runar Daniel Walstad fra Kjelsås om hvordan det er å ha angst.

– Jeg isolerer meg og blir "borte" fra omverden. Dagen ble alt annet enn planlagt, angsten kom og ødela alt. Det er synd man ikke kan se det, for det er vanskelig å forstå det når man ikke har det. Kroppen min har mye skader, og psyken har fått kjørt seg. Selv om livet er psykisk bra nå, så kommer dessverre angsten og andre ting i veien, fortalte Runar.

Som bare ønsker å være frisk, kunne gå på jobb og ha smertefrie dager.

– Jeg er lei av å føle meg annerledes og vil tilbake til et mer normalt liv. Om det skjer vites ikke, men man prøver så godt man kan, sa også Runar.

HER KAN DU LESE RUNARS KOMMENTAR - HAN SETTER ORD PÅ DET Å HA EN PSYKISK LIDELSE

I etterkant av at Runar sto frem i Nordre Aker Budstikke og i Sagene Avis og fortalte om det å ha angst, ble han kontaktet av flere som sliter med det samme, men som ikke tør eller vil snakke åpent om det å ha en psykisk lidelse.

LES OGSÅ:

Nøkkelord