KOMMENTAR: – Ofte de av oss som oppfattes som «annerledes» som mottar hatprat

Jørgen Foss, leder av Sagene Arbeiderparti. FOTO: SAGENE AVIS

– Hatprat er tekster, ord og bilder som blir brukt for å spre hat, trusler og oppfordre til vold.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.07.2017 kl 10:04

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

I 2013 ble den europeiske No Hate Speech Movement, startet av Europarådet som en bevegelse mot hatefulle ytringer og et svar på 22. juli terroren i Norge.

I dag har man kampanjekomiteer i over 40 land. Den Norske Stopp hatprat-kampanjen ble lansert i Norge på Safer Internet Day i februar 2014, og drives i dag som et samarbeid mellom en rekke organisasjoner.

LES OGSÅ: Lørdag 15. juli - stor markering mot rasisme på Gråbeinsletta

Nå går vi igjen inn i det som for mange er den vanskelige tiden rundt 22. juli. Jeg vil bruke tiden til å slå et slag mot hatefulle ytringer.

Hatprat er tekster, ord, bilder og symboler som blir brukt for å spre hat, trusler og oppfordre til vold mot en person eller gruppe basert på deres antatte eller reelle gruppetilhørighet.

Hatprat kan bli ytret i form av en kommentar under en kronikk på en nettavis eller under en post på Facebook.

Hatprat kan også være en rasistisk video på Youtube eller et bilde som fremstiller en gruppe i et svært negativt lys som blir delt på sosiale medier. Hatprat er ytringer som svekker en persons eller en gruppes menneskerettigheter.

Mange av de som blir utsatt for hatprat gjerne skiller seg fra samfunnsnormene og forventninger til hvordan en skal være. Det er ofte de av oss som oppfattes som «annerledes» som mottar hatprat.

Dette kan knyttes til ulike diskrimineringsgrunnlag som: Etnisitet, kjønn, legning, kjønnsuttrykk, religion, eller funksjonsevne.

Sagene Arbeiderparti har vedtatt på sitt årsmøte et opprop mot hatefulle ytringer i lokalpolitikken. Vi er opptatt av at vi som en del av en sosialdemokratisk bevegelse må stå opp mot dette fenomenet.

HatPrat er skadelig for individer som opplever det. Det hindrer demokrati og deltakelse, det kan knyttes til ekstremistiske verdensbilder, og det står i veien for et inkluderende, demokratisk samfunn hvor alle skal kunne føle seg trygge, på internett og ellers.

Vi oppfordrer alle andre partier i bydelen om å gjøre det samme, si et tydelig nei til hatprat i politikken og i retorikken vi bruker.

Jørgen Foss
Leder av Sagene Arbeiderparti

LES OGSÅ: Lørdag 15. juli - stor markering mot rasisme på Gråbeinsletta

Nøkkelord