ANNONSE
Annonse

– Nesten som et lite kunstverk, å brygge en ekte pils!

Christian Groth Kjellsby arbeider i Ringnes, men er også tippoldebarn etter Ellef Ringnes. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Sier tippoldebarnet til Ringnes-gründerne, brødrene Amund og Ellef. Som vel visste lite om hvilken ølhistorie de skulle skape, da de utvandret fra Norefjell og mot hovedstaden.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 24.04.2017 kl 10:05

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE
Annonse

SAGENE: Det høres nesten ut som starten på et Espen Askeladd-eventyr, sagaen om brødrene Amund og Ellef Ringnes. Som bare 15 og 12 år gamle dro fra Norefjell. Først til Drammen. Så noen få år senere var de på vei til hovedstaden for å finne arbeid.

Foto: FRA BOKA RINGNES GJENNOM 125 ÅR

«De kom til byen som unge gutter med to tomme hender. Med sine eiendommelige evner og egenskaper arbeidet de sig op og skapte en stor virksomhet som ble til forsorg for mange mennesker.»

Fra Fridtjof Nansens takketale til brødrene i 1929. For ikke bare ble brødrene gode på øl, de var også viktige støttespillere og bidragsytere til polfareren.

Amund og Ellef forlater Ringnesgården, 15 og 12 år gamle. Fra maleri av Per Vigeland. Foto: FRA BOKA RINGNES GJENNOM 125 ÅR

Men historien om øl starter også lenge før de to brødrene fra Ringnes gård ved Krøderen og Norefjell så dagens lys.

«Vi vet at det ble brygget og drukket øl i det gamle Babylon, i det gamle Egypten. Det var der ølet ble en folkedrikk. Øl brygget på hirse ble produsert ved Nilen helt opp til våre dager,» står det i Ringnes' bok fra 125-årsjubileet, skrevet av Mentz Schulerud og Øystein Øystå.

125 år etter at Amund og Ellef, sammen med forretningsmannen Axel Heiberg kunne brygge det første ølet ved Akerselva, i 1877.

Øl, som er beskrevet som et enkelt brygg. Bestående av vann, malet korn, humle og gjær.

LES OGSÅ: Snart klart for bydelsdagene i Sagene - se hele programmet her!

Ringnes & Co

Men tilbake til brødrene. Da Amund og Ellef kom til hovedstaden, begynte førstnevnte å jobbe på Akers Mekaniske Verksted, og lærte mye om maskiner og bruken av dem. I 1865 fikk Amund plass som lærling ved Christiania Bryggeri. Og der jobbet allerede lillebroren, som kontorist.

Amund ble etter hvert også bryggerimester.

Etter flere år ved Christiania Bryggeri, bestemte brødrene seg for å la det stå til. De var nå i tredveåra, og følte seg klare til å starte opp eget bryggeri. Men de trengte både penger og tomt.

Axel Heiberg ble kontaktet, og han ble med i driften. Axel hadde selv "midler", men det gjorde sikkert ikke saken dårligere at han var gift med Ragnhild Meyer, datter av en av hovedstadens fremste forretningsmenn, Thorvald Meyer.

Så ble Ringnes & Co etablert i 1876.

Ringnes. Foto: FRA BOKA RINGNES GJENNOM 125 ÅR

Dr. Sopp

Senere kom også en annen nøkkelperson til virksomheten, da Ringnes fikk sitt eget laboratorium i bryggeriet i Thorvald Meyers gate. Dr. Sopp, eller Olav Johan Olsen, ble leder for det fysiologiske laboratoriet ved Ringnes. Han rendyrket den viktige og såkalte Augustinergjæren fra München, for brødrene Ringnes.

140 år senere

140 år etter etableringen av Ringnes & Co, sitter vi i rommet som faktisk er der det aller første Ringnes-brygget ble til.

Tippoldebarnet til Ellef Ringnes, Christian Groth Kjellsby (1968) er business development manager i det historiske selskapet. Og selvfølgelig synes han testing og valg av øl til mat, er minst like morsomt som vin. Han mener også Vørterølen er like selvskreven som Kvikklunsj på tur.

Men det stopper ikke der. Tror du ikke tippoldebarnet til ølgründerne også drikker øl til ost? Hæ...til ost?

– Ja, til ost går det veldig fint an å drikke øl. Det gjelder bare å velge en litt søtere ølttype. Kanskje Ringnes julebokk? Men selvsagt kommer jo ølvalget også an på hvilke oster som skal serveres.

Mer historie

Vi dro ikke hele historien til Ringnes, ovenfor. For det har skjedd så mye opp gjennom årene, at det rett og slett blir for mye å ta med her.

Som at Ringnes ble slått sammen med Frydenlund i 1988, året etter ble bedriftene i Nora-systemet datterselskaper av Ringnes. I 1991 fusjonerer Orkla Borregaard AS og Nora Industrier. I 1995 etableres Pripps Ringnes, og i 2000 inngår Orkla og Carlsberg AS joint venture.

Også artig å lese om at hestene, som dro øltønnene ut til kundene rundt omkring i byen, ofte selv fikk, ikke gulerøtter, men en øl eller to ved arbeidsdagens slutt.

Belønning var ikke gulerøtter, men kanskje en øl eller to til hestene, som trakk øltønner ut til kundene. Foto: FRA BOKA RINGNES GJENNOM 125 ÅR

Eller at Ringnes fikk lov av grunneieren til å hakke ut is ved Svartkulp ved Sognsvann, og fraktet det ned i kjelleren for å holde brygget kaldt.

Grefsenkollen før og etter. Foto: GREFSENKOLLEN/NORDRE AKER BUDSTIKKE

Og sist, men ikke minst: Det var Ringnes som i sin tid fikk bygget Grefsenkollen Restaurant, og senere, i 1930, ga den bort i gave til Oslo kommune. Men mot at det alltid skulle kunne serveres produkter fra Ringnes - Her kan du lese om historien til Grefsenkollen Restaurant.

Men det bør også nevnes at Ringnes tidlig viste samfunnsengasjement, og innførte blant annet sykelønnsordning til de ansatte allerede på 1880-tallet.

Ringnes var tidlig ute med sykelønnsordning for de ansatte. Notis fra Morgenposten i januar, 1989. Foto: FRA BOKA RINGNES GJENNOM 125 ÅR

– Det er mye å være stolt av som etterkommer av Ringnes-gründerne, men fortsatt er Ringnes samfunnsengasjert. Og her lever den vitenskapelige nysgjerrigheten i beste velgående. For eksempel var vi først ute med glutenfri øl, i 2012. Noe Norsk cøliakiforening ble glad for, forteller Kjellsby.

– Uansett, det gjelder å henge med i et dynamisk marked, det gjelder å følge med selv om man er stor.

De senere årene har Norge opplevd en ølbølge. Mye takket være mikrobryggeriene, som har utvidet ølsortimentet og sikkert også interessen for øl, for flere enn bare de trauste øldrikkerne på de brune pubene. Nå nytes øl på samme måte som man snuser på og nyter et glass med god vin.

Men selv om Ringnes i dag, med til sammen rundt 1000 ansatte, har et mye bredere sortiment enn de hadde for noen tiår siden, har selskapet likevel holdt på gamle trendsettere. Også alkoholfrie. Som for eksempel Vørterøl.

Denne spreke karen ble i sin tid brukt som reklame for Vørterøl - gir kraft i kroppen! Foto: FRA BOKA RINGNES GJENNOM 125 ÅR

– Vøterøl er en fantastisk restitusjonsdrikk og faktisk anbefalt av flere leger før i tiden. Vøterøl serveres også den dag i dag på barselavdelinger ved norske sykehus, ifølge Kjellsby.

Men tilbake til der vi sitter, i rommet hvor det første Ringnes-brygget ble til. For dette rommet, sammen med etasjen over, skal snart bli til et eget brygghus og ølkultursenter.

Tippoldebarnet til Ellef Ringnes, Christian Groth Kjellsby, som selv arbeider i det historiske bryggeriselskapet. Her fra det gamle rommet - som med etasjen over - skal bli Ringnes nye ølkultursenter, med åpning i januar 2018. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Åpningsdato blir i løpet av første halvår 2018. Ikke bare skal historien samles der, men 17 år etter at det siste brygget ble laget i Ringnes i Thorvald Meyers gate, og produksjonen flyttet til Gjelleråsen, skal det igjen brygges øl i gata. Og kanskje blir det en ny ølsort i anledning åpningen.

– Ja det skulle i hvert fall ikke forundre meg! smiler Kjellsby lurt.

Som ikke lar seg be to ganger om å fortelle litt mer om nettopp det å brygge øl.

– For eksempel er vanlig pils det vanskeligste ølet å brygge. Den minste lille feil, så er den ødelagt. Det er nesten som et lite kunstverk, det å brygge en ekte pils!

LES OGSÅ:

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.