Lei av kjas, mas, stress og krangling om morgenen?

Struktur: Med appen familien Stray Berents har utviklet, har de fått en mer struktur på morningen, og bedre tid. FOTO: MINA HAUGLI

Mor og far i denne Torshov-familien var så lei av nettopp dette, at de laget sin egen app. Nå er det igjen harmoniske morgenstunder i heimen, før minsten skal avgårde til skolen.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

TORSHOV: Ohayo ble lansert 21. august, og har blitt oversatt til ni forskjellige språk, inkludert japansk.

– Da sønnen vår Fredrik begynte i første klasse ble morgenene plutselig kjempestressende. Tidligere var vi vant med å kunne levere han i barnehagen når det passet, men nå skulle han plutselig være på skolen til presis halv ni, forteller Camilla og Bjørnar Stray Berentsen.

Det som tidligere var harmoniske morgener, utviklet seg til å bli et stressmoment med krangling og ustruktur.

– Derfor begynte jeg å lage en liste til Fredrik med tegninger og symboler for hva han skulle gjøre når han stod opp. Det viste seg å være veldig populært og han løp rundt med listen, og var veldig ivrig, forteller moren som i dag jobber freelance som grafisk designer.

En app blir til

Listen som Camilla tegnet til Fredrik, funket i flere dager. Til slutt tenkte hun og mannen på at de kunne lage en app.

– Vi lette først etter apper som kanskje dekket dette behovet, men vi fant det ikke. Derfor utviklet vi vår første app, som Fredrik nå har vært prøvekanin for, siden første klasse, forteller apputviklerne.

Appen har de valgt å kalle Ohayo, som betyr god morgen på japansk. Appen viser ulike symboler for ulike aktiviteter, som å pusse tennene, re opp senga og spise frokost, samt tidsforbruk du har på hver aktivitet. Når det er tid for neste aktivitet, gir appen fra seg et pling.

Se bildet større

Matpakke: Appen viser at det er tid for å lage matpakke, og Camilla Stray Berentsen er i gang. FOTO: MINA HAUGLI

– Er man ferdig med en aktivitet før tiden har gått ut, får man tilsvarende tid til overs til å leke. Det synes Fredrik er fint og få roet seg ned litt med lek før han går til skolen, og vi voksne får tid til å lese avisa eller gjøre ting vi må få gjort før vi også skal avgårde.

Støttes av ipad

I tillegg til å bidra til en mer harmonisk familiemorgen, skal Ohayo også være lærerik og moro å bruke for barna.

– I appen kan barna være med å bestemme hvor lang tid man skal ha på hver aktivitet. Dermed er de med på å lære seg tidsperspektiv.

Foreløpig er appen kun tilgjengelig for Ipad, men de jobber med å utvikle en versjon som også støttes på mobil.

– Det er ikke så mange barn som har egen mobil, derfor prioriterte vi ipad. Et poeng var også at den skal kunne stå fremme hele tiden, og fungere som en slags klokke, avslutter de kreative foreldrene.

Se bildet større

Leketid: Når Fredrik (8) har gjort alle aktivtetene på appen, og brukt mindre tid enn planlagt, får han mer tid til å leke før han skal på skolen. FOTO: MINA HAUGLI

LES OGSÅ:

Slik synder vi på skoleveiene

Femti år i Maridalsveien

Suksess fra morgen til kveld- flere tusen var innom