Blystadranet: Fru Alvilde Brustad (71) brutalt slått ned, og fraranet lønningene

Blystadvillaen: Blystadvillaen som fra 1900 hørte til driften ved Blystad fabrikker. FOTO: SEVERIN WORM- PETERSEN/NORSK TEKNISK MUSEUM

Overfallet ble omtalt som et meget dristig ran på åpen gate. Etter ranet stakk de to maskerte gjerningsmennene av, på motorsykkel.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.06.2017 kl 09:06

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

SAGENE: Arbeiderbladet skriver om det dristige overfallet, dagen etter.

– To gutter 18- 20 årsalderen foretok i går ettermiddag et meget dristig ran på åpen gate i Oslo. Den 71 år gamle personalsekretæren ved Blystad fabrikker, fru Alvilde Brustad, ble ved 14.45-tida slått brutalt ned og fraranet ca. 70 000 kroner i kontanter. Pengene var lønninger til fabrikkens ansatte, skriver Arbeiderbladet 7. mai 1966.

Etter ranet stakk de to maskerte guttene av, på motorsykkel.

LES OGSÅ: Det skal skje store endringer på Blystad-eiendommen.

To gutter anholdes

Åtte dager etter ranet blir to 19- år gamle gutter arrestert for ranet. Begge nekter for at de er skyldige.

– Politiet mener likevel de har fått fatt i de rette. Det er særlig guttenes store pengeforbruk som har fått politiet til å rette sitt søkelys på 19-åringene, står det i Arbeiderbladets utgave onsdag 25. mai 1966.

De ene gutten hadde kjøpt seg nye bildekk, hjulkapsler og reparert bilen for til sammen 2440 kroner, mens den andre gutten hadde kjøpt seg ny dress for 618 kroner. Kontant faktisk, ifølge avisen.

– Dessuten mener etterforskerne at de to har vært svært flittige restaurantgjester. Pengene er brukt etter at de ble arrestert første gang. Da sa de at alt de hadde var 200 kroner, står det videre.

Enda ikke funnet

Noen måneder senere kunne Arbeiderbladet melde at det likevel kanskje var noen andre som hadde stukket av med Blystad-lønningene.

– De to 19-åringene som ble anholdt like etter ranet som mistenkte, har nå tilstått to andre grove tyverier og fikk dom for dette. Det dreide seg om et innbrudd i Oslo og innbrudd i en forretning i Tønsberg, står det i Arbeiderbladet 10. august 1966.

Ransmennene tilstår

En måned senere, 29. september, blir to andre unge menn arrestert av kriminalpolitiet i Oslo. De er 20 og 21 år gamle. Begge tilstår.

– Etter ranet forsvant de på motorsykkel. Begge har tilstått og vil bli framstilt i forhørsretten i dag, ifølge daværende kriminalsjef Lars L`Abée- Lund til Arbeiderbladet 30. september 1966.

Se bildet større

Nederst i høyre hjørne ser du den yngste gjerningsmannen. FOTO: UKJENT/ ARBEIDERBLADET

Guttene kjøpte biler for 60 000 kroner skriver avisen videre.

– Vi måtte kjøpe biler, uttalte Blystadranerne ifølge samme avis.

Dømt til fengsel

17. februar 1967 blir de to guttene dømt til et halvt års ubetinget fengsel.

Det går videre frem av historien at pengene ble brukt til å kjøpe to kostbare biler for. Faren til den ene fikk kjennskap til tyveriet da han ble bedt om å kjøpe bilen for gutten, som var for ung til at eieren ville selge til ham.

Faren ender også opp med dom for heleri, og blir dømt til seks måneder ubetinget fengsel.

Se bildet større

Blystadvillaen: Her ser du Blystadvillaen i dag. FOTO: MINA HAUGLI

LES MER OM BLYSTADVILLAEN HER.

LES OGSÅ: