Stortingsvalget 2017: Lokalpolitikerne mener dette vil få flere til å stemme

Snart valg igjen - fra Stortinget. FOTO: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE

Se her hva lokalpolitikerne foreslår av tiltak for å få flere til å stemme ved Stortingsvalget.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
14.02.2017 kl 08:44

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

SAGENE: – Økt valgdeltagelse er et tema jeg har brent for i mange år. Det er så utrolig viktig at flest mulig deltar i valg. Lav valgdeltagelse er et uttrykk for misstillit til samfunnet og til vårt demokrati. Derfor er jeg veldig glad for at Valgstyret har satt dette på dagsorden, forteller bydelsutvalgsleder i Bydel Sagene, Helge Stoltenberg (Ap), til lokalavisa.

Det er også store forskjeller på valgdeltagelsen mellom bydeler og mellom befolkningsgrupper.

– Det er også slik at folk i øst ikke stemmer i like stor grad som folk i vest og unge stemmer ikke like stor grad som eldre. Dette er også utfordrende, sier Stoltenberg videre.

Se bildet større

Leder av bydelsutvalget i Bydel Sagene, Helge Stoltenberg (Ap), redegjør for forslaget om hvordan få flere til å stemme, i torsdagens lokalpolitikermøte i Sagene Samfunnshus. FOTO: KRISTIN TUFTE HAGA

Han fortsetter.

– Samtidig vet vi at folk med innvandrer bakgrunn stemmer i mindre grad enn etnisk norske. Dette er med på å skape avstand. Jeg tror det er helt nødvendig å sette inn tiltak for å øke valgdeltagelsen. Derfor har Ap fremmet dette forslaget for bydelsutvalget og lokalpolitikerne.

Fra forslaget til Ap, står det blant annet følgende.

– I bydel Sagene var valgdeltagelsen i 2015 64% som var omtrent gjennomsnittet i Oslo. Det er høyrer valgdeltagelse ved stortingsvalg enn ved kommunevalg. ...Flere undersøkelser har påvist en klar sammenheng mellom utdannelse og valgdeltakelse. De med høyest utdannelse har også den høyeste valgdeltagelsen.

Videre.

– Spesielt unge innvandrer gutter som har en svært lav valgdeltagelse, under 40%. Bydelsutvalget mener at det er viktig og riktig å sette i verk tiltak for å øke valgdeltagelsen i Oslo slik at flere er med å påvirke vårt demokrati.

Bydelsutvalget ber Valgstyret vurdere følgende tiltak.

  • Valgorganisasjonen bør vurdere å informere om valget gjennom SMS og brev
  • Valginformasjon bør ikke foregå gjennom organisasjonslivet men bli gjennomført av Oslo kommune. Dette bør likevel ikke være til hinder for at organisasjoner sammen med Oslo kommune gjennomfører informasjonstiltak, men det må komme klart fram at dette er nøytral informasjon fra Oslo kommune
  • Det bør sette inn informasjonstiltak rettet mot videregående skoler, universitet og høyskoler for å nå unge velgere
  • Det bør åpnes for at bydeler også kan drive informasjonsarbeid om valget
  • Alle valglokaler må være tilgjengelige for alle
  • Det bør settes inn tiltak spesielt rettet mot grupper i samfunnet som har lav valgdeltagelse
  • Det bør settes i gang opplæring i praktisk stemmegjennomføring – lære hvordan man stemmer
  • Forhåndsstemmelokalene må være åpne allerede fra kl. 7 slik at folk kan stemme før jobb

Forslaget til Ap ble enstemmig vedtatt i bydelsutvalget torsdag kveld.

LES OGSÅ:

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på Nordre Aker Budstikkes gratis nyhetsbrev, som kommer rett i innboksen din hver torsdag! Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!