ANNONSE
Annonse

- Man tenker kanskje at melketennene skal mistes uansett?

Barna fikk utdelt premier etter besøket, og her får Jacob sin. I premien var det tannkost og tannkrem. Foto: MINA HAUGLI

Svarer tannpleierne, på spørsmål om hvorfor de tror det generelt er litt mye Karius og Baktus her og der. Men denne gjengen fra barnehagen bedyrer at de i hvert fall pusser tennene.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 13.10.2017 kl 09:56

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

SAGENE: Møllergata tannklinikk fikk torsdag besøk av Akersveien barnehage i anledning Tannbørstens uke. Uka markerer slutten av et treårsprosjekt kalt "Puss fra første tann".

– Hvem pusser tennene? spør tannpleier Sadia Khan.

– Jeg! Jeg! Jeg også! utbryter ungene fra Akersveien barnehage, når de er på besøk hos Mølla tannklinikk.

Tannpleierne Khan og Sumera Mian fortalte ungene om riktig pussing og bruk av tanntråd til treåringene.

Alle barna som hadde lyst fikk prøve tannlegestolen. Noen synes det var litt skummelt, mens andre, som Hedvig på bilde, ville prøve flere ganger. Foto: MINA HAUGLI

Etter ungene har fått prøvd tannlegestolen, og fortalt litt om unge tannvaner, fikk de utdelt hver sin premie: Tannbørste og tannkrem.

Mange små med karies

I løpet av uka har blant andre Mølla tannklinikk vært på besøk på sykehjem, rusinstitusjoner og selv hatt flere besøk av barnehager.

– Vi ønsker å spre budskapet om å ta vare på de tennene du har. I vår bydel er det en del karies, spesielt blant 3 til 5-åringer, og også blant 12-åringer som har begynt å få ansvar for pussing selv, og kanskje begynner å drikke mer brus og juice, forteller Khan og Sumera Mian, begge tannpleiere.

Tannpleier Sadia Khan, Sumera Mian og tannlege Sonam Sofia. Foto: MINA HAUGLI

Hvorfor har de minste så mye karies?

– Det er en blanding av kosthold og en holdning om at melketennene skal mistes uansett, så tar man kanskje ikke så godt vare på de. Vi behandler likevel hull i melketenner, fordi det kan gå utover tannstillingen og senere behov for regulering, forteller Khan.

Puss fra første tann

Helseetaten har prosjektet «Puss fra første tann», som startet i januar 2014 og avsluttes desember 2017. I den forbindelse markerer de slutten på prosjektet med «Tannbørstens uke» i uke 41.

– Vi vil vi spre budskapet om at tannpuss fra første til siste tann morgen og kveld er avgjørende for å opprettholde en god munnhelse hele livet. Målet med uken er å bedre hygienen til alle våre grupper og få flere til å børste sine tenner to ganger daglig, sier Grete T. Brudeseth, folkehelsekoordinator i Tannhelsetjenesten.

Foto: MINA HAUGLI

Denne uka har det vært en rekke arrangementer rundt om i byen, og flere besøk ved seniorsentre, sykehjem og helsestasjoner, og som nevnt besøk av barnehager ved forskjellige tannklinikker.

Uka avsluttes med en musikalsk avslutning på åtte skoler, blant annet på Nordpolen skole, fredag 13.10. kl. 12.00, hvor det blir avspilling av en sang laget for anledningen i skolegården mens elevene pusser tenner.

LES OGSÅ:

– En lokal kulturopplevelse for Torshov og Sagene, der naboer og venner kan møtes

– Et særdeles viktig budsjett for Bydel Sagene

Ja - hvor blir det av stellebord på herretoalettene?

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse