MATSPALTEN: Dra på jobb, og middagen er klar når du kommer hjem

Chilli Con Carne. FOTO: EKTE VARE AS/ILLUSTRASJON

Det er noen triks for å gjøre de litt triste, store, seige stykkene med kjøtt til fantastiske møre og saftige biter.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.08.2017 kl 12:39

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Sagene Avis og Nordre Aker Budstikke presenterer i 2017 en ny matspalte i samarbeid med Ekte Vare. Paret Sadie Lawler og Øyvind Våge fra Kjelsås er innehavere av den økologiske butikken i Dannevigsveien på Sagene. Her kan du lese flere tips og oppskrifter i Matspalten vår!

Det er mye snakk om at man har for liten tid, at alt skal gå så fort og at det ikke er nok tid til å lage mat fra bunnen.

Men det er veldig gode løsninger på akkurat det. Noe som også er bra, er at man da kan ta i bruk billigere deler av dyret, for å lage en fantastisk rett for hele familien. Det er noen triks for å gjøre de litt triste, store, seige stykkene med kjøtt til fantastiske møre og saftige biter.

Generelt sett så er det en ting som virkelig gjør jobben her, og det er langtidssteking og koking. Det finnes endel ulike metoder å gjøre dette på, man kan bruke Römmeltopf i steikeovnen, man kan bruke CrockPot eller en lignende innretning, eller man kan gjøre det enda enklere og bruke en Wonderbag.

Dynegrøt

En Wonderbag fungerer på samme måte som et godt gammelt triks fra hyttelivet – nemlig dynegrøt.

Prinsippet er veldig enkelt, man koker opp gryta med alt det gode i, sørger for at det er godt med varme i kjelen man bruker og så setter man bare gryta ned i wonderbagen, snører sammen og lar et stå i 4, 8, 12 timer, alt etter som hva som passer.

Det deilige med dette er at man om kvelden kan kutte opp alle råvarene og ha det i gryta man skal bruke, om morgenen fyller man bare opp med det man ønsker av veske, koker som nevnt opp før man går på jobb eller skole, eller på tur inn i skogen eller opp på fjellet.

Når du kommer hjem igjen, så er strengt tatt middagen ferdig og kan serveres!

Full av smak

Ikke bare er dette en deilig måte å komme hjem til ferdig mat på, uten at noen har måtte slave over grytene, det sparer også strøm, du trenger ikke bekymre deg for maten som står i ovnen, og som nevnt så blir maten så utrolig god, saftig og mør og full av smak etter all den gode tida på lav varme.

Wonderbagen kan også brukes til å lage feks yoghurt, koke kraft, lage gresskarsuppe, kyllinggryte, risgrøt, pulled pork og en masse andre deilige retter.

Chilli Con Carne

Her er et godt eksempel på en deilig Chili Con Carne som vi har løftet ut fra Naturlig Liv sitt lille oppskriftshefte:

Dette trenger du til 4 personer:
1 kg kjøttdeig
4 ss smør eller olivenolje
2 fedd hvitløk (gjerne mer)
2,5 dl rødvin
800g økologisk hermetiske tomater
3 ss tomat puré
2 chilier, finhakket eller 3 - 4 ts tørket chili (bruk gjerne mer hvis det skal sparke)
1 ts malt kumin
1 ts malt koriander
1 kanelstang
5 dl oksekraft
salt og pepper
800 g kidneybønner, skylt.
En neve grovhakkede korianderblader
limebåter
3 - 5 store avokado (som du moser til en enkel guacemole)
ekte rømme, helst økologisk.

Slik gjør du: Smelt smøret i en stor gryte med lokk, stek løk og hvitløk til de er myke. Øk varmen og tilsett kjøttdeig, brun mens du rører rundt. Tilsett rødvin og kok i 2- 3 minutter Rør inn hermetiske tomater, tomatpuré, chilli, kumin, tørket koriander, kanel og oksekraft. Kok opp og la det stå å putre i ca 15 minutter og tilsett deretter kidneybønner. La gryta få et raskt oppkok og plasser hele gryta i wonderbagen og la den står i bagen i minst en time, men opp til 12 timer hvis du vil. Ta deretter ut gryta og tilsett frisk koriander og ekstra krydder hvis nødvendig.
Server med litt ris, guacamole, rømme og en grønn salat.

Denne retten blir best jo lenger tid gryta får lov til å oppholde seg i wonderbagen (opp til 12 timer).

Om du føler det litt inspirert, finner du også en masse oppskrifter på nett, og det er nesten bare fantasien som setter grenser for alle godsakene du kan lage.

LES OGSÅ: Øyvind Våge fra Kjelsås og kona satser på Ekte Vare på Sagene: – Folk blir så glade når de går fobi og ser en agurk uten plastikk rundt

Her kan du lese mer fra Matspalten!