Matspalten: Litt trøbbel med fordøyelsen?

Kombucha - godt for magen. FOTO: EKTE VARE AS

Prøv kombucha - litt kombucha om dagen, er bra for magen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
18.06.2017 kl 10:37

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Sagene Avis og Nordre Aker Budstikke presenterer i 2017 en ny matspalte i samarbeid Ekte Vare AS. Paret Sadie Lawler og Øyvind Våge fra Kjelsås er innehavere av den økologiske butikken i Dannevigsveien på Sagene. Her kan du lese flere tips og oppskrifter i Matspalten vår!

Kombucha er i vinden om dagen,og det er ikke så rart. Det er både godt og gjør godt. Det er nemlig mange som rundt med en ubalanse i tarmfloraen,og det skaper trøbbel for fordøyelsen.

Å spise og drikke fermentert (fermentere - gjære) mat vil berike bakteriemangfoldet i tarmen og kan ofte være et viktig bidrag i å rette opp i diverse fordøyelsesplager.

Kombucha er te tilsatt en bakteriekultur som fermenterer i romtemperatur i alt fra syv dager til flere uker. Den er tilsatt sukker, det trengs nemlig for å få i gang gjæringsprosessen. Jo lenger den står, jo mindre sukker er igjen i drikken.

Kombucha kan lages selv, med utallige smakskombinasjoner. Det finnes kokebøker med gode oppsrifter, ellers finner du mye bra med et enkelt nettsøk.

I utlandet har dette vært en trendy drikk å få kjøpt en stund, mens her i Norge er det relativt nytt enda. Likevel har det dukket opp flere gode leverandører som lager kombucha med ulike smaksalternativer.

Nyt på en varm sommerdag i stedet for brus, eller drikk litt hver dag for å gi kroppen en bakterieboost. Er dette nytt for deg, prøv deg gjerne forsiktig frem med en desiliter de første dagene og trapp forsiktig opp. Det beste er også å varierer kildene til fermentert mat, så får du i deg et bredt spekter av bakteriekulturer.

Skulle du også føle for å ha et litt større utvalg av fermentert mat, finner du for eksempel både kombucha, vannkefir og flere ulike fermenterte kålvarianter i butikker som Ekte Vare. Så sett i gang å brygg selv, eller kom innom for å kikke på utvalget og få tips til hvordan du kan gjøre dette selv.

LES OGSÅ: Øyvind Våge fra Kjelsås og kona satser på Ekte Vare på Sagene: – Folk blir så glade når de går fobi og ser en agurk uten plastikk rundt

Her kan du lese mer fra Matspalten!