ANNONSE
Annonse

Nei til engangsgriller i parken

Fredelig og lite grilling i fine Bjølsenparken, en torsdag formiddag. Foto: SAGENE AVIS

– Hvert år selges det over en million engangsgriller - sosialt og viktig. Men samtidig mye søppel, sier Jørgen Foss (Ap) og nå skal bydelen teste ut nei til engangsgriller i denne parken.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 16.06.2017 kl 13:06

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

BJØLSEN:– Hvert år selges det over en million engangsgriller i Norge. Bydel Sagene er en bydel med mange grønne parker og i sommersesongen samles mange i disse grønne perlene for sosiale aktiviteter og grilling, sier Jørgen Foss (Ap) til lokalavisa i forkant av torsdagens bydelsutvalgsmøte.

Han fortsetter.

– Dette er både sosialt og viktig for innbyggerne, men samtidig medfører det mye søppel i parkene våre.

Todelt

I selve bydelsutvalgsmøtet torsdag kveld, ble problemstillingen med engangsgriller lagt frem som todelt.

– De svir merker i gresset og gjør at parkene fremstår mindre attraktive i lang tid etter at engangsgrillen er brukt, og ikke minst skaper de mye søppel. Hver helg er alle søppelkasser overfylte av engangsgriller, ifølge Jørgen Foss (Ap) i bydelsutvalgsmøte i Bydel Sagene forrige torsdag.

Arbeiderpartiet ønsker i utgangspunktet et forsøk med forbud mot engangsgriller i Bjølsenparken. Men et forbud vil kreve en hjemmel, og det går frem av sakspapirene at det per i dag, ikke foreligger en slik hjemmel.

– Vi kan derfor ikke forby engangsgriller, men vi ønsker likevel at det i Bjølsenparken settes igang et prøveprosjekt, videre ifølge forslaget.

Kanskje blir det fritt for engangsgriller i Bjølsenparken etter hvert? Foto: ILLUSTRASJON

Vedtak og tiltak

Bydelsutvalget i Bydel Sagene vedtok med flertall for følgende.

– Bydelsutvalget ber direktøren iverksette tiltak for å profilere Bjølsenparken som en park der bruken av engangsgriller minimeres.

Aktuelle tiltak er:

  • Sette opp griller
  • Plakt/skilting i parken
  • Informasjon i sosiale medier
  • Direktekontakt med publikum i parken
  • Det etableres kontakt med dagligvarebutikker rundt Bjølsenparken for å fremme salg av grillkull framforengangsgriller

Hjemmel

– Vi kommer til å følge nøye med i hvirdan det utviklier seg i Bjølsenparken i år. Ser vi ikke store forbedringer vil vi jobbe for å få hjemmel til å forby engangsgriller gjennom for eksempel endringer i politivedtektene. Det vil også være aktuelt å utvide dette til alle de andre grønne områdene i bydelen, oppsummerer bydelsutvalgsleder Helge Stoltenberg fra torsdagens lokalpolitiske møte i Bydel Sagene.

Bymiljøetaten

Lokalavisa har vært i kontakt med Bymiljøetaten, som har driften av parkene rundt omkring i byen.

– Egangsgriller er en ganske stor utfordring i mange av våre parker og friområder. Det genereres mye avfall og det blir ofte svimerker på både gressplener og tredekker. I tillegg kommer sikkerhetsaspektet og at det kan være ganske sjenerende med mye matos og røyk, sier pressekontakt Monica Thorud Olsen på vegne av Bymiljøetaten.

Men at de jobber kontinuerlig med å tilrettelegge våre parker med faste griller for på den måten å redusere bruken av engangsgriller.

– Og generelt oppfordrer vi folk til forsøke å finne alternativer til engangsgrillen, sier hun videre.

Rusken

Rusken sier på generelt grunnlag at de hver eneste sommer får inn meldinger på Rusken-appen om mange griller som plasseres ved siden av avfallsdunkene.

– Det genererer altså mye avfall. I et miljøperspektiv er det selvsagt best å anskaffe en turgrill. Samtidig ønsker vi at Oslos borgere skal bruke parkene i sommer og vi oppfordrer de til å rydde opp etter seg og melde fra dersom de ser overfylte avfallsdunker, sier Ruskengeneral Jan Hauger.

LES OGSÅ:

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse