ANNONSE
Annonse

På kattekaffe med kattemafiaen

Kattekaffe på Storo, fra venstre Hanne Kristin Rohde, Aina Stormo og Unni Aasgaard, med Jesperpus og broren Kasper. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

De aner ikke hvor mange kattekaffer de har hatt sammen, men det de i hvert fall er sikre på, er at det blir mange flere.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 13.09.2017 kl 22:31

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

STORO: Man skal ikke kimse av kattefolket. De er mange, og med flere tusen følgere på diverse facebookgrupper. Blant annet har Kattegruppa på facebook nesten 14.000 følgere i skrivende stund.

Men det er også flere kattegrupper på sosiale medier. Der deles det hyppig bilder av kattepuser som har det bra, og med diskusjoner, historier og annet om katter som kanskje ikke er så bra og hyggelig å lese og se.

Jesperpus

De er vakre, kattepusene. Men denne kattepusen på Storo fredag formiddag, er ikke bare vakker. Han er i tillegg kjendis. Han titter opp av sekken til Aina Stormo fra Løten, hva skjer'a? Bilder og ståhei igjen?.

Det handler så klart om Jesperpus, med flere enn til sammen 100.000 følgere på sosiale medier. Siste månedene også akkompagnert av sin lille stebror, Kasper, som ble reddet som villkattunge, ut av en jordhule på Lillestrøm, vant i kattelotto og havnet hos Aina på Hedemarken.

Aina Stormo, med kattepusene fra Løten. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Kattekaffen videre

Men kattekaffen på Storo handler om mye mer enn Jesperpus og Løten-gjengen.

For i en sofa på Egon sitter også tidligere leder for seksjon volds-og seksualforbrytelser i Oslo, forfatter, foredragsholder og nå også idemaker til Wilma Lind-jakken, oppkalt etter heltinnen i krimbøkene med samme navn, Hanne Kristin Rohde, og senterdirektør ved Oslos største kjøpesenter, Storo Storsenter, Unni Aasgaard.

Og det var sistnevnte som startet hele kattekaffen. For å gjøre historien om akkurat det veldig kort: Hanne Kristin Rohde skulle holde lederforedrag for ansatte ved storsenteret, Aina Stormo med Jesperpus var på planene med boksignering ved senteret, og vips var de tre blitt skikkelig venninner. Men glødende interesse, engasjement og omsorg for nettopp katter.

Katters ve og vel

Unni har to innekatter, Hanne Kristin har Pusinnen, eller Smule, også omtalt i bloggene hennes, og Aina har som nevnt Jesperpus og Kasper.

– Jeg har tidligere jobbet i Dyrevernet, og er veldig opptatt av katters ve og vel. Mange katter har det slett ikke bra, og blir altfor dårlig tatt vare på. Det er rett og slett et samfunnsproblem. Man regner at det kanskje er rundt 800.000 katter i Norge, og at 100.000 av disse er hjemløse, forteller Aina.

– Og ikke for å glemme alle de som bare reiser fra katten sin, om det er flytting, ferie eller annet, nesten grøsser Aina og løfter opp kjendis Jesperpus ut av sekken.

Jesperpus som ble en skikkelig hit, særlig etter at Aina la ut bilde av katten med trekksele - på skitur (!).

På bytur - Jesperpus og Kasper - med GPS, så skulle uhellet være ute, så finner nok Aina kattene igjen. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Aktive dyr

– Katter er ikke bare til kos, men er aktive dyr og kan aktiviseres på ulike måter med familien. Hele Jesperpus-storyen begynte med at jeg tok en del bilder av han, for jeg liker å ta mange bilder i hverdagen og spesielle anledninger. Så sa en venninne: Kanskje du skal samle de og legge de ut et sted?

Så ble det facebook og andre sosiale medier, hver gang Aina legger ut et bilde av Jesperpus, og - eller - Kasper, så ramler det inn med hundrevis, eller kanskje tusenvis av likes og kommentarer.

Med påfølgende bok om Jesperpus og diverse katteting, som Aina selger via nett.

– Det tok litt av av seg selv dette her. Ikke noe jeg lever av, jeg har jo fulltidsjobb ved siden av. Men inntektene dekker i hvert fall utgiftene. Men i bunn ligger jo som nevnt behovet for å informere om kattehold. Hvor viktig det er med eksempelsvis idemerking, kastrering og vaksinering.

Ikke undervurder katten

Aina understreker at vi nok ikke skal undervurdere katten.

– Eller dens evner og hva den kan. Jeg trener blant annet spor med kattene mine, en slags jakt satt i system, sier kattemamman, mens Jesper kroer seg sammen på fanget og glemmer småfugler og annet spennende i nærheten.

Det er vanskelig å like disse vakre kattene, med kattemyk pels og nydelige øyne.

Katteallergi

Og det er ikke noe å lure på om disse damene er genuint opptatt av - og veldig glade i - nettopp katter.

Unni Aasgaard i sofaen på Storo - med Kasper. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Unni forteller sågar at hun egentlig ikke kan ha katt.

– Jeg hadde hund tidligere, men etter hvert fikk jeg meg katt i stedet. Etter en stund ble det påvist at jeg har pelsdyrallergi. Likevel, det var aldri et alternativ å gi bort katten, eller avlive den. Da skaffet jeg meg heller allergimedisiner, forteller Unni om mimrer litt tilbake.

– Den katten døde dessverre etter hvert av akutt nyresvikt. Men det var jo ikke tvil om at jeg ville ha ny katt. Eller nye katter. For jeg endte opp med to katter, Sibir-katter og innekatter.

Hun ramser opp som et leksikon om katt og allergi, en aldri så liten katteleksjon til uvitende.

– Ulike komponenter hos dyr kan gi allergi hos mennesker, for eksempel flass og spytt. Hos katten er det påvist mest allergener i spyttet, slik at når katten slikker pelsen, så vil spyttet som etterhvert tørkes i pelsen, virvles opp i luften og bli pustet inn av mennesket.

– I kattespyttet finnes et protein som heter FEL D-1, og mange reagerer på dette stoffet. Sibirkatten har mindre av dette proteinet. For å være helt sikker på valget besøkte jeg et testhjem og jeg fikk ikke noe ubehag som tett nese eller såre øye. Gutta Boys har vært en del av familien i 5 år uten ubehag, fastslår Unni.

De er nok litt over middels glad i kattepuser, kattemafiaen. Dette er julegaven til Unni, fra Hanne Kristin, og som sistnevnte har tegnet selv, av kattene til Unni. Foto: HANNE KRISTIN ROHDE

Katten er ikke bikkja til noen

Som synes det er mye bra med det å ha katt. Og fascinerende.

– De er så forskjellige fra hunder. En hund kan du lære å føye seg, du kan si hva den skal og ikke skal. Prøver du deg på det med katten, så ser den bare dumt på deg og lurer nok på hva i all verden det er du holder på med, humrer Unni.

Husets Pusinne

Hanne Kristin Rohde, som også dukker opp i Åsted Norge på TV for tiden, hadde også hund først.

– Ja, jeg hadde hund som voksen gjennom studietiden. Det var hyggelig det også, men det å få katt, det var virkelig en oppdagelsesreise. Men får jo på en måte kanskje ikke så nært forhold til en katt, som til en hund, en katt er generelt mye mer var i tilnærmingen. Men samtidig er katten uhyre interessant og morsom å være sammen med.

– Smule, eller Pusinnen, som vi kaller henne, sitter ofte nesten oppe på tastaturet når jeg skriver bøkene mine. Hun er nok husets ubestridte leder!

Hanne Kristin Rohde - på kattekaffe. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Mus og mat

Men som katteelsker, blir man kanskje vant til halvdøde mus i stua også da, noe katten dro inn?

– Nei! er både Ainas og Hanne Kristins svar.

Mens Unni kanskje koser seg litt over at hun slipper sånt med innekatter.

– Men bare minn folk på at de må ikke tro at en katt fikser all maten selv, ved jakt. Det er sjelden tilfelle - de aller fleste katter trenger mat fra eierne i tillegg, skyter Aina inn.

– Jeg vet ikke jeg, sier Hanne Kristin som forteller at hun lo høyt da Aina kunne meddele at Jesperpus hadde tatt inn 17 heldøde og mindre døde mus inn i huset i desember, der oppe på Løten.

– Smule tok inn to, men til gjengjeld ble den ene boende i sofaen i ukesvis før den ble oppdaget. Men altså, da det kom en rotte, så så det faktisk ut som selv katta brakk seg, forteller Hanne Kristin videre, og damene knekker sammen i latter, der ute i sola ved Storo.

De har et glødende engasjement for katter, og har blitt gode venninner, her er Unni Aasgaard og Hanne Kristin Rohde på besøk hos Jesperpus, Kasper og Aina, på Løten. Foto: AINA STORMO

LES OGSÅ:

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.