ANNONSE
Annonse

Ramsløkpesto er digg til grillmat og salater

Nam, nam ramsløkspesto. Foto: EKTE VARE AS

MATSPALTEN: Ramsløken blir kalt nordens hvitløk. Etter vår mening så er den mye bedre enn hvitløk!

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Sagene Avis og Nordre Aker Budstikke presenterer i 2017 en ny matspalte i samarbeid Ekte Vare AS. Paret Sadie Lawler og Øyvind Våge fra Kjelsås er innehavere av den økologiske butikken i Dannevigsveien på Sagene. Her kan du lese flere tips og oppskrifter i Matspalten vår!

Nå som det er tid for grill og salater, så er det alltid fint å kunne lage noe som setter ekstra god smak på maten. Det finnes en masse gode oljer, krydder, eddiker og tilbehør som er veldig gode, men har du prøvd ramsløkpesto?

Nordens hvitløk

Ramsløken blir kalt nordens hvitløk, men etter vår mening så er den mye bedre enn hvitløk. Heldigvis har ramsløkens popularitet økt de siste årene, og godt er det, for det er virkelig en matskatt. Full av smak, veldig anvendelig, og går til så godt som alt, enten det er kjøtt, fugl, fisk eller grønt.

Du kan med litt lokalkunnskap finne ramsløk flere steder i og rundt Oslo, men de som liker ramsløken har beskyttet lokasjonene hvor den kan plukkes vilt, godt, så enten kan du gå på jakt i skogen selv, innynde deg hos en som sitter på kunnskapen, eller kjøpe den i enkelte butikker, i de par månedene som ramsløken er å få tak på.

Om du ønsker å jakte på den selv, så kan du vite at den vokser i skyggefull bar- og løvskog, og at du finner den de fleste steder i landet, hvertfall så langt nord som Trøndelag. Den kan være enklere å finne i kystnære områder, men også noe lengere inn i landet. Oslo- og Bærumsmarka og Bygdøy er steder hvor vi har funnet ramsløk selv.

Plukk med omhu

Om du skal plukke selv, så oppfordrer vi sterkt til at man plukker med omhu, og ikke tar med roten. Ramsløken har så langt ikke blitt dyrket særlig mye kommersielt, og om alle skal ut å plukke, kan det brått bli for mye, så sørg for å la roten stå om du plukker selv.

Vær også oppmerksom på at den kan ligne bladene på liljekonvall, som ikke skal spises, da disse er giftige. Ramsløk lukter som hvitløk, det gjør ikke liljekonvall.

Enkel prosess

Vi synes det er utrolig godt å lage pesto av ramsløken. Dette er en veldig enkel prosess som tar svinnende lite tid, og gir en wow-faktor når grillfesten rulles i gang. Her følger vår enkle oppskrift på dette:

  • Ta en eller flere gode bunter fersk ramsløk
  • Bruk en god klype salt
  • En god neve rå nøtter, du kan bruke feks cashew, valnøtt eller pinjekjerner
  • Hell over en god klunk olivenolje, nok til at det hele kan kjøres i kjøkkenmaskinen/stavmikseren
  • Miks det hele til du får ønsket konsistens

Pass på å ikke ha for mye olivenolje fra starten, slik at du kan tynne ut pestoen om den skulle virke for tykk. Blir den for tynn, må det mer ramsløk eller nøtter til.

Voila! Du har klart å skape en nydelig pesto som er perfekt som dressing, tilbehør ved siden av maten, eller du kan blande den i rømme og lage en nydelig dipp. Ha den på salat, kjøtt, fugl, fisk, omelett, det blir uansett en deilig frisk smak av tidlig sommer.

Vel bekomme!

LES OGSÅ: Øyvind Våge fra Kjelsås og kona satser på Ekte Vare på Sagene: – Folk blir så glade når de går fobi og ser en agurk uten plastikk rundt

Her kan du lese mer fra Matspalten – Ekte Vare!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse