ANNONSE
Annonse

Rødbethummus – et veggistilskudd til julematen

En digg dipp - for eksempel til julematen. Foto: Linnea Stålhammar

– En veggisvennlig dipp, perfekt på brødskiva, til grønnsaker og chips på fest. Eller som proteintilskudd i salatboksen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 01.02.2018 kl 12:51

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE
Annonse

SAGENE: Sagene Avis og Nordre Aker Budstikke presenterer matspalten i samarbeid med Ekte Vare. Paret Sadie Lawler og Øyvind Våge fra Kjelsås er innehavere av den økologiske butikken i Dannevigsveien på Sagene. Her kan du lese flere tips og oppskrifter i Matspalten vår!

Et vegetarisk tilskudd til julematen er definitivt rødbethummus. Den populære dippen hummus stammer fra Midtøsten, og blir spist som hverdagskost verden rundt.

Hummus

Navnet hummus betyr kikert på arabisk, og blandet med tahini utgjør hummus en fullverdig proteinkilde.

Denne veggisvennlige dippen er perfekt på brødskiva, til grønnsaker og chips på fest eller som proteintilskudd i salatboksen. Hummus har den siste tiden blitt veldig populært i Norge og finnes i butikken.

Vi anbefaler likevel å lage selv, det er veldig enkelt, mye bedre og gir rom for masse gøyal eksperimentering med ulike smaker.

Vitaminer og mineraler

Rødbethummus fordi det gir en kjempegod smak, kul farge og er en super kilde til vitaminer og mineraler, rødbet er den av rotfruktene som har høyest innhold av antioksidanter.

I tillegg til det nærmer jo julen seg snart, så hvis du vil imponere en i familien som er veganer eller vegetarianer kan vi garantere at rødbethummus blir populært.

Det er mange varianter av hummus ute i oppskriftsverden. Men fortvil ikke, vi har både en rask versjon til hverdags og en tradisjonell, lengre versjon slik den blir laget i Midtøsten.

Vi anbefaler den lange versjonen for optimalt resultat, men hvis bløtlegging i 24 timer føles som en evighet for deg, er det bare å lage den korte versjonen den er også veldig god. Hvis du lager den lengre versjonen, er et tips er å lage masse på en gang og fryse ned det du ikke skal bruke den nærmeste uken.

Ingredienser

Man kan også prøve seg fram her på smak det er ingen regler. Du kan også sløyfe for eksempel hvitløk hvis du er sensitiv mot det og tilsette mer spisskummen.

  • 200 g tørkede kikerter, 400g kikerter på boks
  • 2-3 kløfter med hvitløk
  • 2 mellomstore rødbeter
  • 1 ss. spisskummen
  • 3-4 ss. tahini
  • ca. 3 ss. olivenolje
  • ½ ts. natron (kun for den lange versjonen)
  • Smak til med salt og pepper
  • Sesamfrø til pynt

Rask versjon med kikerter på boks

Vask rødbetene godt og eventuelt skrell dem. Skjær opp i biter, legg på bakepapir og stek i ovnen på 200 grader i 20-30 minutter til de er myke. Sil kikertene og skyll dem godt i kaldt vann.

Kjør først rødbetene i kjøkkenmaskinen til en purélignende tilstand, deretter miks alle ingrediensene sammen med 0.5-1 dl lunkent vann og kjør til du får en glatt konsistens. Smak og føl på konsistensen, legg til vann, salt olje eller annet du føler trengs og miks litt lenger.

Voilà, rødbethummusen er klar til servering.

Tradisjonell versjon, Midtøsten style - tørkede kikerter lagt i bløt

Legg kikertene i bløt med ca. 6-7 dl vann kvelden før og rør inn en ½ ts. natron.

Hummus virker kanskje enkelt å lage men å få en perfekt kremet konsistens er kan være krevende, så natron et skikkelig insider tips som sikrer creaminess! La kikertene stå i ca. 24 timer i kjøleskapet.

Sikt og skyll kikertene og legg dem i en stor kjele med ca. 1 ½ liter vann. La det småkoke i ca. 2-3 timer til du enkelt kan mose kikertene med fingrene. Sil ut vannet fra kikertene og spar på 2-3 dl av kokevannet til senere. I den siste timen av kokeprosessen kan du vaske rødbetene godt og eventuelt skrelle dem.

Skjær opp i biter, legg på bakepapir og stek i ovnen på 200 grader i 20-30 minutter til de er myke. Kjør først rødbetene i kjøkkenmaskinen til en purélignende tilstand, miks deretter alle ingrediensene sammen med 0.5-1 dl av kokevannet du sparte tidligere og kjør til du får en glatt konsistens. Smak og føl på konsistensen, legg til vann, salt olje eller annet du føler trengs og miks litt lenger Server skikkelig digg og kremet hummus med stolthet til familien.

Toppes med ristede sesamfrø, oliven olje og en fin kvist eller urteblader, som persille, basilikum og lignende.

Basert på oppskrift av Green Kitchen Stories,
som for øvrig er en super kilde til kreative vegetariske og veganske retter!

LES OGSÅ: Øyvind Våge fra Kjelsås og kona satser på Ekte Vare på Sagene: – Folk blir så glade når de går fobi og ser en agurk uten plastikk rundt

Her kan du lese mer fra Matspalten!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.